Itse tehdyt karkit kuuluvat jouluun - näillä ohjeilla onnistut varmasti

22.12.2012 10:15 - Niina Jokiaho

Jouluna askarellaan, leivotaan ja vietetään aikaa yhdessä. Näillä resepteillä karkkien teko onnistuu helposti myös perheen pienimpien kanssa.

Monella meistä jouluun kuuluu joka vuosi toistettavia perinteitä. Niistä moni liittyy leipomiseen tai ruokiin, sillä maut ja tuoksut herättävät meissä vahvoja elämyksiä.

Näillä resepteillä joulukarkit saa onnistumaan helposti ja karkkilahja on jouluna myös mukava pieni tuliainen. Karkkeja askarrellessa kannattaa varsinkin lasten kanssa muistaa, että ainesosien kuumennus on aikuisten tehtävä.

1. Suklaakolat

Näihin tarvitset:

2 rkl vehnäjauhoja
2 tl kaakaota
2 rkl siirappia
2 rkl voita tai margariinia
4 rkl sokeria

kuorrutukseen suklaata (tavallinen maitosuklaa tai valkoinen suklaa)

Sekoita ainekset paistinpannussa ja keitä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuutin ajan. Sekoita seosta lämmityksen ajan.

Levitä seos leivinpaperille ohueksi kerrokseksi jäähtymään. Leikkaa jäähtyneestä massasta muutaman sentin (2x2) paloiksi. Sulata suklaa vesihauteessa ja kasta pala kerrallaan sulaan suklaaseen. Nosta palata takaisin leivinpaperin päälle jäähtymään. Nauti!

2. Nekut

Näihin tarvitset:

3 dl kuohukermaa
2 1/4 dl siirappia
3 dl sokeria
1 dl korppujauhoja
50 g rouhittuja manteleita

Askartele ensin voipaperista tötteröitä ja nosta ne pystyyn esimerkiksi lumeen, suolaan tai sokeriin. Sekoita kerma, siirappi ja sokeri kattilassa.

Keitä seosta miedolla lämmöllä hyvin sekoittaen. Jatka keittämistä niin kauan, kunnes kylmään veteen tiputettu pisaramassa hyytyy. Lisää korppujauhot ja jatka keittämistä muutaman minuutin ajan. Lisää mantelirouhe ja jaa massa tötteröihin. Anna jähmettyä kylmässä ja nauti.

Molemmat namut - jos niistä säilytettävää jää - pysyvät hyvinä jääkaapissa vähintään muutamia päiviä.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat