Kuva: Shutterstock

Kesä saa monet kaivamaan höylän esiin - 5 niksiä sheivaamiseen ilman näppyjä ja sisäänkasvaneita karvoja

12.06.2022 15:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vaikka kaikkia vippaskonsteja noudattaisi, ei sheivaaminen silti sovi kaikille ihotyypeille.

Kesän ja bikinikelien tullen moni tarttuu aiempaa ahkerammin höylään. Ihokarvat saavat onneksi lepattaa myös iloisesti valtoimenaan, ja se mitä niille haluaa tehdä tai jättää tekemättä, riippuu täysin karvojen omistajasta. Jos omistaan kuitenkin pyrkii eroon, tunnistaa todennäköisesti myös karvojen ajelusta syntyvien näppylöiden ja kipeästi sisäänkasvaneiden karvojen ongelman. Joillakin konsteilla ihon ärsytystä voi onneksi ainakin yrittää lieventää.

Väistä näppylät näin

1. Investoi höylään. Liikkeelle kannattaa lähteä siitä, että työkalut ovat terässä. Kannattaa ostaa kerralla hyvä höylä ja muistaa vaihtaa sen pää riittävän usein. Siistein jälki tulee aina riittävän terävällä terällä, ja se menettää parhaan terävyytensä jo muutamalla käyttökerralla. Höylissä kannattaa metsästää sellaista yksilöä, jossa teriä on useampi, sillä ne ovat iholle hellävaraisempia.

2. Valmistele iho. Aivan kylmiltään ja kuivalla iholla höylää ei kannata lähteä heiluttamaan. Iho karvoineen pehmenee esimerkiksi lämpimässä suihkussa, jolloin sheivaaminen ei ole iholle niin ärsyttävä kokemus. Myös ihon kuoriminen lämpimällä vedellä ja pesukintaalla saattaa auttaa, sillä se poistaa kuollutta ihosolukkoa ja päästää näin terän lähemmäksi ihoa ja karvan tyveä.

3. Älä pihtaile vaahdon tai geelin kanssa. Ei ole niin väliä, priorisoitko sheivaamiseen soveltuvaa geeliä vai vaahtoa, kunhan käytät sitä. Terä luistaa silloin paremmin eikä nirhaa ihoa yhtä herkästi. Vaahtoa käyttäessäsi myös näet, mistä olet jo ajellut, jolloin et tule rasittaneeksi samaa kohtaa ihosta turhaan edestakaiseen suhailuun.

4. Valitse suunta ja pysy siinä. Kaikista eniten ihoa ärsyttää kaikkii ilmansuuntiin päätön höyläily, joten kannattaakin pyrkiä sheivaamaan kaikkialta samansuuntaisesti. On myös todennäköisempää, että iho ärtyy vastakarvaan ajelusta enemmän.

5. Urakka ei lopu siihen. Myös sheivaamisen jälkeen tehtävillä toimilla on merkitystä sen suhteen, miten ihosi reagoi. Sheivaamisen jälkeen ihoa voikin rauhoittaa esimerkiksi viileällä vedellä huuhtelu heti sheivaamisen jälkeen. Sheivaaminen myös kuorii ihoa rankasti, minkä jälkeen se kaipaa erityistä kosteutusta. Kiinnitä siis huomiota kosteusvoiteen käyttöön sheivaamisen jälkeen.

6. Luovuta ajoissa. Kaikille ihotyypeille sheivaaminen ei vaan kertakaikkisesti sovi ja iho ärsyyntyy sietämättömän paljon. Tilanne kannattaa hyväksyä, ja jos välttämättä haluaa edelleen karvoistaan eroon, harkita muita konsteja. Hyödyllistä on kuitenkin myös pohtia, häiritsevätkö ihokarvat itseä, ja hankkiutuuko niistä eroon itsensä vai jonkun tai jonkin muun takia.

Lue myös: Vastaus ikuisuuskysymykseen - jos sheivaa usein, kasvaako karva takaisin nopeammin tai paksumpana?

Lue myös: Ihonalainen finni on viheliäinen kaveri - 4 neuvoa mitä kannattaa ja ei kannata tehdä

Lue myös: Saatat vaurioittaa hiuksiasi tietämättäsi - 8 mokaa, joita kannattaa vältellä

Lue myös: Saako hiukset pestä joka päivä? Vastaus on tiukka

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat