Kuva: AOP

Minna Parikka -kenkien kysyntä räjähti Torissa ja Facebookissa - kolme mallia, joita himoitaan eniten

27.11.2020 14:15 - Henna Koste

Minna Parikka -tuotteista on nyt kovaa kysyntää. "Lopettamispäätöksen jälkeen haut räjähtivät", Torista kerrotaan.

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka pudotti pommin 9. marraskuuta, kun hän ilmoitti lopettavansa yrityksensä toiminnan. Parikan suunnitelemia kenkiä on rakastettu paitsi Suomessa, myös maailmantähdet ovat osoittaneet niille suosiotaan. Kenkiä on nähty vuosien saatossa niin Kardashianin perheen kuin Lady Gagankin jaloissa. 

Kenkäsuunnittelija kertoikin, ettei lopettamispäätöksen taustalla ole koronapandemian aiheuttamat vaikeudet, vaan yksinkertaisesti se, että hänen haaveensa ovat nyt 40 ikävuoden kynnyksellä erilaiset kuin 25-vuotiaana, joilloin hän perusti yrityksensä. 

Lopetusuutinen on vauhdittanut Parikan kenkien myyntiä, eikä kenkäsuunnittelijan ole tarvinnut aloittaa alennusmyyntejä. Myös Facebookin kierrätysryhmissä sekä esimerkiksi Tori.fi:ssä Parikan kengät tekevät kauppansa ja hinnat ovat kivunneet jo varsin korkealle. 

Kaappiin unohtuneet aarteet myydään nyt

Pelkästään Minna Parikka -tuotteita varten perustetussa Facebookin kierrätysryhmässä lopetusuutinen on myös näkynyt omalla tavallaan. Minna Parikka Secondhand -ryhmän ylläpitäjä Aino Kivistö kertoo, että ryhmään on liittynyt viime viikkoina paljon uusia jäseniä. Tällä hetkellä ryhmässä on 15 200 jäsentä.

- Toiset liittyvät ryhmään ostoaikeissa – tietyt kengät halutaan saada nyt, kun siihen on vielä mahdollisuus. Osa taas on nyt havahtunut myymään mahdollisesti kaappiin unohtuneet aarteensa. Mukana on myös paljon porukkaa, joille Parikan tuotteet ja niiden keräily on lähes harrastus. Ryhmä tarjoaa alustan käydä kauppaa ja fanittaa merkin tuotteita, Kivistö kommentoi Voice.fi:lle. 

Kivistö kertoo, ettei ole huomannut ryhmässä suurempaa trokaamisilmiötä ja toivookin sellaisen pysyvän poissa. ”Villiksen” eli niin sanotun Villin lännen säännöillä toimivan tarjouskaupan aikana joidenkin tuotteiden hinta on kuitenkin noussut yli ovh-hinnan.

- Monen muun kirpputoriryhmän tapaan myös Minna Parikka Secondhand -ryhmässä on säännöt, jotta kaupankäynti olisi kaikille osapuolille mukavaa. Trokaus on ryhmässä kiellettyä, Kivistö sanoo. 

Kivistö sanoo, että suurinta kysyntää on nytkin suosituimmilla malleilla, pupu- ja sydänkengillä, jotka ovat Parikan tavaramerkki.

- Tällä hetkellä tunnetuimmat ja suosituimmat mallit tuntuvat liikkuvan erityisen vauhdikkaasti. Hinnat eivät ole nousseet yleisesti ottaen, tunnetuimpien mallien kohdalla pyyntihinnat ovat paikoin voineet olla kovempia, Kivistö sanoo. 

Torissa Parikan pupunilkkureista pyydetään jopa 600 euroa. Kenkien alkuperäinen hinta uutena on ollut 380 euroa. 

Facebook-ryhmässä on myös herännyt keskustelua siitä, että esimerkiksi Tori.fi:ssä kengät ovat myynnissä tiettyyn päivään asti, joka perustuu todennäköisesti kenkien palautuspäivään verkkokaupassa. Someväki on pohtinut, että kengät luultavasti palautetaan, elleivät ne mene kovemmalla hinnalla kaupaksi. 

Pupunkorvat ovat Minna Parikan tavaramerkki. Niitä on nähty muun muassa tennareissa, avokkaissa ja nilkkureissa. (kuva: Minna Parikka)

Jodie ja Raquel kiinnostavat

Tori.fi:n vertaiskauppatuntija Laura Kuusela kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että Torissa Minna Parikan kenkien suuri kysyntä ei ole jäänyt huomaamatta. 

- Heti lopettamisilmoituksen jälkeen haut räjähtivät myös Torissa. Suurin osa käyttäjistä hakee Torista kenkiä pelkällä brändillä tai sitten brändillä ja kengän koolla. Kenkämallit Jodie ja Raquel korostuvat lievästi, Kuusela kertoo.

Sekä Jodie että Raquel ovat Minna Parikan klassikkoja, joita koristavat sydämet.

Kuusela kertoo, että normaalisti Minna Parikka -hakuja on tehty päivätasolla Torissa 2000, mutta lopettamispäätöksen jälkeen luku oli 30 000. 

- Nyt huippulukemista on tultu hieman alaspäin ja hakuja tehdään päivittäin noin 10 000. Suosio on siis todella noussut ja tällä hetkellä korkealla tasolla, Kuusela sanoo.

Kuusela kertoo, että Torissa kaikki ilmoitukset tarkistetaan joko automaattisesti tai manuaalisesti. Silloin tarkastellaan Kuuselan mukaan tuotteen hintaa, kuvausta, kuvia ja muita tietoja, joiden perusteella ilmoitus joko hyväksytään tai hylätään. 

- Minna Parikan kenkien osalta emme ole havainneet korostuneesti huijausyrityksiä. Hintapyynnöt ovat olleet suhteellisen maltillisia ja tuotteet ovat tehneet kauppansa, Kuusela sanoo. 

Lue myös: Minna Parikan kenkiä on plagioitu, vaikka hänellä on mallisuoja pupunkorviin - muistatko nämä?

Kilpailut

Uusimmat