Kuva: Senja Rapila

Minna Parikan kenkiä on plagioitu, vaikka hänellä on mallisuoja pupunkorviin - muistatko nämä?

15.11.2020 10:15 - Henna Koste / henna.koste@bauermedia.fi

Minna Parikan kenkiä on kopioitu vuosien mittaan useita kertoja. Hän joutui itsekin vetämään kenkänsä myynnistä, sillä Adidakselle kolme rusetin muodostamaa raitaa olivat liikaa.

Kenkäsuunnittelija Minna Parikka kertoi tällä viikolla lopettavansa yrityksensä toiminnan. Hän kertoi, ettei päätöksen taustalla ollut koronapandemian aiheuttamat vaikeudet, eivätkä muutkaan taloushuolet. Hän kirjoitti lopettamispäätöksestään Instagram-julkaisussaan. 

"Juhlin tänä vuonna sekä 40-vuotissyntymäpäivääni että 25 vuotta kestänyttä yrittäjyyttä. Unelmani näyttävät tällä hetkellä hyvin erilaisilta kuin, miltä ne näyttivät 25-vuotiaana yrityksen perustaessani. Nyt on minun aikani etsiä uusia seikkailuja", Parikka kirjoitti.

Brändin kengät otettiin vastaan rakkaudella niin Suomessa kuin maailmallakin. Myös monet supertähdet ovat pitäneet Minna Parikka -kenkiä. 

Vaikka Parikan suunnittelemissa kengissä näkyi alkuaikoina vahvasti etenkin sydämet, tuli pupunkorvista hänen tavaramerkkinsä. Parikan kengät joutuivat myös plagioinnin kohteeksi. Vuonna 2018 Bisters.fi-niminen verkkokauppa myi samanhenkisiä puputennareita hintaan 26,90 euroa. 

- Otamme näissä asioissa yhteyttä lakitoimistoon. He vaativat tuotteiden poistamista. Meillä on mallisuoja pupunkorviin. Näitä tapauksia on ollut monia, mutta Suomessa tämä on harvinaisempaa, Minna Parikka kertoi tuolloin Voice.fi:n haastattelussa. 

Myös muun muassa puolalainen lastenvaatemerkki valmistutti vuonna 2014 samanlaisia "Mikki Hiiri -kenkiä" kuin Minna Parikka. Katso kuvat täältä. 

Katy Perryn kenkämallistossa bongattiin myös huomattavaa yhdennäköisyyttä Parikan kenkiin verraten. Katy Perry Collection -mallistossa kenkiä koristivat voitonmerkit, joita oli nähty Parikan mallistossa vain vuotta aiemmin. Perryn samaisessa mallistossa oli myös pupunkorvia ja häntiä. 

Myös Parikka itse sai osansa plagiointisyytöksistä. Vuonna 2010 Adidaksesta otettiin Parikkaan yhteyttä, sillä Parikan korkonilkkureita koristi kolme rusetin muodostamaa raitaa. Urheilujätti koki kenkien loukkaavan heidän brändiään. Kengät vedettiin pois myynnistä. 

Lue myös: Lady Gaga, Kylie Jenner... Supertähdet ovat rakastaneet Minna Parikan kenkiä - katso kooste

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat