Kuva: Vilma Kaura

Suomalaislaulaja jätti alkoholin ja löysi urheilun - laihtui kilokaupalla

26.01.2017 12:24 - Anna Hopi

Oliver-yhtyeen Jari Väyliön mukaan alkoholin juomisesta tuli huomaamatta tapa.

Tavallinen keikka-ilta sai päätöksen pullon korkkaamisella. Oliver-yhtyeen kanssa keikkailevalle laulaja Jari Väyliölle, 33, alkoholipitoiset kurkunkostukkeet kuuluivat vuosia takahuoneen keikkaraidereihin.

- Jossain vaiheessa tajusin, että keikkayleisöllemme perjantaikeikka oli pääpäivä, jolloin jokainen kuulija halusi nauttia kuplivaa ja vetää täysillä. Seuraavana päivänä oli keikka jollain toisella paikkakunnalla, ja edelleen sille yleisölle tämä toinen keikka on se pääpäivä, jolloin he bilettävät täysillä, kertaa Väyliö Iskelmän haastattelussa.

- Juhlimme usein bändin kanssa mukana. Havahduin kuitenkin siihen, että jokainen maanantai ja tiistai oli täynnä vitutusta. Mietin, ettei tämän tarvitse olla niin.

Maaliskuun 24. päivänä vuonna 2015 Väyliö joi viimeisen kerran lasillisen punaviiniä.

- Silloin lopetin alkoholinkäytön toistaiseksi. Se ei ole mikään ehdoton päätös, vaan päätin että jatkan tällä linjalla niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Yritän kuunnella sisäistä ääntäni, toteaa mies.

Kimmokkeen hän sai miksaajaltaan Matti Kynsijärveltä, joka oli elänyt vuoden ajan alkoholitonta elämää. Kuultuaan hyödyistä Väyliö päätti antaa asialle mahdollisuuden.

- Isoin alkushokki koko asiassa oli se, miten helppoa alkoholista luopuminen oli. Kävimme bändin poikien kanssa läpi, ettei asiaa aleta rääpimään keikkamatkoilla ja painostamaan, että "ota nyt, mikset ota". He kunnioittivat päätöstäni ja juttu loksahti heti paikoilleen.

"Äiti mietti, olinko alkoholin ongelmakäyttäjä"

Väyliö sanoo saaneensa valinnalleen enemmän kannustusta kuin leuan louskutusta. Ainoastaan yhden kerran keikkapaikalla ravintolapäällikkö nosti hänen nenänsä eteen Jallu-paukkuja ja leukaili, että "onko Jari nyt tosissaan alkoholittomansa kanssa".

Oli tietenkin. Väyliö sanoo, että tilanne ratkesi huumorin avulla. Tärkeää oli kuitenkin, että hän piti päänsä ja kuunteli sisäistä ääntään.

Oman äidin reaktio alkoholittomaan elämään naurattaa häntä edelleen.

- Hänen huolehtimisessaan kiteytyi monen ajatus siitä, että kuinka paljon minä olen oikein juonut, kun kerran piti ihan kokonaan lopettaa. Alkoholi ei kuitenkaan ollut minulle ongelma. Sen takia lopettaminenkin oli ehkä aika helppoa, koska se oli terveellä pohjalla.

Väyliö kuitenkin myöntää, että toki keikkailtoihin mahtui niitäkin iltoja, jolloin humala nousi kunnolla päähän, ja tuli oltua "pelti kiinni". Hänen suosikkejaan olivat aikoinaan savuviskit ja punaviini, joista jälkimmäistä hän edelleen joskus kaipaa hyvän pihvin kanssa.

(kuva: Vilma Kaura)

"Vaatekoko pienentyi"

Muusikko kertoo virnistäen eläneensä parin vuoden aikana läpi niin sanotun "ituhippivaiheen", jossa hän on kokeillut erilaisia superfoodeja ja jättänyt kofeiinin elämästään pois kokonaan. Kahvin juomisen jälkeen loppui pian teenkin juominen.

- Tajusin, ettei kahvi kuulu elämääni. Halusin elää piristeetöntä elämää ja karsin vähän muutakin syömisissäni ja juomisissani. Nykyään juon kofeiinitonta kahvia. On hauskaa, että kofeiiniton kahvi maistuu edelleen kahvilta - ja yhtä hyvältä kuin peruskahvikin.

- On hauskaa, että kun lopetin piristeiden käytön, minulle on tullut enemmän energiaa. Nukun hyvin ja nautin hyvästä mielentilasta. Toki myös liikun nyt enemmän, minkä ansiosta on lähtenyt kiloja. En ole laskenut paljonko, mutta siten, että ainakin yksi vaatekoko on pienentynyt. Ostin juuri 36 tuuman farkut, se tuntui hyvältä.

Nolo harrastus pitää selän kunnossa

Laulaja sanoo pitävänsä laululihakset kunnossa sauvakävelemällä.

- Se on noloa tunnustaa, mutta nyt sanoin sen ääneen, puuskahtaa mies, ja naurahtaa.

- 33-vuotiaalta se on ehkä outoa, mutta minulla on aina huppu päässä kun menen Jyväskylän kaduilla. Sauvakävelemällä kroppa pysyy hyvin auki ja se avaa juuri rintarankaa, mikä minulla menee jumiin. Lämmöllä suosittelen tätä urheilumuotoa kaikille.

Väyliö myös käy kuntosalilla ja uimassa, ja kokee saavansa niistä paljon energiaa ja hyötyä työhönsä.

Elämään ovat asettautuneet pysyvästi myös aamusmoothiet.

- Viime syksynä meidän naapurilla oli aroniamarjoja puskassa ja googlettelin marjan terveysvaikutuksia. Tajusin, että sehän on valtava superfood. Minulla on tapana innostua, ja silloinkin marssin naapurin pihaan ämpärin kanssa, ja kysyin, saisinko poimia hänen puskistaan marjoja. Keräsin 15 litraa aronioita ja nyt niitä on pakkasessa joka-aamuisiin smoothieisiin, sanoo Väyliö.

Jari Väyliö kertoo saaneensa paljon lisäenergiaa kilojen putoamisen jälkeen. Tässä kuva parin vuoden takaa, jolloin hän ei ollut vielä tehnyt elämäntapojen muutosta. (kuva: Aliina Manninen)

Hyvä keino auttaa nukahtamista

Laulaja sanoo, että elämäntapojen muuttaminen on sysännyt hänen henkilökohtaiseen muutokseen. Hyvinvointi kiinnostaa yhä enemmän.

- Minua on alkanut kiinnostaa hyvä olo ja sen kehittäminen. Se ehkä johtuu tästä iästä ja kuluttavasta elämäntavasta. Makaan joka ilta puoli tuntia fakiirimatolla, koska se rentouttaa ja vie rauhalliseen mielentilaan. Se helpottaa nukahtamista.

Hän sanoo, että elämänmuutoksessa suurin oivallus on tapahtunut henkisellä puolella. Hän ymmärsi käyttäneensä alkoholia tunteiden "nollaamiseen" ja turruttamiseen. Kun pää oli selvä, omat vitutuksen aiheet joutuikin kohtaamaan, ja vaikeille tilanteille piti tehdä jotain konkreettista.

- Olen miettinyt asioita uudelta näkökulmalta. Uskon, että se vaikuttaa luovuuteenkin, koska minun on täytynyt puhdistaa pöytää, sanoo mies, ja alkaa sitten puhua lempiaiheestaan.

- Musiikkia voi tehdä monella tasolla. Joskus sitä tehdään tietoiselta tasolta, ja joskus biisit syntyvät jostain alitajunnan syövereistä. Tietoisella puolella on estoja ja sieltä tulee kädenlämpöistä kamaa. Todelliset jutut tulevat alitajunnan puolelta - sieltä, mikä pelottaa ja mitä miettii, uskaltaako tästä aiheesta kirjoittaa oikeasti.

Jari Väyliö toteaa, että viihtyy nykyään silti edelleen ravintoloissa ja ihmisten parissa. Jos ei viihtyisi, niin hän olisi kai väärällä alalla.

- Muusikkona olen siellä, missä on yleisönikin. Nyt olen kuitenkin tilanteissa enemmän läsnä, ja kohtaan ihmiset aidommin. Saan aika ajoin muistutuksen, kun katson vierestä bänditovereiden krapuloita. Silloin tajuan, että juuri tuota en enää kaipaa elämääni, päättää mies haastattelun.

(kuva: Vilma Kaura)

Kuuntele alta Oliver-yhtyeen musiikkia.

Lue myös: Suomalaisyhtye coveroi Olavi Uusivirran hittikappaleen - katso

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat