Vinkit jouluruokien säilyttämiseen

14.12.2012 16:45 - Heli Thoren

Jouluruokaa syödään monesti vielä joulunpyhinäkin. Oikealla säilytyksellä huolehdit, että herkut eivät pilaannu ennen aikojaan.

Jouluna pöydät notkuvat herkkuja ja jääkaapistakin tarvitaan lisää tilaa ruuille. Tyhjennä ja puhdista jääkaappi jouluruokia varten. Jos jääkaappi on aivan täynnä, kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että se on riittävän kylmä. Joulun aikaan kaapin lämpötila kannattaa laskea +2-+5 asteeseen. Näin varmistat, että herkimmätkin ruoka-aineet säilyvät.

Jos valmistat joulun laatikot etukäteen, jäähdytä ne nopeasti ja laita sitten jääkaappiin odottamaan aattoa. Aattona ruokia ei kannata seisottaa pöydällä pitkiä aikoja. Kun ruokailu on päättynyt, vie ruuat kylmään.

Jos lämmität jouluruokia uudelleen, huolehdi, että ne kuumenevat uunissa kunnolla. Ruokien täytyy kuumeta vähintään 60 asteeseen, kun niitä lämmitetään uudelleen.

Säilytä ruuat näin:

Kinkku:

Kinkun säilytyksessä on olleelista myös se, miten kinkkua on säilytetty ennen valmistamista. Jos ostat pakastekinkun, sulata se jääkaapissa. Huoneenlämmössä bakteerit pääsevät lisääntymään nopeasti. Kypsentämätön kinkku säilyy pakkauksessaan jääkaapissa noin viikon.

Kypsennettyä kinkkua kannattaa niinikään säilyttää jääkaapissa. Jos säilytät kinkkua ulkona esimerkiksi parvekkeella, huolehdi, että se on tiiviisti pakattu. Muista myös, että jos ulkolämpötila nousee, kinkku ei säily samalla tavoin. Kypsä kinkku tulisi säilyttää 0-+6 asteen lämpötilassa.

Kypsä kinkku säilyy hyvänä noin viikon verran.

Kalkkuna:

Kun liha on vielä raakaa, pitää sen käsittelyssä olla erityisen huolellinen. Raaka kalkkunanliha saattaa sisältää esimerkiksi salmonella-bakteeria. Käsittele kalkkunaa erillisin työvälinein ja pese välineet huolella käytön jälkeen.

Kypsennä kalkkunan liha kauttaaltaan noin 75 asteeseen. Kypsä lintu säilyy jääkaapissa noin viikon verran.

Kalat:


Kalat kannattaa hankkia mahdollisimman lähellä aattoa - etenkin, jos hankit ne tuoretiskiltä. Vakuumipakatut kalat säilyvät pidempään, tarkasta säilyvyys pakkauksen merkinnästä.

Esimerkiksi suolattu graavilohi säilyy noin viikon. Kylmäsavulohen säilyvyys ei ole aivan yhtä hyvä, säilytä sitä maksimissaan 5 vuorokautta. Lämminsavulohi säilyy puolestaan vain noin 4-6 vuorokautta.

Jos joulupöydässä on hillostettua kalaa, se säilyy vielä lyhyemmän ajan kuin savustettu. Sen säilyvyysaika on noin 2-5 vuorokautta.

Liemessä olevat sillit ja silakat säilyvät kaupasta ostettuna pidempään. Avattu purkki säilyy hieman tuotteesta riippuen ja hyvin suljettuna noin 1-2 viikkoa. Itsetehdyt sillit ja silakat säilyvät noin viikon verran. Silli, samoin kuin muutkin kalatuotteet haisevat pahalle pilaantuessaan. Jos kala haiskahtaa pahalle tai erityisen voimakkaalle säilytyksen jälkeen, sitä ei kannata enää syödä.

Joulupöydän arin herkku on mäti. Miedosti suolattu mäti säilyy jääkaapissa noin vuorokauden. Pakastettu mäti kannattaa sulattamisen jälkeen nauttia mahdollisimman nopeasti, noin vuorokauden sisällä. Mäti on siis herkku, jota ei aattoillan jälkeen kannata enää pyhinä nautiskella.

Huolehdi, että viet joulupöydän kalatuotteet ajoissa kylmään syömisen jälkeen.

Laatikot:


Jos ostat laatikot pakastettuna, sulata ne jääkaapissa. Huolehdi, että kuumennat laatikot huolella vähintään 60 asteeseen joka kerta ennen tarjoilua. Jos laatikoita syödään monta päivää, on erityisen tärkeää, että ne kuumennetaan huolella ennen jokaista ruokailua.

Jos laatikoita tarjotaan moneen kertaan, paras tapa on tehdä se niin, että lämmität laatikkoruokaa aina vaan sen määrän, mitä aiotte syödä. Säilytä loput laatikosta jääkaapista. Muista myös, että vanhaa laatikkoa ei saa sekoittaa jääkaapissa olleeseen. Useaan kertaan tapahtuva uudelleen lämmittäminen ja pöydällä, huoneenlämmössä seisottaminen mahdollistaa ruokamyrkytystä aiheuttavien bakteerien lisääntymisen.

Paras tapa varmistaa, että laatikot säilyvät hyvänä, on tehdä yhdestä laatikkoerästä useampaan vuokaan oma laatikkonsa. Näin yhden laatikon voi lämmittää ja syödä aattona, toisen joulupäivänä ja niin edelleen.

Muista myös, että Kertaalleen sulatettua laatikkoa ei saa pakastaa uudelleen.

Kilpailut

Uusimmat