Potkua sapuskaan: Täsmäohjeet chilin käyttämiseen ruuanlaitossa

07.05.2015 10:45 - Reija Saarinen

Chili on oiva tapa lisätä ruokaan makua ja tulisuutta. Kannattaa kuitenkin aloittaa miedoimmista kastikkeista, jos aiempaa kokemusta on vähän. Poppamies Marko Suksi antaa omat vinkkinsä siihen, miten tuliseen ruokaan voi totutella ja miten siitä saa parhaiten kaiken irti.

Chili on oiva tapa lisätä ruokaan makua. Sitä kannattaa kuitenkin annostella kohtuudella, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään. Mikä sitten on järkevin tapa aloittaa chilien käyttäminen?

- Kannattaa ensin valita niitä miedompia tuotteita. Esimerkiksi meillä Poppamiehellä on tulisuuteen oma asteikko. Jos mietoa kaipaa, kannattaa pysytellä alle vitosessa, toteaa Marko Suksi.

Helpoin tapa tutustua chilien maailmaan on kokeilla ruoanlaitossa erilaisia kastikkeita.

- Yksi hyvä tapa on heittää teelusikallinen chiliä kastikkeeseen. Siitä saa jo hyvin tuntumaa. Kannattaa myös muistaa, että pitkään hauduttaminen vähentää chilin voimakkuutta. Chilejä voi sekoittaa myös kermaviiliin, sillä kun chili laitetaan viilentävään elementtiin, on maku pehmeämpi.

Suksen mukaan chilin tulisuuteen saattaa kuitenkin helposti jäädä koukkuun. Hänen mukaansa useimmat ajautuvat chilien maailmaan kuitenkin ihan muusta syystä kuin makuelämyksistä.

- Tosi usein ihmiset tutustuvat chileihin tämmösen äijäilyn ja kaverihaastamisen kautta. Sitten jossain vaiheessa huomaakin, että chili korostaa ruoan muita makuja ja siitä saa myös pientä hyvänolontunnetta, niin kyllä siihen nopeasti jää koukkuun.

Mikä sitten on tulisin chililajike, jota innokas harrastajamies on itse maistanut?

 - Kävin New Yorkissa tapaamassa Amerikan kuuluisinta kasvattajaa. Hän syötti mulle nimeämätöntä chiliä omasta erästään. Ja herranjumala! Mä olin kyllä sen jälkeen huonona. Osasin kyllä odottaa, mutta kyllä se oli kuin isku vasaralla kieleen.

Tilanteesta selvittiin kuitenkin ammattialaisen elkein, kuten arvata saattaa.

- Vaikka tietää, että maitotuotteet auttaa, niin ei siinä tilanteessa maitoon tarttunut. Sitä vaan koittaa olla mies ja puristaa pöydän kulmaa tai omaa reittä, mies nauraa.



Lue myös: Poikkea perinteistä: Poppamies Marko Suksen neuvoilla saat enemmän irti grillimakkarasta

Kilpailut

Uusimmat