Kuva: Shutterstock

Miten olisi tänä vuonna vegaaniset vappumunkit? Ohje on naurettavan helppo

27.04.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Maitotuotteet on helppo korvata kasvisversioilla.

Vegaanileivonta ei todellisuudessa ole yleensä sen vaikeampaa kuin perinteinenkään. Esimerkiksi vapun suosikkiherkku eli munkit valmistuvat hyvin vähällä vaivalla myös vegaanin ruokavalioon sopiviksi.

Vegaaniliiton sivuilla jaetussa ohjeessa maito korvataan yksinkertaisesti kasvimaidolla, tässä tapauksessa soijamaidolla. Kasvimaito on jo valmiiksi täyteläisen makuista, joten se sopii leivontaan erinomaisesti. Myöskään kananmuna ei useinkaan leivonnassa ole ollenkaan välttämätön ainesosa, joten sen voi ainakin munkkien kohdalla huoleti jättää kokonaan pois.

Myös rasvan vaihtaminen kasvisvaihtoehtoon on helppoa. Kauppojen hyllyiltä löytyy useita vegaanisia kasvirasvavalmisteita, kuten esimerkiksi vegaanista margariinia. Paistamiseen taipuu esimerkiksi rypsiöljy.

Noin 30 munkin satsiin tarvitset:

- 2,5 dl soijamaitoa (tai muuta kasvimaitoa)

- 25 g hiivaa

- 0,5 dl sokeria

- 0,5 tl suolaa

- 1 tl kardemummaa

- 50 g vegaanista margariinia

- n. 8 dl vehnäjauhoja

- Paistamiseen rypsiöljyä

- Sokeroimiseen sokeria

- Lisäksi tarvitset kattilan ja sille kannen, reikäkauhan sekä talouspaperia

Valmistat ne näin:

1. Lämmitä ensin soijamaito kädenlämpöiseksi, jolloin siihen voi sekoittaa hiivan, sokerin, suolan ja kardemumman.

2. Seuraavaksi seokseen lisätään puolet reseptin vehnäjauhoista sekä kädenlämpöinen margariini. Vaivaa taikinaa ja lisäile vehnäjauhoja sitten niin kauan, kunnes taikina on kimmoisaa eikä tartu käsiin. Sitten taikinan on annettava rauhassa kohota jopa kaksinkertaiseksi.

3. Vaivaa kohonnut taikina uudelleen ja muotoile munkeiksi. Reseptissä myös neuvotaan rinkulan mallisten munkkien kypsyvän tasaisemmin kuin pallojen. Munkkien on hyvä antaa kohota vielä pyörittelyn jälkeenkin.

4. Kuumenna rypsiöljy kattilassa 180 asteeseen. Lämpötilan voi mitata mittarilla, mutta myös helppo testi paljastaa lämmön. Voit pudottaa öljyyn pienen palan taikinaa ja katsoa ruskistuuko se minuutin aikana kypsän väriseksi. Jos näin käy, on öljy riittävän kuumaa paistamiseen.

5. Öljyyn voi nostaa muutaman munkin kerrallaan. Rinkulat on käännettävä välissä reikäkauhalla sitten, kun niiden alapuoli on jo ruskistunut. Pyöreiden munkkien pitäisi kiepsahtaa öljyssä itsestään ympäri kypsyessään.

6. Valmiit munkit voi nostaa reikäkauhan avulla talouspaperin päälle valumaan. Munkit kannattaa pyöritellä sokerissa jo lämpiminä, paitsi jos aiot pakastaa niitä. Tällöin sokerointi kannattaa tehdä vasta sulatettuasi munkin. 

Lue myös: Foreca kertoo, missä säässä vappua juhlitaan: "Ainakaan vaakaräntämyräkkää ei kartoilla näy"

Lue myös: Vegaaninen mozzarella syntyy kolmesta raaka-aineesta - katso resepti, joka sekoitti somen

Lue myös: Herkullinen vegeruoka syntyy 20 minuutissa - sopii arkeen ja illanviettoon

Lähde: Vegaaniliitto

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran 26.4.2022.

Kilpailut

Uusimmat