Haluatko harrastaa puutarhanhoitoa myös talvella? Näin se käy

04.11.2012 16:15 - Heli Thoren

Kun vihreät nurmet ja kasvimaat lepäävät lumipeitteen alla, puutarhanhoito siirtyy ulkoa sisään lämpimään keittiöön.

Viherpeukaloa ei tarvitse unohtaa rukkasen sisään paukkupakkasillakaan. Talviaikaan kannattaa tehdä omasta keittiöstä yrttien, itujen ja versojen vihreä puutarha.

Maailmalla itse viljeleminen on oikea trendi, ja pikkuhiljaa se on rantautumassa Suomeenkin. Siinä missä new-yorkilainen viljelee lasitetulla kattoterassillaan, me voimme perustaa puutarhan keittiön tasolle tai ikkunalaudalle. Myös lasitetulla parvekkeella yrtit viihtyvät, kunhan lämpötila on sopiva.

Kekkilän markkinointipäällikkö Laura Syrjälä kertoo, että helposti viljeltävät versot ovat maailmalla erityisen trendikkäitä tällä hetkellä.

- Pikku hiljaa trendi on tulossa meillekin. Versoja on helppo kasvattaa ja niitä on helppo käyttää myös ruuanlaitossa. Monet innostuvat kasvattamisen tunteesta ja siitä, että voi olla edes yrttien tai versojen verran omavarainen, Syrjälä kertoo.

Herneenverso on monelle tuttu, mutta harvempi meistä on nauttinut parsakaalin tai aurinngonkukan versoa. Nämäkin herkut maistuvat kuitenkin ihanalta leivän päällä tai salaatissa.

Puutarha kaupungin keskustassa

Kaupunkiviljely saa koko ajan uusia muotoja sitä mukaan, kun yhä uudet viljelijät innostuvat trendistä.

- Ei tarvitse omistaa pihaa tai edes parveketta. Omalle ikkunalaudalleen voi perustaa pienen puutarhan, joka on paitsi visuaalinen ilo myös samalla todellinen hyöty, Syrjälä miettii.

Kotona viljely liittyy myös suurempaan vallalla olevaan ja koko ajan kasvavaan trendiin: ekologisuuteen.

- Ihmiset haluavat olla ympäristöystävällisempiä ja syödä lähiruokaa. Tämän vuoksi kaupunkiviljely ei ole enää ainoastaan viherpiipertäjien puuhaa, vaan siitä innostuvat joukot ovat paljon aikaisempaa suurempia.

Miten versotetaan?

1. Osta puhtaita siemeniä. Kysy puutarhaliikkeestä erikseen versotukseen tarkoitettuja siemeniä, joissa ei ole esimerkiksi erilaisia epäterveellisiä torjunta-aineita.

2. Liota siemeniä vuorokauden verran vedessä.

3. Valitse sopiva lautanen tai astia ja täytä mullalla. Kastele multa huolellisesti kauttaaltaan.

4. Ripottele siemenet mullan päälle. Laita siemeniä runsaasti, Versotuksesta siemeniä tulee olla enemmän kuin perinteisessä viljelyssä.

5. Peitä astia tuorekelmulla. Puhkaise kelmuun muutama reikä, jotta siemenet saavat ilmaa. Laita astia jonnekin pimeään, esimerkiksi keittiön kaappiin pariksi päiväksi.

6. Kun itäminen on alkanut, ja pienet versot ilmestyvät näkyviin, nosta astia valoisalle paikalle. Huolehdi, että multa pysyy sopivan kosteana. Kastelun voi hoitaa kätevästi sumutinpullolla.

7. Esimerkiksi herneenversoista saat kaksi satoa.

Lähde: Kekkilä.fi, kaupunkiviljely.fi

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat