Tuleeko ilmassa nopeammin humalaan? 6 myyttiä lentomatkustamisesta

31.08.2014 18:15 - Linda Arponen

Lentomatkustamiseen liittyy paljon myyttejä, joista kannattaa ottaa selvää ennen seuraavaa matkaa.

Menneinä vuosina lentomatkustajia pyydettiin sulkemaan puhelimensa ja tietokoneensa lennon ajaksi, sillä niiden ajateltiin häiritsevän lentokoneen navigointilaitteistoa.

Nykyajan puhelimissa kuitenkin riittää, että kännykän laittaa vain lentotilaan matkan ajaksi. Australialaiset lentoyhtiöt Qantas ja Virgin Australia ovat menneet kuitenkin vielä pidemmälle, sillä ne sallivat nykyään elektronisten laitteiden käytön koko lennon ajan. Näin ollen myytti navigointilaitteiden sekoamisesta vaikuttaa yhä enemmän vain myytiltä kuin totuudelta.

Lentomatkustamiseen liittyy myös monia muita myyttejä, kuten voit alta lukea.

Lentokoneiden wc:t tyhjennetään koneen ollessa ilmassa: myytti

Lentokoneiden jätteet menevät säiliöön ja ne myös pysyvät siellä laskeutumiseen saakka. Kyseisen säiliön voi tyhjentää ainoastaan käyttämällä vipua, joka sijaitsee lentokoneen ulkopuolella. Näin ollen on fyysisesti mahdotonta tyhjentää säiliötä silloin, kun lentokone on ilmassa.

Voit juuttua lentokoneen vessanpönttöön jos vedät sen istuessasi sen päällä: useimmiten myytti

On itse asiassa mahdollista jäädä jumiin lentokoneen wc-pönttöön, mikäli onnistut asettamaan kehosi sille täydellisen tiiviisti. Tämän onnistuminen on kuitenkin erittäin hankalaa.

Vettä tulisi juoda lentokoneessa varovaisuudella: fakta

Vuonna 2009 tehdyssä yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että joka seitsemännen lentokoneen vesi ei täyttänyt turvallisuusvaatimuksia. Joidenkin koneiden vesistä löydettiin kolibakteeria, joka aiheuttaa ruokamyrkytyksiä. Tätä vettä tarjoillaan matkustajille juomavetenä. Sitä käytetään myös kahvin ja teen keittoon, mutta sen lämpötila ei nouse tällöin tarpeeksi korkeaksi, jotta bakteerit kuolisivat.

Lentokoneen pöytätasot kuhisevat bakteereita: fakta

Vaikka lentokoneen ilma on puhdasta, juuri mikään muu ei siellä ole. Vuonna 2007 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että Amerikan kolmen suurimman lentoyhtiön koneiden pöydistä 60 prosentista löydettiin jälkiä MRSA-bakteerista. Tutkimuksen mukaan lentokoneiden pöydistä löytyy kyseistä bakteeria enemmän kuin jopa New Yorkin metrosta.

Salamaniskut aiheuttavat lentokoneiden putoamisia: myytti

Suurin piirtein kerran vuodessa johonkin lentokoneeseen osuu salama. Yksikään kone ei ole kuitenkaan pudonnut tästä syystä taivaalta sitten vuoden 1967. Nykyajan lentokoneiden täytyy läpäistä tarkat turvallisuustestit, joissa varmistetaan, että jos salama osuu koneeseen, kulkeutuvat ne pois koneesta ukkosenjohdattimen tapaan.

Lentokoneessa tulee nopeammin humalaan: myytti

Tätä myyttiä on testattu, eivätkä mitkään tieteelliset kokeet ole todistaneet, että humalaan tulisi nopeammin lennolla. Luultavasti ihmiset uskovat tähän myyttiin siksi, että joillakin lennoilla on mahdollista saada niin paljon ilmaista alkoholia, että ihmiset tulevat vain siksi helpommin humalaisiksi.

Voit lukea aikaisemmasta jutustamme enemmänkin faktoja lentomatkustamisesta.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat