Mediuutiset: Moni korvatulehdusdiagnoosi on väärä – lapsille turhaan antibiootteja

14.05.2014 15:00 - Eeva Rajala

Tuoreen eurooppalaistutkimuksen mukaan vain reilu kolmannes lasten korvatulehdusdiagnooseista osui oikeaan, kertoo Mediuutiset sivuillaan.

Diagnoosia on vaikeuttamassa monia asioita. Pieni potilas ei välttämättä aina ole yhteistyöhaluinen ja lapsen korvakäytävä on aikuisen korvaan verrattuna pieni ja ahdas. Lasten infektiosairauksien erikoislääkäri, dosentti Marjo Renko Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo Mediuutisille, että poikkeavan löydöksen arvioiminen tarvitsee enemmän kuin nopean kurkkauksen korvaan.

Mikäli löydöksestä ei olla varmoja, hoidetaan ne helposti kiireen keskellä varmuuden vuoksi antibiooteilla. Moni antibioottikuuri määrätään kuitenkin turhaan. Renko on myös sitä mieltä, että lääkärin ja hoitajan välistä työnjakoa korvaoireisen lapsen hoidossa pitäisi katsoa uudelleen. Nykyinen työnjako mahdollistaa sen, että lääkäri ei aina edes näe potilaan korvia, vaan hoitaja arvioi potilaan.

- On hämmentävää, että niin iso diagnostinen asia kuin kuumeisen, mahdollisesti korvaoireisen lapsen tutkiminen ja diagnostiikka siirretään lääkäriltä hoitajalle ilman, että siitä sovitaan yhteisesti ja yleisesti, Renko ihmettelee.

Lähde: Mediuutiset

Kilpailut

Uusimmat