Kuva: Shutterstock

4 tärkeää vinkkiä, joilla luot kissaturvallisen joulun

21.12.2023 18:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Esimerkiksi monet joulukukat ovat kissoille todella myrkyllisiä.

Joulu on tunnelmallista aikaa, jolloin useimmat meistä haluavat rauhoittua omien jouluperinteidensä äärelle. Niin ihanaa kuin joulu onkin, on kuitenkin tärkeää muistaa, että juhlapyhät tuovat mukanaan myös mahdollisia vaaranpaikkoja rakkaille lemmikeille. Esimerkiksi kissoille joulu voi sisältää monia kohtalokkaitakin seikkoja ja siksi listasimmekin kolme huomioonotettavaa asiaa, jotka kissaihmisten kannattaa ehdottomasti painaa mieleen joulupyhinä.  

1. Jouluiset kukat ja kasvit

Monet joulukukat ovat kissoille myrkyllisiä ja osa kukista voi koitua jopa karvakaverin kohtaloksi. Kasvien syöminen tai jopa pelkkä maistaminen voi aiheuttaa kissalle ikäviä oireita ja pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisenkin myrkytystilan. Ole siis tietoinen hankkimistasi kasveista, äläkä kanna kotiin kissallesi vaarallisia kasveja tai kukkia. 

Myrkytysoireita voivat olla muun muassa kuumeilu, väsymys ja apaattisuus, ruokahaluttomuus, vaaleat limakalvot, oksentaminen tai ripuli, sekä kiihtynyt hengitys tai levottomuus. Oireiden ilmaantuessa ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. 

Alla on lista kissalle myrkyllisistä joulukukista:

Amaryllis (Hippeastrum)

Hyasintti (Hyacinthus orientalis) 

Jouluruusu (Helleborus spp.) 

Tulppaani (Tulipa spp.) 

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) 

Misteli (Viscum album) 

Orjanlaakeri (Ilex aquifolium)

Muratti (Hedera)

Marjakuusi (Taxus)

2. Kynttilät

Moni tykkää polttaa kynttilöitä rauhoittuessaan joulunviettoon. Kynttilät tulee kuitenkin pitää kissojen ulottumattomissa, sillä liekki saattaa tarttua vikkelän karvakaverin turkkiin nopeastikin ja aiheuttaa samalla myös paloturvallisuusriskin. Kynttilöitä ei siis tule jättää valvomatta ja turvallisin vaihtoehto kissakotiin onkin sähkö- tai paristokäyttöinen kynttilä. 

3. Koristeet ja paketointitarvikkeet

Lahjojen paketointiin käytetään usein jos jonkinmoista narua, rusettia ja härpäkettä. Uteliaat kissat saattavatkin innostua paketointitarvikkeista kovastikin ja luulla niitä virheellisesti leluikseen. Kissa saattaa intoutua esimerkiksi vastustamattoman oloisesta paketointinarusta ja niellä sitä kymmeniä senttejä. Tästä saattaa seurata leikkaustakin vaativa suolitukos. 

Myös joulukuusessa killuvat koristeet saattavat kiinnostaa kissaa. Joulukoristeita tulee siis yhtälailla pitää silmällä, sillä aluksi hauskoilta vaikuttaneet koristeet saattavatkin rikkoutua kissan käsittelyssä ja päätyä lopulta vahingoittamaan lemmikkiä. 

4. Karvakaverille omat eväät

Mikäli lemmikkiään haluaa hemmotella jouluna, ei kissalle kannata antaa ihmisille suunnattuja jouluherkkuja, vaan hakea karvaiselle ystävälle oma paketti esimerkiksi lemmikkitarvikeliikkeestä. Monet jouluherkut sisältävät runsaasti suolaa tai rasvaa, minkä vuoksi ne eivät sovi lemmikin lautaselle.

Mikäli epäilet kissasi syöneen jotain sopimatonta tai huomaat muuten epätavallisia oireita lemmikissäsi, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lue myös: HS: Tutkimus selvitti, miten kissat reagoivat ihmisten puheeseen - esille nousi yllättävä asia

Lue myös: Yli 20 000 kissaa jää Suomessa vuosittain heitteille - "Kyseessä on arvostuksen puute"

Lue myös: Kuinka pitää kissa pois tietokoneen päältä? Naisen jakamasta vinkistä nousi viraalihitti

Lähde: Evidensia, Evidensia

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 9.12.2022.

Kilpailut

Uusimmat