Kuva: Fotolia

Uskaltaako nykymaailmassa matkustaa? - lue turvallisen lomailun muistilista

02.01.2017 13:00 - Bauer Media / TUI/Salla Salo

Levottomuuksia, konkursseja, luonnonmullistuksia, sairastapauksia… Maailmalla on monenlaista turbulenssia ja välillä ongelmista muodostuu pilviä lomalaistenkin taivaalle. Moni miettii, minne nykyään olisi turvallista matkustaa – vai uskaltaako matkustaa enää ollenkaan?

Kun maailmalla sattuu luonnonmullistuksia, terrori-iskuja tai muita ikäviä asioita, uutiset maailman tapahtumista luonnollisesti huolestuttavat matkalla olevia tai reissua suunnittelevia ihmisiä.

- Lapsiperheitä mietityttää kohteen yleinen turvallisuus. iäkkäämpiä henkilöitä puolestaan huolettaa se, minkälaista apua sairastapauksissa on saatavilla, kertoo TUI Finlandin maajohtaja Tiina Sirén.

Sirénin mielestä lomaa suunnitellessa onkin järkevää miettiä minne, milloin ja miten matkustaa. Matkustusturvallisuuden kannalta myös matkustusmuodot eroavat toisistaan esimerkiksi siinä, matkustaako omatoimisesti vai valitseeko valmismatkan.

Valmismatkojen kohdalla valmismatkalaki- ja ehdot suojaavat usein matkalaista esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, jos loma pitää peruuttaa.

- Perillä matkakohteessa ongelmien sattuessa myös oppaat ovat apuna. Tarvittaessa heihin voi olla yhteydessä jo ennen lomaakin.

Matkustajien turvallisuus on Sirénin mukaan aina etusijalla, niin kaikissa matkaan liittyvissä järjestelyissä kuin lomakohteiden valinnassakin.

- Emme tee matkoja alueille, joille ulkoministeriö suosittelee välttämään matkustusta. Maailman suurimpana matkanjärjestäjänä meillä on lisäksi oma valmiusorganisaatiomme, joka toimii sekä paikallisesti että kansainvälisellä tasolla. Se seuraa maailman tapahtumia vuorokauden ajasta riippumatta vuoden jokaisena päivänä. Näin varmistamme, että saamme jatkuvasti tuoretta tietoa ja voimme pitää myös asiakkaamme ajan tasalla. Tarvittaessa pystymme myös toimimaan nopeasti, Sirén kertoo.

Lomaile ilman huolta:

1. Ota mukaasi kopiot passista, luottokorteista ja lentolipuista, tai skannaa ja tallenna ne esimerkiksi sähköpostiisi. Passit ja arvoesineet kannattaa aina säilyttää hotellin tallelokerossa.

2. Tarkista, että matkavakuutuksesi ovat voimassa ja ne ovat tarpeeksi kattavat. Muista ottaa vakuutuskortti matkalle mukaan.

3. EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä matkustettaessa kannattaa hankkia Kelasta eurooppalainen sairaanhoitokortti.

4. Tarkista ja hanki ajoissa tarvittavat rokotukset. Hyödyllistä tietoa löytyy muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

5. Anna matkatietosi yhteyshenkilölle kotimaassa ja pidä hänet ajan tasalla matkasuunnitelmiesi muuttuessa. Jos matkakohteessasi sattuu jotain odottamatonta, josta uutisten myötä tieto saattaa levitä Suomeen asti, muista ilmoittaa jollekin läheisellesi omasta tilanteestasi paikan päällä.

6. Valmismatkalaisenkin kannattaa tehdä matkustusilmoitus ulkoasiainministeriölle. Lue myös ministeriön matkustustiedote koskien matkakohdettasi.

 7. Varo taskuvarkaita varsinkin väentungoksessa, lentokentillä ja uimarannoilla. Käteistä kannattaa kuljettaa mukana vain pieniä summia. Pidä silmällä myös luottokorttiasi.

 8. Ole valppaana liikenteessä. Liikennekulttuuri voi monissa maissa poiketa huomattavastikin suomalaisesta.

Lisätietoa: Kela, Rokote.fi, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ulkoasiainministeriö

Lue myös: Rennosti reissuun lasten kanssa

Kilpailut

Uusimmat