Kuva: Shutterstock

Ripsiväri on yksi vanhin kauneustuote - lue, miten naiset ovat ehostaneet silmiään aikojen saatossa

30.10.2018 11:45 - Katariina Auvinen

Esimerkiksi kuningatar Elizabethin aikaan naiset koettivat epätoivoisesti värjätä ripsiään punaisiksi.

Kuten muoti niin myös kauneusihanteet muuttuvat vuosien myötä. Naiset ovat halunneet korostaa silmiään jo tuhansien vuosien ajan ja nykyisin vallalla tuntuisi olevan erityisesti ripsipidennykset. 

Ihanteet ripsien suhteen ovat muuttuneet vuosikausien mukaan ja naiset ovat jopa asettaneet itsensä vaaraan tavoitellakseen täydellisiä ja tummia ripsiä. 

Muinaisessa Egyptissä on saatu ensimmäisiä viitteitä siitä, että naiset korostivat silmäripsiään. Noin 3500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua naiset turvautuivat hiileen ja voiteisiin, joita he levittivät ripsiinsä. Tämä seos auttoi myös suojaamaan ripsiä auringonvalolta. Naiset uskoivat myös, että vihreä malakiitti toimisi lemmen nostattajana, joten he levittivät myös sitä ripsiinsä. 

Naiset ehostivat silmiään jo muinaisessa Egyptissä. (kuva: Shutterstock )

Muinaisen Rooman aikaan alkaen 750 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, ripsien korostaminen oli levinnyt naisten keskuudessa. Sen ajan kauneusihanteet suosivat tuuheita, pitkiä ja tummia silmäripsiä, joita naiset tavoittelivatkin hiilen ja poltetun korkin seoksella. 

Keskiajalla noin 1066 vuotta ajanlaskun jälkeen, kauneusihanteet muuttuivat täysin. Naisen seksikkäimpänä osana pidettiin otsaa, jota haluttiin korostaa. Tämän takia naiset nyppivät usein suurimman osan kulmakarvoistaan sekä silmäripsistään pois. 

Kuningatar Elizabethin aikakaudella noin vuonna 1500, monet ottivat mallia kuningattaren tyylistä. Kuningattarella itsellään oli punaiset hiukset ja punertavat silmäripset, jonka takia naiset pyrkivät epätoivoisesti saamaan itselleen myös samanlaiset. He värjäsivät ripsiään salaa, koska itsensä muokkaaminen ei ollut hyväksyttävää. Tämä johti epäonnistuneisiin värjäyskertoihin, jotka jopa polttivat ihoa. Toiset pyrkivät saamaan itselleen punertavan värin ripsiin murskattujen marjojen sekä noen avulla. 

Kuningatar Elizabethin vaaleat ja punertavat piirteet toimivat monelle naiselle kauneusihanteena. (kuva: Shutterstock )

Viktoriaanisella aikakaudella 1890-luvulla elettiin vaarallisilla teillä. Tällä aikakaudella naiset alkoivat ehostamaan itseään runsaasti ja myös silmiin kiinnitettiin erityistä huomiota. Valitettavasti jotkut seokset, joita käytettiin ripsiin olivat myrkyllisiä. Tällä aikakaudella keksittiin myös ensimmäinen mascara, joka koostui hiilestä sekä vaseliinista. 

1900-luvun alkupuolella mascaran käyttö oli jo vakiintunut varsinkin ylhäisissä piireissä. 1916 vuonna keksittiin myös ensimmäiset tekoripset. Tekoripset vakiintuivat vasta vuonna 1930. Uusia ripsivärejä pyrittiin keksimään jatkuvasti enemmän ja enemmän. 

1920-1930 -luvuilla ihanteena olivat kaarevat ja pitkät ripset, joita tavoiteltiin ripsitaivuttimien avulla. Myös ripsiväri rantautui päivittäistavarakauppoihin. 

1940-1950 -luvuilla ripsiväriltä toivottiinerityisesti kestävyyttä. Tällöin keksittiin ensimmäinen vedenkestävä ripsiväri. 

1960-1970 -luvuilla kauppoihin saatiin muitakin ripsivärejä kuin mustia. Muun muassa sininen nousi suosituksi väriksi tällä aikakaudella. 

1990-luku oli kokeilujen vuosikymmen. Tuolloin suosittiin erilaisia ja muotoisia ripsiä, mutta omiin silmäripsiin kiinnitettävät ripsipidenntykset nousivat suosioon vasta 2000-luvulla. 

Lue myös: Sahausliike takaa täydelliset ja runsaat ripset - ota tekniikka haltuun

Lähde: Marie Claire 

Kilpailut

Uusimmat