Kuva: Fotolia

Älä loukkaa paikallisia tahattomasti - Arkiset tavat, jotka ovat epäkohteliaita muissa maissa

19.07.2017 12:15 - Senja Rapila

Matkustaessa kannattaa olla tietoinen kulttuurillisista eroista, muuten voi olla tahattomasti epäkohtelias paikallisia kohtaan.

Voit lukea Pop Sugar -sivuston ohjeistuksen perusturistien virheisiin alapuolelta.

Peukun näyttäminen

Tämä suosittu tapa ei ole suositeleltava käytettäväksi Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Lähi-idässä ja Kreikassa. Sitä pidetään epäkohteliaana.

Tien ylittäminen väärästä kohdasta

Monet suomalaisetkin tekevät tätä, mutta tien ylittäminen väärästä kohdasta tai punaisia valoja päin kävely ovat asioita, joita ei kannata tehdä esimerkiksi Saksassa. Siellä nimittäin voi saada sakot, jollei kunnioita liikennesääntöjä.

Ruokailuvälineet

Jotkut ruuat tuntuvat maistuvan paremmalta käsin syötyinä, kuten pizza tai leivät. Norjassa ei kuitenkaan kannata luopua ruokailuvälineistä, sillä siellä käsin syömistä katsotaan pahalla.

Ravintolassa koko annoksen syöminen

Riippuen sijainnistasi maailmalla, myös ruokailussa on omat sääntönsä. Esimerkiksi Italiassa lautanen kannattaa syödä puhtaaksi viimeistä palasta myöden, jotta ei ole epäkohtelias.

Kuitenkin Kiinassa, Filippiineillä ja Thaimaassa jos olet syönyt viimeisenkin palan lautaselta, se viestii, että olet vielä nälkäinen. Ja tämä tarkoittaa sitä, että sinulle ei ole tarjottu tarpeeksi ruokaa ja sitä pidetään epäkohteliaana. Eli näissä maissa kannattaa jättää pieni palanen lautaselle kohteliaisuudesta.

Jalkapohjien näyttäminen

Intiassa, Lähi-idässä ja Aasian maissa on järkyttävä loukkaus näyttää jalkapohjat tai osoittaa niillä jotain kohti. Jos ajatellaan sitä, kuinka paljon likaa kengänpohjissamme on, se on ymmärrettävää. Hindu-, muslimi- ja buddhalaisessa kulttuurissa jalkoja pidetään todella epäpuhtaina, jonka vuoksi jalkineetkin tulee poistaa useimpiin rakennuksiin sisälle astuessa.

Lahjat

Joillekin on saatettu opettaa, että kenenkään kotiin ei saa mennä ensimmäisen kerran tyhjin käsin. Ole kuitenkin varovainen silloin, kun sinut kutsutaan jonkun kotiin Kiinassa. Mitä ikinä vietkin heille lahjaksi, älä vie seinäkelloa tai rannekelloa. Niitä pidetään todella huonon onnen lähteinä.

Kehut

Kehujen kanssa kannattaa olla hyvin niukkasanainen ainakin Lähi-idässä ja Afrikan maissa. Se, jos sanot heille rakastavasi heidän keittiön pöytäänsä tarkoittaa, että ihailet sitä esinettä. Heidän kulttuurillinen vieraanvaraisuutensa aiheuttaa sen, että on välttämätöntä, että he tarjoavat kehumaasi esinettä sinulle.

OK

Ok-merkin antaminen käsillä saattaa olla monille tapa, mutta Brasiliassa, Turkissa, Tunisiassa, Kreikassa ja Saksassa se tarkoittaa aivan jotain muuta kuin ok. Siellä se on loukkaus ja tarkoittaa enemmän: "Olet k*sipää".

Maiskuttaminen

Mikä olisikaan ärsyttävää kuin ihmiset, jotka maiskuttavat syödessään. Japaniin ja Kiinaan matkustaessa kannattaa kuitenkin tottua tähän, sillä maiskuttaminen siellä tarkoittaa sitä, että nauttii ruuastaan. Maiskuttele syödessäsi siellä kuin paikalliset. Hiljaa syöminen on epäkohteliasta.

Taksin takapenkillä matkustaminen

Kotimaassamme taksin takapenkille hyppääminen on normaalia, mutta esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja osassa Irlantia, Skotlantia ja Alankomaita on todella törkeää, jos ei mene pelkääjän paikalle taksikuskin viereen.

Yhden käden pitäminen taskussa

Jos matkustat Turkkiin tai Etelä-Koreaan, älä pidä pelkästään toista kättä taskussasi. Tätä pidetään todella ylimielisenä käytöksenä.

Lähde: Pop Sugar

Lue myös: Kaipaatko uusia ja yllättäviä matkakokemuksia? Helpot vinkit, joiden avulla saat lomastasi kaiken irti

Lue myös: Brasilian valkoiset hiekkadyynit ovat unelmien rantakohde - katso upeat valokuvat

Lue myös: Vältä ruuhka lentoasemalla - vinkit, joiden avulla selviät lomalennolle kunnialla

Kilpailut

Uusimmat