Kuva: Handout

Tunnetko tämän hetken kuumimman puutarhatrendin? Tulee Ranskasta

27.03.2016 14:15 - Tarja Vilén

Suomalaisen puutarha-asiantuntijan mukaan ranskalainen keittiöpuutarha eli potager on kovassa nosteessa harrastajien keskuudessa.

Suunnitteluhortonomi Kati Jukarainen kertoo, että potager-puutarhassa oleellista on muun muassa kasvien sijoittelu, ja se miten ne asetellaan lavoille. Kyse ei ole tavallisesta lavaviljelystä, vaan se on hyppäys hieman pidemmälle. Potager-puutarha voidaan toteuttaa hyvin suomalaisenkin omakotitalon pihaan.

- Potagerissa on kulkuväyliä, leikkauksia ja visuaalisia kiintopisteitä. Oleellisia ovat myös rakenteet. Potagerissa on pergoloita, seinämä ja koristeellisuutta. Kokonaisuus muodostuu niin näyttäväksi, että sen voi sijoittaa pihan paraatipaikalle, jossa aurinko on otollisin kasvinviljelylle, Jukarainen selittää.

Potager tarkoittaa yleensä ranskalaisen muotopuutarhan kaavojen mukaan istutettua kasvitarhaa eli hyötypuutarhaa. Sen juuret ovat keskiajan luostareiden koristeellisissa yrttitarhoissa.

Potager-tyylinen kasvimaa tai vihannestarha sopii niille, joilla on vähän tilaa ja kasvimaa täytyy sijoittaa oleskelutilojen yhteyteen. Potagerissa tarkoitus on, että kasvimaan ei ole vain hyötypuutarha, vaan myös kaunis katsella.

Suunnitteluhortonomi Kati Jukaraisen mukaan potager-puutarha on kovassa nosteessa. (kuva: Handout)

Potager-mallipihoja on esittelyssä Piha & Puutarha -messuilla Turun Messukeskuksessa 1.-3.4.2016.

Kilpailut

Uusimmat