Kuva: Mikko Räsänen

Manu Laudic, 27, muutti Ranskasta Suomeen tekemään musiikkia: "Alku oli järkytys"

04.01.2017 19:15 - Senni Loikala

Eva & Manu -duosta ja Ritarit-sooloprojektistaan tunnettu ranskalaismies kertoo tarinansa Voice.fi-sivuston haastattelussa.

Elämä Suomessa oli aluksi shokki Manu Laudicille, 27. Hän muutti Ranskasta Helsinkiin tekemään musiikkia reilu neljä vuotta sitten.

- Olin todella järkyttynyt, miten hiljaisia ihmiset olivat. En ymmärtänyt suomalaista kulttuuria, koska tulen maasta, jossa kaikki ovat kovaäänisiä, Laudic muistelee.

Hän palasi Pariisiin yhden kesän ajaksi. Paluu juurille sai "suomalaisen perusluonteen" näyttäytymään täysin uudessa valossa.

- Ymmärsin, että metrossa hiljaa oleminen on toisten rajojen kunnioittamista ja äärimmäisen arvostettavaa. Kysymys olikin kunnioittamisesta ja nöyryydestä.

Suomessa vietetyt vuodet ovat muuttaneet Laudicin käsitystä, millaisessa maassa on hyvä elää.

- Nyt ajattelen, että nämä suomalaisille ominaiset arvot - kunnioittaminen ja nöyryys - ovat osa minua. Kun menen Ranskaan, näen paljon kaikkea, mistä en pidä. Olen vihainen, miten ihmiset ajavat liikenteessä ja miten mikään ei toimi. Kun tulen takaisin Suomeen, kaikki on taas hienosti, Laudic sanoo.

Sujuvaa suomea Laudic ei silti vielä puhu. Hän pystyy kyllä lukemaan ainesosat ruoista ja ymmärtää hieman muiden puhetta. Haastattelun hän haluaa vielä tehdä englanniksi.

Ura käyntiin Suomessa

Suomeen Laudic päätyi rakastuttuaan jyväskyläläiseen Eva Louhivuoreen. Yhdessä he perustivat herkkää pop-folkkia soittavan Eva & Manu -duon. Laudic ja Louhivuori saivat levytyssopimuksen Warner Musicin kanssa.

Eva & Manu eivät ole takoneet hittibiisejä radioon, mutta heidän musiikillaan on vankka fanikuntansa. Englanninkielisiä albumeja on julkaistu kaksi, ja ainoa suomenkielinen kappale, Kun aika on, päätyi Saara Cantellin Ainoat oikeat -elokuvan tunnusmusiikiksi.

Jos laitteellesi on asennettu Spotify, kuuntele alta Eva & Manu -duon kappaleista eniten kuuntelukertoja palvelussa saanut Empty-biisi.

Nykyään Laudic tunnetaan myös sooloartistina, joka tekee musiikkia Ritarit-nimellä. Hänen toinen soolobiisinsä Aloitan Sut Alusta julkaistiin marraskuussa.

- Eva kirjoitti kappaleeseen lyriikat. Biisi kertoo ystävyydestä, ystävän auttamisesta myös vaikeina aikoina ja siitä, miten voi auttaa ystävää puhkeamaan kukkaan.

Spotifyn käyttäjät pystyvät kuuntelemaan Aloitan Sut Alusta -kappaleen alta.

Alun perin Ritarit oli kahden miehen yhtye, mutta rumpali Jooel ”JJ” Jons jätti bändin. Kaksikko ehti julkaista suosiota saaneen Ritari-ensisinglen. Pian Laudic nousi otsikoihin, koska hän etsi yhtyeeseen uutta jäsentä avoimella työpaikkailmoituksella.

Ritareihin pestattiin Ylen Uusi päivä -sarjasta tuttu Kalle Ruusukallio, mutta yhteistyö päättyi lyhyeen. Laudic ilmoitti, että Ritarit olisi sittenkin hänen oma sooloprojektinsa.

- Olin pistänyt paljon aikaani siihen, että sain Ritarit toimimaan yksin ollessani, ja yhtäkkiä kaikki piti aloittaa alusta. Oli väärä liike täyttää aukko, jonka olin itse jo täyttänyt, Laudic kertoo.

Voit kuunnella Ritari-kappaleen alta, jos laitteellasi on Spotify.

Miksi ranskalaismies laulaa suomeksi?

Monia saattaa kiinnostaa, miksi ranskalaismies, joka ei vielä puhu sujuvaa suomea, tahtoo kuitenkin tehdä musiikkia suomeksi.

- Suomalaisessa iskelmässä paljon yhteistä vanhojen ranskalaisten laulujen kanssa. Niiden melodiat muistuttavat toisiaan. Pidän myös monista suomalaisartisteista, kuten Lauri Tähkästä. Nautin tavasta, jolla hän laulaa, esiintyy ja kappaleiden melodioista, Laudic kertoo.

Kotimainen musiikki kuuluu vankasti suomalaisten arkeen, eikä sitä myöskään voi olla kuulematta. Myös tämä on vaikuttanut Laudicin laulukielen valintaan Ritareissa.

- Tuntuu todella luonnolliselta, että tahdon laulaa suomeksi. Kuulen sitä jatkuvasti joka puolelta.

Laudic luottaa lyriikoiden kirjoittamisen kappaleisiinsa Louhivuoren käsiin.

- Eva käyttää sanoja niin, että minä pystyn laulamaan ne varmuudella. Sitten käymme läpi biisin tarinan ja menemme studioon, Laudic tuumaa.

Nuoruus Ranskassa

Ensimmäisen kotistudionsa Laudic rakensi 16-vuotiaana. Hän asui tuolloin vielä vanhempiensa luona Ranskassa.

- Rakensin kahdessa viikossa seinän, ikkunan, äänitystilan ja niin sanotun ”tuottajan huoneen.” Remontoin koko 20 neliöisen kellarimme tähän tarkoitukseen.

- Minulla oli myös oma terassi, Laudic lisää hymyillen.

Vuotta aiemmin Laudic oli saanut sähkökitaran ja perustanut oman bändin. Koulussa hän silti tunsi olonsa ulkopuoliseksi.

- En sopeutunut hyvin kouluun. Ihmiset, joiden kanssa olin kasvanut, alkoivat kiinnostua kaupallisesta alasta. Se oli aikaa, jolloin kaikki tahtoivat pukeutua kalliisiin Dieselin farkkuihin. Minua se ei kiinnostanut, Laudic kertoo.

Musiikista tuli Laudicille tärkeä osa elämää jo nuorena.

- Minulla ei nuorena ollut paljon ystäviä, joten vietin suurimman osan ajastani itse rakentamassani studiossa. Muutama ystävä tosin tuli tekemään kanssani musiikkia ja soitin myös veljeni kanssa.

Tuttavat jäivät Ranskaan luomaan uraa, mutta Laudicilla oli mielessään erilainen, mutta yhtä kirkas suunnitelma: Hän tahtoi tehdä työkseen musiikkia.

- Rakastin opiskelua ja olin hyvä matematiikassa. Siinä ei silti tuntunut olevan järkeä. En tahtonut työskennellä toimistossa, jossa en olisi nauttinut työstäni.

Tuolloin ranskalaismies tuskin osasi aavistaa, että hän tulisi joskus luomaan uraa myös suomeksi laulavana artistina.

Manu Laudic puhuu myös rakkaudesta Voice.fi-sivuston juttusarjassa. Pääset lukemaan artikkelin tästä.

Kilpailut

Uusimmat