Olisitko uskonut - myös viiniä, hedelmiä ja kananmunia voi pakastaa

11.06.2015 17:45 - Reetta Haverinen

Monet pitävät pakastimessaan ainoastaan jäätelöä ja vihannessekoituksia, mutta pakastimen uumeniin voi itseasiassa säilöä lähes tulkoon mitä vain!

Tuliko tehtyä laatikollinen makaronilaatikkoa, eikä saman kotiruoan syöminen maanantaista lauantaihin houkuttele? Teitkö pellillisen sämpylöitä, jotka uhkaavat pian kuivahtaa korpuiksi? Onneksi monen suomalaisen kotoa löytyy pakastin, joka tarjoaa ratkaisun monen kotitalouden ruokaongelmaan.

Vaikka leivän ja ylijääneen arkiruoan säilöminen pakastimeen on monille tuttua, voi kylmälaitteen lokeroihin laittaa myös seuraavia elintarvikkeita:

Avocado

Kuori avocado ja poista sen kova sisus. Leikkaa avocado sopiviksi paloiksi, lisää niihin hieman sitruunamehua ja laita pakkaseen. Sitruunamehu estää hedelmälihan tummumisen. Avocado säilyy pakastimessa muutamia kuukausia.

Banaani

Pakastetut banaanit ovat oiva korvike jäätelölle. Kuori banaani, pilko, pakasta ja kun herkkuhimo iskee - nauti!

Voi

Voita ja margariinia voi myös pakastaa. Joten jos rasvapaketin parasta ennen -päiväys lähestyy, heitä rasia pakkaseen.

Juusto

Monet juustot kestävät hyvin pakastamista. Vähärasvaiset juustot saattavat hieman vettyä pakastuksen jälkeen, mutta voit käyttää niitä hyvin esimerkiksi ruoanlaitossa, jos juuston höylääminen ei enää onnistu. Myös raejuustosta saattaa tulla hieman vetistä, kun rasian ottaa sulamaan huoneen lämpöön.

Rasvaiset juustot tuppaavat murentua ja haurastua pakastamisen jälkeen, joten rasvaiset juustot kannattaa esimerkiksi raastaa tai pilkkoa valmiiksi rasioihin tai pusseihin.

Hedelmälohkot

Jäädytetyt hedelmälohkot ovat oivia jälkiruokia ja terveellisiä vaihtoehtoja mehujäille ja jäätelölle kuumina kesäpäivinä. Pakastehedelmiä on helppo lisätä myös booleihin tai drinkkeihin. Pakastehedelmät ovat myös kiva lisä aamumyslin, puuron tai jogurtin joukkoon.

Kananmunat

Kananmunia voi pakastaa, mutta älä heitä kokonaista munaa kuorineen pakastimeen, sillä kananmunan sisus laajenee pakastimessa ja kuori murtuu. Voit pakastaa kananmunien sisukset helposti pusseissa tai rasioissa. Keltuaiset saattavat muuttua hieman kumimaisiksi pakastamisen jälkeen, mutta valkuaiset jäätyvät ja säilyttävät rakenteensa hyvin.

Yrtit

Lehtevistä yrteistä tehty yrttisilppu on hyvä jäädyttää esimerkiksi jääpalamuotteihin ja lisätä silpun päälle hieman vettä tai oliiviöljyä. Puisevat ja kuivat yrtit, kuten rosmariinin, voi jäädyttää sellaisenaan muovipusseihin tai rasioihin säilöttyinä.

Pähkinät

Pähkinät pysyvät syömäkelpoisina pakastimessa ilmatiiviissä pussissa noin puoli vuotta.

Viini

Viinipullon pohjatilkat voi laittaa pakastimeen, mutta juomakelpoista ruokajuomaa siitä on vaikea saada. Viinin maku kärsii pakastimessa, mutta ruoan laittoon kerran jäätynyt viini käy oivallisesti. Muista, että nesteet laajenevat pakastimessa, joten älä laita täyttä pullollista viiniä pakkaseen - muutoin pullo halkeaa.

Perunat

Keitetyt, paistetut ja muusatut perunat voi pakastaa ongelmitta. Peruna säilyy pakastimessa hyvänä useita kuukausia. Paistettujen perunoiden ja ranskalaisten rapeus voi kärsiä pakastuksen jälkeen, joten älä odota hampaissa rouskuvaa perunanautintoa, kun nappaat pakastimesta annoksen lohkoperunoita lautasellesi.


Muista kuitenkin, että tuotteet eivät säily ikuisuuksiin edes pakastimessa. Mitä kauemmin tuote on pakastimessa, sen hauraammaksi sen rakenne muuttuu. Älä myöskään pakasta ruokia, jotka ovat lojuneet ensiksi pitkään jääkaapissa. Pakasta elintarvikkeet tuoreina ja hyväkuntoisina. Jos aiot pakastaa juuri valmistamaasi ruokaa, jäähdytä ruoka ja laita se saman tien pakkaseen.

Lihatuotteet säilyvät pakkasessa hyvinä parista kuukaudesta puoleen vuoteen. Kala pysyy pakkasessa syömäkelpoisena kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Vihannekset säilyvät pakastimen uumenissa jopa yli kuusi kuukautta. Leipää ei kannata pitää jäädytettynä kuukautta pidempään. Leivonnaiset, kuten croissantit ja muffinit, säilyvät tosin pakastinlokerossa jopa muutamia kuukausia hyväkuntoisina. 

Lue myös: Säilytä oikein - 6 ruoka-ainetta, joita ei tulisi pakastaa

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat