Kuva: Fotolia

Miksi sairastumme niin usein lentokoneessa? Vältä flunssa yksinkertaisin keinoin

25.12.2015 14:15 - Heli Thoren

Pöpöt jylläävät lentokoneessa ja moni joutuukin ottamaan niistä osansa. Onneksi sairastumisen voi myös välttää.

Kun ymmärrät syyt siihen, miksi flunssa ja muut taudit iskevät sinuun niin herkästi lentokoneessa, voit ehkäistä kurjan olon seuraavalla matkalla. Lennolla on monta tekijää, miksi sairastumme reissatessa niin helposti: pienet lapset, pienet tilat, yhteiset vessat ovat muun muassa niitä, jotka aiheuttavat meille flunssan. Me koskemme paljon samoja pintoja kuin muut ja kun joku aivastaa pienessä koneessa, leijailevat pöpöt ilmassa yllättävän ripeästi myös meidän luoksemme. Ota neuvoista vaarin ja vältä sairastuminen lennolla:

1. Yskä ja aivastukset

Jos vieressäsi istuva köhii ja aivastelee, unohda yliystävällisyys. Pyydä häntä peittämään suunsa yskimisen ajaksi. Käden vieminen suun eteen auttaa paljon siinä, etteivät bakteerit lennä suoraan kohti sinua.

Jos haluat viedä suojaantumisen äärimmäisyyksiin infektiolääkäri suosittelee kasvomaskin hankkimista. Jos et välitä, pitävätkö kanssamatkustajat sinua pelokkaana liioittelijana, anna palaa ja aseta maski kasvoillesi. Näin pienennät riskin sairastua.

2. Vessassa käyminen

Lienee selvää, että pienessä vessassa bakteereja riittää - siitäkin huolimatta, että vessoja siivotaan säännöllisesti. Muutamalla kikalla et kuitenkaan vie bakteereja mukanasi.

Pese kädet huolella saippualla vessassa käymisen jälkeen ja kuivaa paperiin. Vedä vessa sitten pitäen kädessäsi tuota samaa paperia ja avaa vielä ovi sillä samalla. Vessan vetonappi ja ovenkahva ovat yhdet koneet likaisimmista paikoista.

3. Lentokoneen pöytä

Viimeisimpien tutkimusten mukaan lentokoneen pöytä on kaikkein likaisin paikka koko koneessa. Ja siihen me laskemme ruokamme ja juomamme! Kanna mukanasi desinfioivia, yksittäispakattuja käsipyyhkeitä - ne ovat erityisen käteviä myös pöydän putsaamiseen. Pyyhi pöytä laskemisen jälkeen pyyhkeella puhtaaksi.

4. Nesteen tarve

Ehkäistäksemme sairauksia, veritulppia ja voimakasta turvotusta, on nesteytys avainsana. Juo vettä joka välissä, niin vältyt monelta vaivalta. Muista myös, ettei kahvi ja alkoholin litkiminen ole sama asia kuin nesteytys - päinvastoin. Jos juot kofeiinipitoisia juomia tai vaikkapa viiniä, on vettä syytä juoda entistäkin enemmän.

5. Ilmastointi

Veto on myös yksi niistä tekijöistä, joka voi saada vilustumaan. Varaa lentokoneeseen villahuivi tai pidä saatavilla vaikkapa neuletakkia tai kevyttoppatakkia etenkin pitkällä lennolla. Pidä olo hyvänä ja lämpimänä. Tarkista, ettei niskaasi puhalla ilmastointi suoraan, jos otat koneessa torkut.

Vinkit antoi Womens Health Magazinen haastattelema infektiolääkäri Paul Sax


Lähde: Womens Health Magazine


Kilpailut

Uusimmat