Kuva: Fotolia

Malediiveilla huolestuttava ilmiö: Suuren koralliriutan tuhoutumista pidetään historian pahimpana

01.06.2016 20:00 - Senja Rapila

Huolestuttava ilmastonmuutoksen aiheuttama ilmiö on lähtenyt leviämään vauhdilla eteenpäin.

Aiemmin muun muassa Yle on kertonut, että korallien vuodesta on tulossa hyvin synkkä. Ennustettiin, että jopa viidesosa maailman koralleista tulee tuhoutumaan.

Nyt Telegraph-lehdessä kerrotaan, että Malediiveille on iskenyt suuri koralliriuttojen valkaistumisilmiö, jota pidetään jopa historian suurimpana. Intianmeren rannikko tunnetaan sen suurista ja värikkäistä koralliriutoista, mutta nyt jotkut sen arvostetuimmat riutat ovat Telegraph-lehden mukaan miltei tunnistamattomia.

Lehden mukaan koralliriuttojen tuho johtuu siitä, että korallit stressaantuvat vesistöjen korkeista lämpötiloista. Tutkijat uskovat, että tämänhetkinen valkaistuminen johtuu el Niño -ilmiöstä eli merivirran ajoittaisesta muuttumisesta Tyynellämerellä, luontaisesta säänvaihtelusta ja ilmaston lämpenemisestä.

Tutkijat varoittavat nyt, että korallien valkaistumisesta tulee yleisempää ja rajumpaa lähivuosien aikana, kun ilmaston lämpötilat nousevat ilmastonmuutoksen myötä.

- Korallit voivat adaptoitua ilmastollisiin muutoksiin, mutta meillä on tällä hetkellä sellainen ongelma, että muutoksen määrä on liian suuri niille, meribiologi Richard Fitzpatrick kertoi Telegraphille.

Lähde: Telegraph

Lue myös: Maailman valokuvauksellisimmat matkakohteet nimettiin – katso upeat kuvat

Kilpailut

Uusimmat