Kuva: Fotolia

Tiesitkö? Lentokoneen käsinoja voi aiheuttaa vakavan loukkaantumisen vaaran

09.12.2017 15:15 - Katariina Auvinen

Sille on syynsä, että lentokoneen istuimien käsinojat pitää olla alhaalla niin nousun kuin laskunkin aikana.

Lentokoneen laskeutuessa lentokoneen henkilökunta ilmoittaa, että niin tarjottimet kuin ikkunaluukut täytyy olla ylhäällä. Sen lisäksi käsinojat on laskettava alas laskeutumisen ajaksi. Ikkunaluukut täytyy nostaa, jotta henkilökunta pystyy näkemään ulos hätätilanteessa. Tarjotin pitää myös olla ylhäällä, jotta kukaan ei loukkaisi itseään siihen, mutta jos olet miettinyt miksi käsinoja pitää laskea alas, Cosmopolitan-julkaisu selvitti asian. 

Julkaisu haastatteli turvallisuusasiantuntija, Sebastien Bouevieria

- Käsinojat pitää olla alhaalla niin lähdön kuin laskun aikana siitä syystä, että tutkimusten mukaan äkillisesti alas rämähtävä käsinoja voi aiheuttaa loukkaantumisia. Kun kovassa vauhdissa esine lähtee liikkeelle, sen liikerata ei niin vain pysähdy. Tästä syystä myös käsinojat pitää olla alhaalla, jotta ne eivät pääse liikkumaan, Bouevier opastaa. 

Vaikka sinusta ei tuntuisi, että käsinoja painaisi paljon, asiantuntijan mukaan täytyy huomioida se, että lentokone voi saavuttaa laskeutumisen ja lähdön aikaan noin 155 solmun nopeuden, joka tarkoittaa noin 280 km/h. Laskeutumisen aikaan lentokone jarruttaa hyvin nopeasti osuessaan kiitorataan. Käsinoja voi mätkähtää valtavalla voimalla alas, loukaten sinua pahasti. 

- Lentoturvallisuudessa pienilläkin asioilla on vaikutusta. Jos voimme sillä minimoida loukkaantumisen riskiä, teemme sen mielellämme, Bouevier kertoo. 

Lue myös: Lentokoneen moottoria korjattiin teipillä - huolestuneen matkustajan video leviää netissä

Lähde: Cosmopolitan 

Kilpailut

Uusimmat