Kuva: Mikko Räsänen

Syömishäiriö ja kiusatuksi tuleminen oli Erika Vikmanille painajaista: "En puhunut vaikeuksista edes perheelleni"

09.06.2017 09:00 - Anna Hopi

Iholla-sarjan kuvaukset olivat Vikmanille terapiaa.

Iholla-sarjassa Erika Vikman kertoi syvällisiä totuuksia itsestään. Hän piti sarjaa hyvänä tapana kertoa oma näkemyksensä ja oikaista joitakin häneen liittyviä väärinkäsityksiä. 24-vuotias tähti pitää kokemusta positiivisena.

- Se oli kuin olisi käynyt terapiassa kolme kuukautta putkeen ilmaiseksi juuri silloin kuin sinulle itsellesi sopii. Toki istuntoni tulivat julki nyt koko Suomen kansalle, nainen nauraa.

- Luin erään suomalaisen toimittajan kirjoituksen, missä hän kertoi lukeneensa nettikirjoituksia itsestään ja katuneensa ohjelmaan menoa. En ole lukenut itsestäni riviäkään mistään keskustelupalstoilta. En myöskään kadu pätkääkään sarjaan lähtemistä.

Vikman totesi, että sarjan kuvaaminen kasvatti vaivihkaa myös hänen itsetuntoaan.

- Minulle tulee joka päivä pitkä kirjoitus Facebookiin ja saan hyvää palautetta Iholla-sarjasta. Joku on katsonut minua siinä ja toteaa viestissään, että olen hänen mielestään kivan oloinen ihminen. Ohjelma on varmasti vaikuttanut ihmisten mielipiteisiin. En ole saanut yhtään negatiivista palautetta, mikä tuntuu oudolta. Ehkä ihmiset ovat vaistonneet, että olin kameran edessä aito. Monet ovat sanoneet, että olin lämminhenkinen ja avoin sarjassa, hän hymyilee.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Moni menestynyt ihminen on ollut kiusattu"

74-vuotiaan nusiikkineuvoksen, Dannyn, kanssa seurusteleva laulajatar sanoo, että on saanut hyväksyvää viestiä myös pariskunnilta, joillä on ikäeroa suhteessaan.

- He ovat sanoneet, että on hienoa, kun joku antaa kasvot tällaiselle asialle. Hienoa, että samaistumispintaa on löytynyt, nainen sanoo.

- Vaikeinta oli puhua ohjelmassa syömishäiriöistä ja kiusaatuksi tulemisesta. Lukioajan syömishäiriöistä en ollut aikaisemmin puhunut edes ystäville tai perheelle, koska aihe hävetti. Yllätin itseni puhumalla aiheesta TV-ohjelmassa. Myös ala-asteaikojen vaikeudet koulussa olivat ikäviä, kun muutin paikasta toiseen, enkä ollutkaan tervetullut uuteen paikkaan. Olin hylkiö - sekin on hävettänyt minua, hän myöntää.

(kuva: Mikko Räsänen)

Aika on tehnyt tässä asiassa tehtävänsä. Menestyksen myötä Erikan on helpompi kertoa puhua menneisyytensä asioista.

- On helpompi puhua menneisyyden haasteista, kun olen päässyt kaikesta yli, ja elän unelmaani. Ne minua kaltoinkohdelleet ihmiset eivät välttämättä ole päässeet elämässään senkään vertaa eteenpäin. Haluan näyttää kaikille nuorille, epävarmoille ihmisille, että selviäminen on mahdollista. Tuntuu, että suunnilleen jokainen suomalainen menestynyt artisti tai muuten menestynyt ihminen on kokenut elämässään vaikeuksia, ja on ollut koulukiusattu. Niistä kokemuksista on sitten ponnistettu elämässä eteenpäin.

- Suomessa on varmasti ihan järkyttävää koulukiusaamista. Sellaista, että ne ihmiset romuttuvat jo nuorena, eivätkä enää pysty nousemaan siitä. Koen, että itselleni ei käynyt ihan niin pahasti. Jos kokee esimerkiksi syrjintää, niin se kuitenkin satuttaa. Joillain kiusaaminen on niin isossa mittakaavassa, että se romuttaa elämän ja seuraa aikuisuuteen asti. Itsetunto on niin mennyt, että tarvitaan paljon apua, että se saataisiin kurottua kasaan. Olen saanut sopivissa määrin turpaan, se on antanut näytön halua.

Kuuntele alta Erikan uusi kappale.

Erika Vikman tullaan näkemään kesällä Iskelmäfestivaaleilla esiintymässä. Lue lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat