Kuva: Shutterstock

Tummat silmänaluset johtuvat muustakin kuin unenpuutteesta - listasimme yllättävät aiheuttajat

06.04.2019 09:15 - Milena Raappana

Silmien hierominen ja nestehukka aiheuttavat tummuutta silmien alle.

Huonosti nukutun yön jälkeen tummat silmänaluset usein tuijottavat peilistä vastaan. Kuitenkin valokynän pahimpiin vihollisiin vaikuttavat monet muutkin syyt kuin unenpuute. Monet myös viittaavat tummilla silmänalusilla muihinkin piirteisiin kuin vain tummaan pigmenttiin, kuten turvotukseen ja ryppyihin.

Jos pigmentti silmien alla todella on tummaa, siihen voi vaikuttaa muun muassa:

Geenit

Joillakin ihmisillä iho on vain tummempi silmien alta kuin muualta kasvoista. Jos olet epävarma, johtuuko tummat silmänaluset pigmentistä vai esimerkiksi varjosta, helppo kikka auttaa varmistamaan asian. Laita sormi alaluomen alla ja liikuttele ihoa. Jos iho pysyy samanvärisenä koko ajan, todennäköisesti pigmentti on tummaa.

Tulehdustila ihossa kuten psoriasis tai ihottuma

Ihmisillä, joilla on psoriasista tai ihottumaa kasvoissa, saattavat kärsiä myös tummista silmänalusista. Molemmat viittaavat tulehdustilaan ihossa, jolloin myös iho saattaa punoittaa ja tummua. Molemmat ovat myös kutiavia vaivoja ja ihon raapiminen ja hierominen lisää tummuutta. Tumma pigmentti saattaa myös jäädä ihoon joksikin aikaa, vaikka tulehdus olisi hallinnassa.

Liika silmien hierominen

Silmänaluset saattavat tummua silmien hieronnasta. Kun silmiä hankaa, silmän alla oleva iho muuttuu hieman tummemmaksi ja paksummaksi, mikä on osa ihon puolustusmekanismia. Tätä voi verrata esimerkiksi kovettumien syntymiseen jaloissa.

Hieromisen seurauksena pienet verisuonet ihon alla menevät rikki, mikä aiheuttaa tummaa pigmenttiä.

Joissakin tapauksissa tummat silmänaluset eivät olekaan sitä, miltä näyttävät. Kuten sanottu, tummilla silmänalusia käytetään kuvailemaan monia eri oireita. Esimerkiksi kasvojen luustosta syntyvät varjot saattavat aiheuttaa efektin tummuudesta.

Silmänalusiho saattaa näyttää tummalta ilman, että ihon pigmentti muuttuu esimerkiksi seuraavista syistä:

Allergiat

Allergiakauden alkaessa katukuvassa saattaa näkyä enemmän ihmisiä tummine silmänalusineen. Tämä johtuu siitä, että allergiat laukaisevat kehossa histamiineja, mikä voi johtaa verisuonien laajentumiseen. Siitä seuraa tummenevat tai lilahtavat silmänaluset.

Allergiat keräävät silmänympärysihon alueelle nestettä, josta seuraa turvotusta. Kun nesteet lähtevät liikkeelle, alue muuttuu hieman ontoksi ja näin saattaa myös näyttää tummemmalta kuin ennen.

Nestehukka

Nestehukan vaikutuksia tummiin silmänalusiin voi kuvailla hyvin liiallisen alkoholin käytön kautta. Kun juo alkoholia, ihminen menettää nesteitä ja elektrolyyttejä. Usein nesteet katoavat myös silmien alta, jolloin ne näyttävät ontoilta eikä ihon ja luiden välillä ole juurikaan pehmustetta. Nestehukka aiheuttaa myös sen, että iho näyttää harmahtavalta ja läikikkäältä.

Turvotus

Turvotus johtuu rasvan laskeumasta. Ihmisellä on kolme rasvakerrosta alaluomessa ja jossain vaiheessa tuo rasva saattaa laskeutua ja aiheuttaa turvotusta. Turvotus saattaa aiheuttaa varjon kasvoille, joka näyttäytyy tummina silmänalusina.

Ikääntyminen

Vanhetessa iho ohentuu, jolloin myös silmänalusihon alla olevat verisuonet tulevat näkyvämmiksi. Ihminen menettää myös rasvaa, jolloin silmänaluset näyttävät tummahtavilta.

Lue myös: Kuivat silmät aiheuttavat salakavalia oireita - kärsitkö jopa tietämättäsi?

Lue myös: Ahdistus vaikuttaa terveyteesi usealla eri tavalla - 8 hälyttävää oiretta

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat