Leivo täydellistä pullaa - näin onnistut!

03.11.2012 14:15 - Heli Thoren

Kuohkeaa, mehevää, maistuvaa ja sopivan kosteaa. Muista nämä 9 niksiä, niin leivot takuulla herkullista pullaa.

Mikään ei maistu paremmalta kuin uunilämmin pulla ja lasi maitoa tai kuppi kahvia. Todellinen leipuri muistaa muutaman taian - ja lopputulos on takuulla hyvää!

1. Leivo pulla hyvistä raaka-aineista. Käytä rasvattoman maidon sijaan sinistä tai jopa punaista maitoa. Myös voi maistuu pullassa margariinia paremmalta.

Monia raaka-aineita saa myös luomuna. Kokeile vaivata taikina luomumaitoon, -jauhoihin ja -voihin.

2. Huolehdi, että maito on vaivatessa oikean lämpöistä. Tuorehiiva tarvitsee kädenlämpöisen nesteen. Kuivahiiva tarvitsee sitäkin lämpimämmän, eli 42 astetta. Liian haaleassa nesteessä hiiva ei aktivoidu ja liian kuumassa hiiva kuolee.

Monet suosivat pullaa leipoessa kuivahiivaa, koska kokevat, että se tekee taikinasta kuohkeamman.

3. Vatkaa taikinan joukkoon yksi muna. Vatkaa vispilällä voimakkaasti, jotta taikinasta tulee entistä kuohkeampi.

Jos haluat oikein ilmavaa pullaa, voit kokeilla korvata noin puolet sokerista tomusokerilla.

4. Alusta voi takinaan vasta loppuvaiheessa. Lisää myös suola vasta jauhojen kanssa. Viileä voi ja suola hidastavat hiivan toimintaa.

5. Lisää mieluummin vähän vähemmän jauhoja kuin liikaa. Näin lopputuloksesta tulee mehukkaampi ja kuohkeampi. Lisää jauhoja vähitellen. Taikinan on tarkoitus olla aika löysää ja venyvää.

6. Vaivaa takina käsin. Näin saat paremman näppituntuman siitä, kuinka paljon jauhoja tulee lisätä. Vaivaa takinaa vähintään kymmenen minuuttia, jotta saat siihen kunnon sitkon aikaiseksi.

7. Kohota taikina huolella lämpimässä liinan alla. Toiset laittavat taikinakulhon kohoamaan kuumaan veteen. Voit myös lämmittää uunin 50 asteeseen, ja kun uuni on lämminnyt, sammuta se ja nosta taikina kulhossa uuniin kohoamaan.

Kun olet pyöritellyt pullat, kohota niitä vielä pellillä liinan alla. Kohota vähintään tunti. Voit myös jättää pullat kohomaan yöksi ja paistaa aamulla valmiiksi.

8. Voitele pullat juuri ennen uuniin laittoa kananmunalla. Paista 200-225 asteessa.

9. Nosta valmiiksi paistetut pullat poispelliltä jäähtymään. Jos jätät pullat pellille, pohjat kovettuvat nopeasti.

Pullat

5 dl sinistä tai punaista maitoa
1 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa(hienonnettua)
1tl suolaa
200 g voita
2 pss kuivahiivaa tai 100 g tuorehiivaa
Noin 1 kg vehnäjauhoja

Kilpailut

Uusimmat