5 tapaa saada lapset syömään enemmän vihanneksia

10.05.2015 18:45 - Linda Arponen

Muutamilla helpoilla keinoilla voivat lapsetkin alkaa nauttia kasvisten syönnistä.

Jos lapsesi ei pidä pinaatista, et ole yksin. Monet vanhemmat yrittävät jatkuvasti saada lapsensa syömään enemmän kasviksia, siinä onnistumatta. Vihannekset ovat kuitenkin täynnä vitamiineja, kuitua ja antioksidantteja, joten niiden syömättä jättäminen ei ole kovin hyvä ajatus.

Voit kuitenkin opettaa lapsiasi syömään enemmän vihanneksia esimerkiksi seuraavien keinojen avulla:

Tee kukkakaalista ja kesäkurpitsasta parhaat ystäväsi

Vaikka jotkut ravitsemusterapeutit ja vanhemmat eivät pidä ajatuksesta, että kasviksia "piilotetaan" lasten ruokaan, voi se olla hyvä tapa lisätä ruokaan rakennetta ja makua, ravintoaineista puhumattakaan. Esimerkiksi kukkakaali ja kesäkurpitsa voivat sopia hyvin tähän tarkoitukseen. Voit lisätä kesäkurpitsaa vaikkapa muffinitaikinaan tai kukkakaalia makaronilaatikkoon. Lapset eivät luultavasti voi kieltäytyä syömästä näitä ruokia.

Sekoita smoothie

Nykyään harrastetaan paljon smoothieita, eikä suotta. Ne ovat herkullisia ja lisäksi täynnä ravinteita. Smoothiehin voi lisätä myös sokeria, joka onkin hyvä valinta, kun juomia tekee lapsille. Tällä tavalla ne tulevat helpommin juoduiksi, vaikka sokeria ei pidä tietenkään liikaa laittaa. Kokeile tarjota lapsillesi siis smoothieita, jotka sisältävät esimerkiksi pinaattia, avokadoa tai kaalia. Makeutta voi sokerin lisäksi hakea vaikkapa banaanista tai mansikasta.

Tee kokeita

Jos et halua piilottaa vihanneksia lasten ruokaan heidän tietämättään, voit kokeilla samaa myös avoimemmin. Lisää siis kasviksia niihin ruokiin, joista tiedät lastesi muutenkin pitävän. Kerro lapsille, mitä ruoassa on ja voi olla, että he ottavat kasvikset lempiruoassaan vastaan ilman taistelua.

Kokeile mehujäitä

Kukapa lapsi ei pitäisi jäätelöstä? Mikäli kauppojen mehujäävaihtoehdot eivät tunnu tarpeeksi terveellisiltä, voi niitä tehdä onneksi itsekin. Voit kokeilla laittaa mehujäämuotteihin vaikkapa hedelmämehuja ja -paloja, marjoja ja vihanneksia sopivissa määrin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi porkkanalla maustettu mehujää? Kokeiluissa vain mielikuvitus on rajana.

Tee ruoasta hauskan näköistä

Ruoasta on tehty lapsille hauskan näköistä kautta aikojen. Kaikki tietävät esimerkiksi sen, kuinka paistetuista kananmunista ja pekonista voi rakentaa lautasella hymyilevän naaman. Voit yrittää saada lapset innostumaan kasviksista siis tälläkin tavalla. Pelkät dipitkin tekevät vihanneksista heti mielenkiintoisempaa ruokaa. Myös tässä tapauksessa on luvallista käyttää mielikuvitusta. Mitä jos vaikkapa kaivertaisit vihanneksista houkuttelevamman näköisiä tai kokoaisit niitä vartaisiin lihapullien ja nakkien kanssa?

Lue myös: Eivätkö vihannekset maistu muksuille? Tuore tutkimus kertoo yksinkertaisen avun

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat