Kuva: Fotolia

Rennosti reissuun lasten kanssa

26.12.2016 14:40 - Bauer Media / TUI/Salla Salo

Lomailu lasten kanssa sujuu mukavasti, kun matkaan valmistaudutaan huolellisesti ja mukana on rutkasti rentoa asennetta. Lue asiantuntijan vinkit, mitä kaikkea perheen pienimpien kanssa matkustaessa kannattaa ottaa huomioon.

Kartoita kohde huolella

Lasten kanssa matkustaessa on hyvä selvittää tulevasta matkakohteesta muutama asia etukäteen: Kuinka pitkä lentoaika kohteeseen on? Kuinka kuuma siellä on? Mitä rokotuksia tarvitaan? Saako periltä lastenruokia ja vaippoja? Löytyykö lastensänky, entä turvaistuin? Minkälainen maasto kohteessa on, pystyykö siellä käyttämään rattaita? Entä uimaranta; matala vai syvä, pikkukiveä vai hiekkaa? Missä on lähin apteekki? Miten kohdemaan kulttuurissa ylipäätään suhtaudutaan lapsiin?

Hotelli juuri meidän perheelle

Kun lapset viihtyvät, loma on lomaa aikuisillekin. Matkanjärjestäjillä on nykyään tarjolla hyviä perhehotellikonsepteja, joissa palvelut on tarkkaan mietitty pienimpienkin matkalaisten näkökulmasta. Kivat perhehuoneet, lastenkerhot ja uimakoulut takaavat viihdyttävän loman koko perheelle. Aktiivisille ja liikunnallisille perheille löytyy myös omat hotellivaihtoehtonsa, joissa koko perhe voi harrastaa lempilajejaan, kuten melontaa, maastopyöräilyä, joogaa tai jalkapalloa.

Mukavasti ilmassa

Ennen matkaa kannattaa puhua lapsen kanssa lentämisestä ja selvittää, mihin ollaan menossa ja mitä matkalla tapahtuu. Valitse pienten lasten kanssa matkustaessasi mahdollisimman hyvin päivärytmiin sopiva matkustusaika. Pitkä lento sujuu mukavammin, jos lapsi voi viettää siitä ainakin osan nukkuen. Käsimatkatavarat kannattaa pakata huolellisesti, esimerkiksi vauvanruoat saa turvatarkastuksen läpi vain avaamattomissa alkuperäispakkauksissaan. Vahinkoja sattuu –  lennolle kannattaa ottaa mukaan varavaatteet, niin lapsille kuin aikuisillekin.

Varaa lapsille myös jotain puuhattavaa lennon ajaksi: piirustusvälineitä, puuhakirja, lukemista tai muuta kätevästi mukana kulkevaa – ei kuitenkaan mitään sotkevaa, helposti häviäviä osia sisältävää, tai melua pitäviä leluja – etenkään yölennoille. Tabletille voi myös ladata etukäteen kiinnostavia pelejä ja elokuvia. Pidemmillä lennoilla matkustajilla on yleensä käytettävissään henkilökohtainen viihdejärjestelmä.

Porukalla matkaan

Jos lähtee matkalle yhdessä tuttavaperheen tai isovanhempien kanssa, lapsilla on aina seuraa ja lapsia voi vahtia välillä vuorotellen. Tällöin jokainen aikuinen saa vuorollaan rauhassa nautiskella vaikkapa kirjasta uima-altaalla.

Kiire jää kotiin

Lasten kanssa sattuu ja tapahtuu. Varaamalla hyvin aikaa esimerkiksi siirtymisiin, voi yllätyksiinkin suhtautua rennosti. Esimerkiksi lentokentälle kannattaa mennä sen verran ajoissa, että pissatauot ja vaipanvaihdot sujuvat hötkyilyittä.

Pulikoiminen on parasta

Uima-allas on perheloman ehdoton keskipiste. Kannattaa siis valita sellainen hotelli, jossa on hyvät ja viihtyisät allasalueet tai lähellä lapsiystävällinen ranta. Lämpimässä vedessä pulikoidessa uimataito kehittyy melkein huomaamatta.

Suojaudu auringolta ja pöpöiltä

Aurinkoa kannattaa ottaa kohtuullisesti. Tarkista, että aurinkovoiteen suojakerroin on riittävän korkea. Keskipäivällä säteilyn ollessa voimakkainta on parasta pysytellä varjossa. Lasten iho on herkempi kuin aikuisten, ja se on suojattava auringolta myös ohuilla puuvillavaatteilla ja aurinkohatulla. UV-vaatteet antavat hyvän suojan altaalla ja rannalla.

Kuumalla ilmalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että lapset juovat tarpeeksi. Kosteuspyyhkeet ja käsidesi kannattaa pitää aina ulottuvilla. Pieni matka-apteekki on myös hyvä pakata mukaan.

Tuttuja ja uusia makuja

Ruoka ja makunautinnot ovat tärkeä osa matkailua. Lapsia kannattaa rohkaista kokeilemaan uusiakin makuja. Alle vuoden ikäisen lapsen kanssa matkustettaessa kannattaa reissuun kuitenkin varata mukaan omat, tutut ruoat. Käteviä matkavälipaloja hieman isommillekin lapsille ovat esimerkiksi pikapuurot, joihin tarvitsee lisätä vain keitetty vesi.

Sopivasti ohjelmaa

Perhelomalla tärkeintä on kiireetön yhdessäolo. Ei siis kannata varata joka päivälle retkiä tai muuta ohjelmaa. Lapsillehan koko loma uusine paikkoineen ja ihmisineen on jo suuri seikkailu. Suunnitelkaa ja päättäkää yhdessä retket ja muut lomatekemiset niin, että kaikkien lomatoiveet täyttyvät.

Turvallista ja helppoa matkaa

Levottomuuksia, konkursseja, luonnonmullistuksia ja sairastapauksia… Maailmalla on monenlaista turbulenssia, eikä kaikki suju aina suunnitelmien mukaan. Tämä mietityttää erityisesti lasten kanssa matkustettaessa. Valmismatka on kuitenkin turvallinen ja helppo tapa matkustaa. Apu on aina tarvittaessa lähellä, ja valmismatkalaki turvaa lomailijan oikeuksia erilaisissa poikkeustilanteissa.

TOP3 kohteet lapsiperheelle

1. Rodos: Kolymbia

Rodoksella lomailu lasten kanssa on mukavaa ja helppoa. Kolymbia on viihtyisä ja rauhallinen pikkukylä, joka sopii erityisesti lapsiperheille. Vuokraamalla auton voi yhden päivän aikana kiertää esimerkiksi Perhoslaakson, Almyran rauniokaupungin ja seitsemän lähteen alueen.

Hotellisuositus: TUI Family Life Aegean Park by Atlantica

(kuva: TUI)

2. Thaimaa: Khao Lak

Thaimaassa rannat ovat ihania ja ruoka taivaallista. Lapsille ikimuistoinen elämys on retki, jolla käydään syöttämässä ja pesemässä norsuja. Tuk-tukin kyydillä pääsee pelaamaan minigolfia keskellä sademetsää ja ihmettelemässä vesiputouksia. Pitkähäntäveneellä tehty retki James Bond -saarelle on vaikuttava. 

Hotellisuositus: The Briza Beach Resort Khao Lak

(kuva: TUI)

3. Meksiko: Playa del Carmen ja Puerto Aventuras -yhdistelmäloma

Meksikossa on aivan upeat rannat ja snorklausmahdollisuudet. Maailman seitsemäs ihme, Chichén Itzán mayakaupunki, kiinnostaa niin lapsia kuin aikuisiakin. Uiminen cenoteissa, eli luolajärvissä, on myös jännittävä elämys.

Hotellisuositukset: Barceló Maya Caribe (Playa del Carmen), Catalonia Yucatan Beach (Puerto Aventuras)

(kuva: Fotolia)

Asiantuntija ja kohdevinkit: TUI-matkanjärjestäjällä pitkään eri tehtävissä työskennellyt, 7- ja 12-vuotiaiden lasten äiti Kristiina Halme.

Lue myös: Uskaltaako nykymaailmassa matkustaa? - lue turvallisen lomailun muistilista

Kilpailut

Uusimmat