Vältä nypyt ja kutistuminen - hoida villavaatteita näin

20.12.2012 22:45 - Heli Thoren

Hyvin hoidettuna villavaate lämmittää sinua pitkään.  

Villa on paras ystävä talvisäällä. Se hengittää, mutta pitää silti hyvin lämpimänä. Jotta villavaate säilyttää hyvät ominaisuutensa ja pysyy kuosissa, se vaatii hyvää huolenpitoa. Hoida villasta valmistettuja vaatteitasi näiden vinkkien avulla:

1. Pese villaneule käsin, jos pesuohjelapussa ei ole erikseen merkintää, että tuote kestää konepesun. Jos villavaatteen voi laittaa koneeseen, käytä villanpesu- tai hienopesuohjelmaa. Muista myös käyttää villalle tarkoitettua pesuainetta. Tavallinen pesuaine on villatuotteelle sopimatonta ja saattaa esimerkiksi huovuttaa tai kutistaa vaatettasi.

2. Muista alhainen pesulämpötila - myös käsin pestettä. Villa kestää korkeintaan 40 astetta. Jos peset villaa koneessa, 30 astetta on monesti riittävä.

3. Villaa ei saa valkaista kloorivalkaisulla.

4. Kun peset villatuotetta käsin, vältä hinkkaamista ja venyttämistä. Puristele villatuotetta vanuttamisen sijaan. Älä jätä villavaatetta pitkäksi aikaa likoamaan veteen.

5. Kun tuote on pesty, puristele se käsin kuivaksi. Jotta saat tuotteesta mahdollisimman kuivan, voit rullata sen froteepyyhkeen sisään. Näin pyyhe imee ylimääräistä vettä.

6. Jätä villavaate kuivaamaan vaakatasoon esimerkiksi pyyhkeen päälle. Villavaatetta ei saa ripustaa, sillä roikkuminen voi venyttää vaatetta numeronkin verran.

Vältä myös kuivattamasta villavaatetta esimerkiksi henkarilla. Henkari voi painautua vaatteen olkapäihin ja tehdä ikäviä kuoppia vaatteeseen.

7. Älä jätä villavaatetta kuivumaan suoraan auringonvaloon. Aurinko kellastuttaa villavaatetta.

8. Jos villavaatteessa ei ole näkyvää likaa, pelkkä tuulettaminen riittää raikastamaan neuleen taas käyttökelpoiseksi. Villan hengittävyys näkyy myös tuulettaessa. Jo 15-30 minuuttia raikkaassa ulkoilmassa vie hajut mennessään.

9. Älä tuuleta villaa sadesäällä henkarissa roikottaen. Kostea sää saattaa venyttää ripustettua villavaatetta.

10. Älä kuivata villavaatetta rumpukuivaajassa.

11. Jos vaatteen pesulapussa suositellaan pesulaa, pesetä vaate siellä. Voit silti pitää huolta vaatteestasi tuulettamalla tai varovasti vesipestä paikallisesti pieniä tahroja pois villanpesuaineella.

12. Jos villavaate tarvitsee silitystä, silitä se nurjalta puolelta kevyesti höyryttämällä.

13. Jos villaan tulee nyppyjä, voit nyppiä niitä käsin pois. Vältä käyttämästä nypynpoistajaa. Sähkö- tai patterikäyttöiset nypynpoistajan leikkaavat nypyt ja poistaja saattaa samalla leikata myös ohuita lankoja. Leikkuukohdista saattaa näin myöhemmin muodotua pieniä reikiä.

Kashmir-neuleelle voi ostaa kashmirkamman. Kamman avulla voi vähentää nyppyisyyttä. Kampaa voi käyttää hyvin myös esimerkiksi angoraneuleelle vähentämään nyppyisyyttä.

Lähde: Martat.fi, Siivous.info

Kilpailut

Uusimmat