Kuva: Fotolia

Mitä tehdä vanhoilla vaatteilla? 10 vaihtoehtoa

14.10.2015 22:15 - Reetta Haverinen

Jos vaatekaappisi pursuaa käyttämättömiä vetimiä, voit laittaa hyvän kiertämään tai tienata itsellesi hieman taskurahaa.

Monet tuskailevat siivouspäivän jälkeen käyttämättömistä vaatteista muodostuneen kangasvuoren keskellä, minne vetimet kannattaisi toimittaa. Sekajätteisiin vaatteita ei kuitenkaan kannata tyrkkätä, sillä niille on parempaakin käyttöä.

Alta löydät runsaasti vaihtoehtoja, mitä voit vanhoille vaatteillesi tehdä. Riippuu täysin sinusta, haluatko tienata rahaa itse tai auttaa esimerkiksi eläimiä, asunnottomia tai pakolaisia: 

1. Myy vaatteesi kirpputorilla

Jos vaatteesi ovat hyväkuntoisia ja sinulla riittää viitseliäisyyttä, vuokraa itsellesi kirpputorilta pöytä ja myy vaatteesi. Saatat tienata jopa satoja euroja, jos vaatteesi ovat laadukkaita.

2. Lahjoita vaatteesi ja anna tuotto hyväntekeväisyyteen

Esimerkiksi Kontti, Fida, Pelastusarmeija ja UFF ottavat vastaan vaatelahjoituksia, joiden myynnistä tulevat eurot menevät hyväntekeväisyyteen.

3. Myy vaatteesi verkossa

Ota käyttämättömistä vaatteistasi selkeät kuvat ja lisää kuvat myynti-ilmoituksen kera käytettyjä tuotteita myyvän verkkokaupan sivuille. Myös Facebookissa on paljon ryhmiä, joissa ihmiset myyvät ja kierrättävät entisiä vaatteitaan ja tavaroitaan.

4. Lahjoita vaatteesi pakolaisille

Voit antaa tarpeettomat vaatteesi esimerkiksi pakolaisille. Kysy lisää vaatelahjoitusten toimittamisesta esimerkiksi vastaanottokeskuksista.

5. Anna vaatteesi asunnottomille

Asunnottomat ottavat ilomielin vastaan erilaisia vaatelahjoituksia. Esimerkiksi Helsingin seudulla Vailla vakituista asuntoa ry ottaa vastaan vaate- ja tavaralahjoituksia. Lue lisää täältä.

6. Anna vaatteesi vähäosasille

Kysy esimerkiksi kotiseutusi diakoneilta, minne voisit toimittaa vaatelahjoituksia, jotka haluaisit antaa apua tarvitseville ihmisille, kuten huostaanotetuille lapsille tai vähävaraisille perheille. 

7. Kierrätä

Esimerkiksi H&M-vaateketjun myymälät ottavat vastaan vanhoja vaatteita. Lue lisää täältä.

8. Anna vaatteesi eläimille

Esimerkiksi Helsingin Eläinsuojelukeskus ottaa vastaan vaate- ja tavaralahjoituksia. Vanha toppatakkisi saattaa esimerkiksi päätyä suloisten kissanpentujen lämmikkeeksi. Lue lisää täältä.

9. Anna vaatteillesi uusi elämä

Jos et itse tahdo ommella tai askarrella, voit antaa vaatteesi käsityömateriaaliksi muille. Esimerkiksi Kädentaitopalvelu Näpärä ottaa vastaan erilaisia kangastilkkuja. Joku saattaa ommella vanhasta hameestasi vaikka upean sohvatyynyn tai suloisen kangaslaukun. Lue lisää täältä.

10. Tee vaatteistasi siivousrättejä

Jos vaatteesi ovat huonokuntoisia, tee niistä siivousrättejä. Esimerkiksi vessansiivoamiseen käyvät minkälaiset vaatetilkut tahansa.


Lue myös: Ethän vahingossa pilaa alushousujasi? Pesumokat selvitettiin

Kilpailut

Uusimmat