Kuva: Senja

Voiko kansainvälisen läpimurron tehdä suomeksi lauletulla musiikilla? Hittibändi yrittää

04.05.2016 10:45 - Joose Koskiranta

Tuoreen Sä Saat Mut -sinkun julkaissut Kuningasidea kertoo yhtyeen tavoittelevan ulkomaan keikkoja.

Kuningasidea-yhtye syntyi keväällä 2009 viiden helsinkiläiskaveruksen johdosta. Musiikkia soitettiin hauskanpidon sekä hyvien fiilisten luomisen vuoksi.

Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin, bändin jäsenmäärä on noussut kahteentoista. Albumeita on syntynyt kaksi, ja useampi biisi on jäänyt suomalaisten korvakäytäviin ikuisiksi ajoiksi.

Vuosien aikana yhtyeen koko on kasvanut 12 jäseneen. Kahden solistin lisäksi bändiin kuuluu muun muassa basisti, rumpali ja puhallinsoittajia. Ison poppoon organisoiminen tuottaa aika-ajoin haasteita, mutta niistä on aina päästy yli.

- Yleisin ongelma on ollut aikatauluista sopiminen. Kaikki eivät ole täyspäiväisiä muusikkoja. Yksi opiskelee lääketiedettä, toinen matematiikkaa, on valokuvaajia ja kaikkia muita maan ja taivaan väliltä, kertoo yhtyeen toinen solisti ja johtohahmo Väinö Wallenius.

- Nyt olemme kuitenkin saaneet säännölliset treeniajat, joissa kaikki ovat mestoilla, eli sekin huoli on enää pelkkä muisto . Logistiset asiat ovat myös tuoneet haasteita, mutta olemme aina päässeet keikkapaikoille ajoissa ja ehjin nahoin, hän jatkaa.

Porukan suuri koko on toisinaan aiheuttanut huvittaviakin tilanteita.

- Joskus esiintymislavat ovat olleet niin pieniä, että osa porukasta on joutunut istumaan pattereiden päällä ja soittamaan, VäinöVäinö-artistinimeä kantava Wallenius naurahtaa.

Kiireinen kesäkausi edessä

Pian alkava festarikausi on muusikoille vilkasta aikaa. Niin myös Kuningasidealle.

- Meillä on tulossa jonkun verran klubikeikkoja ja muutamia festareita. Keikkakalenteria ei ole vielä julkistettu, joten en voi paljastaa mille festareille olemme tulossa. Sopivasti on kaikenlaisia konsertteja luvassa, niin pääsee kiertämään kesäistä Suomea. Se on ihanaa, Wallenius sanoo.

Vaikka keikkoja on viime vuosina kertynyt monia kymmeniä, ei sen ikimuistoisimman valitseminen ole vaikea asia. Palaamme ajassa neljä vuotta taaksepäin.

- Meidän ensimmäinen Ruisrock-keikka vuonna 2012 oli todella siisti. Laitoin keesin pystyyn ja kiipeilin siellä lavan tolpissa Bad Religionin -paita päällä. Viimeisen biisin aikana juoksimme mereen, rantalavalla kun oltiin. Mukaan uimaan tuli ihan hyvä määrä yleisöäkin. Erityisesti se keikka jäi vahvasti mieleen, kolme vuotta täyspäiväisesti musiikkia tehnyt Wallenius muistelee.

Hauska keikkaperinne

Vaikka keikat vievät voimia, ei Kuningasidea lepäile niiden jälkeenkään. Yhtyeellä onkin erikoinen perinne, jota jäsenet noudattavat keikkojen jälkeen.

- Konserttien jälkeen meillä on ollut tapana mennä pelaamaan jalkapalloa lähimmälle kentälle. Se on kaikkien rakastama perinne. Faneja tulee joskus messiin, ja välillä he pääsevät jopa peliin mukaan. On aika romanttista pelata jalkapalloa kesäyönä, VäinöVäinö kertoo. 

Konserttien jälkeinen aika kuluu myös uusia lauluja tehdessä. Sanoituksien keksiminen saattaa vierähtää yön pikkutunneille asti. Mukana luomisprosessissa on yhtyeen toinen solisti, Pauli Korjus.

- Paulin kanssa ollaan usein kirjoitettu biisejä öisin keikkojen jälkeen hotellihuoneissa ja pidetty muuta hotellia valveilla.

Wallenius nauttii Suomen syksystä ja talvesta, sillä pimeänä vuodenaikana myös kappaleita syntyy helpommin.

- Yön rauhassa ajatukset kulkevat eri tavalla. Toisaalta biisien luominen ei katso aikaa, että se tulee kun on tullakseen.

Tavoite esiintyä ulkomailla

Kuningasidea unelmana on soittaa Roskilde-festivaaleilla Tanskassa. Ulkomailla esiintyminen ei silti tarkoita sitä, että laulukieli vaihtuu englanniksi.

- Teemme yhteistyötä esimerkiksi Gondwana-yhtyeen kanssa, joka on yksi maailman suurimmista latino-rytmimusiikkibändeistä. Uskon meidän tekevän yhteistyöjulkaisuja jonain päivänä, mutta menemme siinäkin suomeksi.

- Suomenkieli on välillä jopa kansainvälisen kuulosta. Meidän pitää vain haastaa itsemme kirjoittamaan sellaista suomea, joka kuulostaa hyvältä esimerkiksi espanjankielisissä maissa. Pyrimme tekemään niin mielenkiintoista musiikkia, että muutkin kulttuurit pitävät siitä.

Vaikka yhtye ottaakin musiikin tekemisen vakavasti, ei ystävyydestä ja rennosta meiningistä haluta luopua. 

- Suhtaudumme äärimmäisen vakavasti tekemiseemme, vaikka pyrimmekin pitämään ne samat ystävyyssuhteet ja arvot, mitkä ovat hallinneet tarinamme alusta saakka. Pitää tehdä paljon töitä, että pärjää, ja yhteistyösopimukset ovat konkretisoineet sen asian, että eteenpäin pyrkiessä pitää tehdä paljon hommia. Meidän kaltaiselle bändille keikoille pääseminen on erittäin tärkeää.

Kuuntele 27.4. julkaistu uutuussinkku Sä Saat Mut alta.

Lue myös: Tässäkö uusi kesähitti? Kuuntele Kuningasidean uusi single

Kilpailut

Uusimmat