Kuva: Fotolia

Vaatteilla on merkitystä enemmän kuin uskoisitkaan - syy pukeutua hyvin

08.02.2016 20:15 - Pauliina Jokinen

Itsevarmuus riippuu vaatetuksestasi.

Tutkimuksen mukaan vaatetuksemme kertoo mielialastamme, terveydentilastamme ja itsevarmuudestamme, Huffington Post uutisoi. Ilmiö koostuu tutkijoiden mukaan kahdesta itsenäisestä seikasta: symbolisesta merkityksestä ja fyysisestä kokemuksesta, joka vaatteen pukemisesta ja kantamisesta tulee.

Tutkijat selvittivät asiaa pukemalla koehenkilöille erilaisia vaatteita ylle, joihin liittyy jo valmiiksi erilaisia odotuksia. Tutkijat pukivat koehenkilöille ylle muun muassa lääkärin takin sekä taidemaalarin takin. Eri takit vaikuttivat tunnetiloihin eri tavoin.

Myös aiemmat tutkimukset ovat puhuneet saman ilmiön puolesta.

- Kun puemme vaatteen ylle, sisästämme myös siihen liittyviä ominaisuuksia, vaikka emme edes tiedostaisi asiaa, tutkija Karen J. Pine on aiemmin todennut.

Jos olostaan haluaa vahvan, kannattaa ylleen pukea "voimavaatteet". Ja jos tarkoituksena on rentoutua, ovat joogahousut varmasti paras vaihtoehto. Sama pätee myös esimerkiksi kotitoimistossa työskenteleviin ihmisiin. Aamulla ylleen kannattaa pukea työvaatteet, jotta pyjama ei veisi mennessään parasta työtehoa.

Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan muun muassa korkokengät, pikkumusta ja hajuvesi nostivat itsevarmuutta.

Lue myös: Juoruilu vai laiskuus? Horoskooppimerkkisi paljastaa paheesi

Kilpailut

Uusimmat