Kuva: Shutterstock

Luteen jäljet on helppo tunnistaa kahdesta merkistä - näin väistät ikävän tuliaisen matkalta

13.06.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Luteet jättävät yleensä jälkeensä uloste- ja verijälkiä.

Lomamatkalta voi tarttua perinteisten matkamuistojen mukana myös ikävämpi tuliainen. Matkailun suosion myötä luteiden esiintyvyys on kasvanut myös Suomessa.

Tuholaistorjuntayritysten mukaan lähes puolet torjuntatapauksista Suomessakin liittyy ludeongelmiin. Usein lude kulkeutuukin uuteen kotiinsa nimenomaan ulkomaanmatkalta, vaikka leviäminen myös esimerkiksi vanhojen huonekalujenkin mukana on toki mahdollista. Esimerkiksi hotellissa tai muussa yöpymispaikassa kannattaisikin aina syynätä erityisesti sänky tarkkaan, sillä luteen jättämät jäljet on yleensä helppo tunnistaa.

Luteen ulostejäljet ovat yleensä mustia pieniä pilkkuja esimerkiksi patjassa. Lisäksi patjassa voi olla pieniä verijälkiä. Itse ludetta ei välttämättä kannata odottaa näkevänsä, sillä ne usein piileskelevät päiväsaikaan ja hiipivät ruokailemaan vasta yöllä. Jos hotellihuoneessa havaitsee luteen jälkiä, ei huoneeseen missään nimessä kannata jäädä. 

Patja kannattaa aina tarkastaa. (kuva: Tukes)

Toinen selvä merkki luteista voivat olla myös iholle yön aikana ilmestyneet pienet puremajäljet. Usein lude puree pienelle alueelle useita kertoja. 

Lude puree usein samalle alueelle useita kertoja. (kuva: Shutterstock)

Noudata varotoimia

Matkalla ollessa lutikoilta voi yrittää suojautua pitämällä matkatavarat kaukana sängystä, josta luteiden olisi helppo siirtyä suoraan matkalaukkuun. Matkalaukkua kannattaakin säilyttää sille varatulla telineellä ja mieluusti suljettuna. Myöskään likapyykkiä ei kannata jättää lojumaan, vaan pakata se esimerkiksi muovipussiin.

Jos kotiin palatessa on epäilys, että majapaikassa on matkalla saattanut olla luteita, ei matkatavaroita ainakaan kannata levitellä ympäri kotia. Matkatavarat kannattaa joko laittaa kuumaan saunaan tai pestä korkealla pesulämpötilalla. Tavarat, jotka eivät kestä pesua tai kuumuutta, voi myös pakastaa muovipussissa. 

Luteen tunnistaa siitä, että se on ruskea ja kooltaan noin 2–8 millimetrin pitkä. Muodoltaan se littana, leveä ja ovaalinmuotoinen. Ennen ruokailuaan lutikka saattaa näyttää myös ruskean sijaan läpikuultavalta. Jos vahinko on jo tapahtunut ja kotonaan havaitsee merkkejä luteesta, tulee tuholaistorjuntaan olla yhteydessä välittömästi, ettei ongelma pääse leviämään.

- Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään tai tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille. Lutikoiden torjunta kotikonstein on haastavaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihinkommentoi tiedotteessa Tukesin ylitarkastaja Oskari Hanninen

Luteet liikkuvat yleensä yöaikaan. (kuva: Tukes)

Lue myös: Kissanomistajat tekevät usein ilmojen lämmetessä kohtalokkaan virheen: "Voi loukkaantua vakavastikin"

Lue myös: Pesty pyykki ja pyykinpesukone haisevat tunkkaisille - mikä avuksi?

Lähde: Tukes

Kilpailut

Uusimmat