5 asiaa, jotka isät pystyvät opettamaan lapsille jopa äitejä paremmin

12.06.2014 14:41 - Senni Loikala

Isillä on valtavasti vaikutusta lapsiinsa, joskus jopa äitejä enemmän.

"Isän tyttö", kuvaa monesti hyvin isän ja tyttären suhdetta. Isillä onkin valtavasti vaikutusta moniin asioihin jälkikasvussaan, luonnollisesti myös poikiinsa. Alla viisi asiaa, joissa isät pystyvät vaikuttamaan lapsiinsa jopa äitejä paremmin.

Isät voivat saada kielen kannat irti

Amerikkalaisen Pohjois-Carolinan yliopiston tekemästä tutkimuksesta selvisi, että isät pystyvät vaikuttamaan lasten kielelliseen kehitykseen äitejä paremmin. Mikäli isät puhuivat paljon tenavien kanssa leikkiessään, olivat lasten kielelliset taidot kehittyneet vuoden päästä enemmän kuin äitien puhuessa jälkikasvulleen leikkien tiimellyksessä. 

Isät voivat opettaa syömään terveellisesti

Isillä voi olla äitejä suurempi vaikutus lapsen ruokailutottumuksiin. Muutaman vuoden takaisen teksasilaisen tutkimuksen mukaan se, kuinka usein tenavat syövät roskaruokaa, riippuu siitä, kuinka tiuhaan isä syö epäterveellisiä ruokia. Mitä kovaluonteisempi isä on, sitä enemmän lapselle maistuu roskaruoka, väittää samainen tutkimus. Myös isän vaikutusvallalla työelämässä ja suhtautumistavalla perheen ruokailuhetkiin voi olla vaikutusta lapsen ruokailutottumuksiin.

Isät voivat saada muksut käyttäytymään hyvin

Isien henkinen hyvinvointi vaikuttaa myös jälkikasvuun. Pediatrics-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan lapset, joiden isät olivat masentuneita äidin vielä ollessa raskaana, kärsivät muita todennäköisemmin käytöksen ja tunne-elämän ongelmista kuin muut. Erään tutkimuksen mukaan isän masennus lapsen ollessa 3-vuotias ennusti käytösongelmia 6-vuotiaana.

Isät voivat näyttää hyvän miehen mallin

Useammat tutkimukset ovat todenneet, että isillä on suuri vaikutus tyttäriensä seksuaaliseen käyttäytymiseen aikuisina. Psykologi Sarah E. Hill kirjoittaa amerikkalaisessa psykologian erikoislehdessä, että isien fyysisellä ja psykologisella läsnäololla on vaikutusta tyttären seksuaalisen kehityksen vauhtiin ja myöhempiin seksuaalisiin kokeiluihin. On myös arvioitu, että isiensä kanssa läheisissä väleissä olevat teinit aloittavat seksielämänsä muita myöhemmin.

Isät voivat motivoida kunnianhimoisiin haasteisiin

Isien ajattelutavat sukupuolisesta tasa-arvosta vaikuttavat tytärten asenteisiin tulevaisuuttaan kohtaan. Vuonna 2013 ilmestyi tutkimus, jonka mukaan tasa-arvoa arvostavien isien tyttäret nimittäin ovat kunnianhimoisempia työelämässä kuin tyttäret, joiden isillä on seksistisiä mielipiteitä sukupuolinormeista.

Lue loput kohdat täältä.

Vaikuttaako yksinhuoltajuus perheen onnellisuuteen? Pääset lukemaan aiemman artikkelimme täältä.

Lähde: The Stir

Kilpailut

Uusimmat