Ostatko käytettyjä vaatteita? Vinkit, joilla et tee huteja

17.01.2015 10:15 - Senni Loikala

Kaikkien kirpputorihirmujen ja vintage- ja second hand -tuotteita ostavien kannattaa tietää neuvot, joiden avulla pystyy helpommin välttämään virhehankinnat.

Kyseenalaista koot

On tylsää, kun ihanien housujen nappi ei mene kiinni kotona sovittaessa. Sen vuoksi ei kannata luottaa kokolappuihin käytettyjä vaatteita hankkiessa. Vaatteen tarkat mitat ovat hyödyllisempää tietoa kuin niskalapussa oleva numero. Jos et pääse sovittamaan tuotetta, mikset käyttäisi mittanauhaa myyntipöydän luona?

Tarkasta saumat

Kannattaa aina kiinnittää huomiota ompeleisiin. Joitain käytettyjä vaatteita on saatettu suurentaa tai pienentää ja niiden palauttaminen alkuperäiseen kokoonsa voi olla työlästä. Myöskään purkautunut sauma ei ole hauska yllätys kotipuolessa.

Huomaa kulumat

Elastiset materiaalit ja nahkatuotteet voivat kulua puhki nopeammin kuin muista kankaista valmistetut vaatteet. Kulumien korjaaminen ei välttämättä ole helppoa. Sen vuoksi kannattaa tarkastaa vaatteet silmä kovana tai netistä shoppailessa kysyä myyjältä myös mahdollisista kulumista.

Tutki päivänvalossa

Jos mahdollista, kannattaa ostokset tarkastaa kirkkaassa valossa. Monissa vanhoissa tuotteissa on värjäymiä, joita ei välttämättä huomaa nopealla katsomisella hämärässä liikkeessä tai kirpputorilla. Jos esimerkiksi ostat käytetyn nahkatakin netistä, kannattaa tuote mahdollisuuksien mukaan tarkastaa ennen maksua. Paikallisia värimuutoksia voi olla mahdotonta peittää.

Lue pesuohjeet

Kaikki eivät jaksa pestä tiettyjä vaatteita aina nyrkkipyykillä. Jotta karvaneule ei jäisi puoleksi vuodeksi likaisena pesukopan pohjalle, kannattaa pesuohjeet lukea ennen vaatteen ostamista. Vaikka tuote vaikuttaisi pesukoneen kestävältä, kannattaa asia varmistaa.

Tarkasta vetoketjut

Kun olet ostamassa käytettyä vaatetta, kannattaa vetoketjujen toimivuudesta olla satavarma ennen kuin kaivat kukkarosi esiin. Vaikka ne voidaan vaihtaa, tulee siitä huomattava lisähinta ompelijan tehdessä työn.

Huomaa tahrat

Vaikka likaiset tuotteet voi huomata jo hajusta, eivät kaikki tahrat välttämättä pistä heti silmään. Yleisimmät niistä ovat kainohiestä jääneet laikut, joten paitojen kohdalla erityisesti kainalot kannattaa tutkia tarkkana kuin porkkana.

Punnitse kenkätarpeesi

Kenkien ostaminen käytettyinä voi olla hankalampaa kuin muiden vaatteiden. Monille on käynyt niin, että popot ovat jääneet kertakäyttöisiksi esimerkiksi liian terävien kärkien takia tai nahka näyttääkin liian kuluneelta päivänvalossa. Harkitse käytettyjen kenkulien ostoa vähintään kaksi kertaa.

Tingi

Käytetyistä vaatteista on vaarana joutua maksamaan niistä ylihintaa. Kun olet ystävällinen myyjälle, niin asiaan kuuluu hinnasta neuvotteleminen. Erityisesti jos olet valmis ostamaan useampia tuotteita samalta myyjältä, kannattaa saada loppusumma puhuttua alemmaksi. Monesti hymy on neuvotteluaseista parhain.

Seuraava artikkeli: Suomalaisten kirpputorien järkyttävintä antia: Pissaisia housuja, likaisia pottia, hikisiä sukkia...

Lähde: Become Gorgeus

Kilpailut

Uusimmat