Nyt siivotaan vaatekaappi! Katso vinkit karsimiseen

30.04.2014 18:45 - Laura Sulkava

Kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä tehdä karsintakierros vaatekaapille. 

Vaatekaappi kannattaa siivota vähintään kaksi kertaan vuodessa. Keväällä ja syksyllä. Kun vie edellisen kauden vaatteet vintille, voi samalla karsia kaapista rikkinäiset ja käyttämättömät vaatteet pois. Seuraavilla vinkeillä saat järjestelmällisesti siivottua vaatekaappisi.

1. Ota kaikki vaatteesi ulos kaapista. Huomaat minkälainen vuori vaatteita hyllyjen kätköihin piiloutuu. Kun tyhjennät kaappia, karsi roskakoriin samalla rikkinäiset vaatteet.

2. Imuroi kaappi ja pyyhi tasot.

3. Jaottele vaatteet kolmeen pinoon: Käyttövaatteet, varastoitavat ja kirpputoritavara. Ole säälimätön ja pohdi, onko vaatteelle oikeasti käyttöä tulevaisuudessa. Jos puolen vuoden aikana et ole harkinnut käyttämistä, luovu siitä.

4. Tarkista, että varastoitavissa vaatteissa on vain sellaisia, joita tulet vielä käyttämään. Jos joukossa on likaisia kappaleita, pese ne. Jos vetoketju on rikki tai nappi puuttuu, korjaa viat. Lopuksi vie vaatteet laatikoissa varastoon.

5. Käy seuraavaksi läpi vaatteet, jotka meinaat myydä. Tarkista, että vaatteet ovat siistejä sekä puhtaita ja viikkaa ne nätisti järjestykseen laatikkoon. Hankalatkin meikkitahrat on mahdollista poistaa. Katso puhdistusvinkit tästä. Siten ne on helppoa siirtää kirpputoripöydälle tai tankoon laatikosta.

6. Voit myös antaa vaatteet hyväntekeväisyyteen. Pakkaat puhtaat vaatteet siististi pusseihin ja vie ne haluamaasi kohteeseen.

7. Viimeinen vaihe on vaatteiden laittaminen kaappiin. Vielä tässä vaiheessa voit pohtia jokaisen vaatteen kohdalla, tarvitsetko sitä.

8. Mieti, mihin järjestykseen haluat vaatteesi asettaa. Ne, joita et tarvitse päivittäin, voivat olla korkeammalla hyllyllä.

9. Järjestä vaatteet joko tarkoituksen mukaan tai vaateryhmän mukaan. Työvaatteet voivat esimerkiksi olla oma ryhmä, treenivaatteet toinen ja kolmas vapaa-ajan vaatteet. Voit myös järjestää siten, että kaikki housut ovat samassa paikassa, hameet omassa ja erilaiset paidat omissaan. Etsi oma järjestelmäsi, joka toimii omassa arjessasi helpoiten.

11. Jos tuntuu, että tila ei meinaa riittää, pohdi miten voit saada sitä lisää. Vaatteiden viikkaustapa vaikuttaa sekä esimerkiksi henkarit. Mitä ohuemmat ne ovat, sitä enemmän jää tilaa vaatteille. Eritasoiset henkarit säästävät myös tilaa. Lisää organisointivinkkejä löydät tästä.

Siisti kaappisi taas puolen vuoden päästä, jolloin näet, mitä vaatteita et ole käyttänyt. Luovu niistä ensi kerralla.

Lähde: Female First

Kilpailut

Uusimmat