Kuva: Fotolia

Imuri, pehmolelut, kylpyhuoneen matto - yllättävät asiat vaikuttavat hengitysilman laatuun

23.11.2015 15:45 - Eeva Rajala

Aivastuspuuska saattaa yllättää esimerkiksi kylpyhuoneessa. Selvittämättä jää usein, miksi aivastaminen ylipäätään alkoi.

Monet asiat saattavat saada sinut aivastamaan. Aina ei kyse ole pölystä, vaikka usein se onkin syynä. Good Housekeeping -sivusto listasi asioita, jotka saattavat selittää aivastelun.

Tuoksukynttilät

Mikä tahansa vahva tuoksu voi ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa aivastelua. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan kodin tuoksut - kuten raikastajat ja tuoksukynttilät - ovat yleinen syy hengitysteiden allergioille. Jos asunnossa on tunkkainen haju, kannattaa tuoksusuihkeiden sijaan avata ikkunaa ja tuoksukynttilät kannattaa vaihtaa tavallisiin. Tuoreista kukista voi myös tulla liikaa tuoksua sisäilmaan.

Imuri

Imuria käytetään, jotta pölyistä ja pienistä roskista päästäisiin eroon. Huonosti toimiva tai huonosti kohdeltu imuri toimii kuitenkin päinvastaisesti. Imuri voi sirotella muun muassa aivastelua aiheuttavaa pölyä huoneilmaan.

Pölynimurin suodatin kannattaa vaihtaa puolen vuoden välein. Lisäksi pölypussi kannattaa vaihtaa jo siinä vaiheessa, kun 3/4 on täynnä. Jos pölypussi pääsee liian täyteen pölyä, se vähentää imutehoa, eikä pöly ajaudu pölypussiin.

Vetoisa ikkuna

Viileän ilman hengittäminen voi saada aivastamaan. Aivastusrefleksi käynnistyy, kun jokin asia ärsyttää nenää tai kun jokin asia stimuloi nenässä olevia hermoja. Kylmä ilma tekee näistä kumpaakin.

Pehmolelut

Pehmeät lelut usein keräävät pölypunkkeja itseensä. Jos pehmolelut voi pestä, kannattaa ne heittää pesukoneeseen muutaman kuukauden välein. Pehmolelut voi laittaa esimerkiksi tyynyliinan sisälle suojaan pesua varten. Pehmolelut, joita ei saa konepestä, kannattaa imuroida tasaisin väliajoin.

Asunnon aurinkoisin huone

Kuten kylmä ilma, aurinkokin aiheuttaa aivastelua. Ilmiöstä käytetään myös nimeä foottinen aivastusrefleksi. Sanotaan, että joka neljäs ihminen kärsii aurinkoaivastelusta.

Treeni

Treenaaminen voi käynnistää aivastuspuuskan. Aivastelu liittyy urheilun aiheuttamaan nuhaan, johon voi myös liittyä vuotava nenä, nenän kutina ja tukkoisuus.

Kylpyhuoneen matto

Kylpyhuoneessa oleva matto on hyvä paikka homeelle. Jos kylpyhuoneen ilmassa liikkuu homeitiöitä, se voi aiheuttaa aivastelua. Mikäli kylpyhuoneessa on matto, kannattaa se pestä peräti kerran viikossa. Asiantuntijoiden mukaan matto kannattaa pestä seoksessa, missä on kylmää vettä ja noin desilitra valkaisuainetta. Maton voi myös pestä pesukoneessa.


Lue myös: Hetkessä eläjä, perfektionisti vai valittaja - testaa, mitä siivoamistapa kertoo sinusta

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat