Kuva: Mikko Räsänen

Suosio yllätti uran alussa Anne Mattilan: "Olin vielä ihan lapsi"

31.05.2017 15:35 - Anna Hopi

Mattila sanoo saaneensa kotoa eväät ja perusarvot, joilla on pysynyt kuluttavassa viihdealan ammatissa tasapainossa.

Laulaja Anne Mattila aloitti keikkailemisen viitisentoista vuotta sitten. Vuonna 2001 julkaistu Asfalttiviidakko -kappale sinkosi hänet kertaheitolla tanssikansan kiintotähdeksi. Laulaja muistelee aikaa lämmöllä, vaikka toteaakin olleensa hieman nuori ottamaan vastaan suosiota.

- Olin silloin vielä ihan lapsi. Tulin ysiluokalta koulusta sen levyttämään. Minusta tuli teinitähti. Ihmiset yllättyvät usein googlettaessaan minut ja huomatessaan, että olenkin jo yli 30-vuotias, nauraa Mattila Iskelmän Satu Kotosen haastattelussa.

Harvalla on kolmekymppisenä näin pitkää uraa takataskussaan. Anne kertoo olevansa vuosistaan ylpeä. 

- Kyllä se on kouluttanut minua paljon. Osaan asennoitua tekemiseen entistä nöyremmin. En ruikuta, enkä hötkyile turhista asioista. Turhat hömpötykset ovat jääneet vuosien varrelta pois. Työn tekeminen ja keikkailu kouluttaa ammatissa, hän sanoo.

Musiikki inspiroi taidemaalauksia

Mattilan nuoruuden haaveena oli olla taidemaalari ja käydä viikonloppuisin keikoilla laulamassa. Unelmat ovat toteutuneet. Villeimpinä keikkavuosina maalaamiselle ei ollut aikaa, nyt Anne on ottanut säännöllisesti joka vuosi aikaa taulujen tekemiselle. Hän puhuu lämmöllä maalauksistaan ja siitä, mistä saa niihin inspiraatiota.

- Kuuntelen usein musiikkia maalatessani, mieluiten kappaleita, joissa ei ole sanoja. Se inspiroi, hän hymyilee.

Miten Anne on säilyttänyt läpi uransa maanläheisen jalat maassa -asenteen?

- Ihanaa kuulla olevansa täyspäinen iskelmälaulaja, hän nauraa.

- Minulla on kyllä tietty perusluonne. Luonteelleni ei oikein sovi nostaa itseäni millekään jalustalle. On se kotikasvatuksestakin kiinni, ja siitä, että olen joutunut tekemään maatilan hommia. Kun halusin lapsena Jupiter-pyörän, ansaitsin ne rahat siihen navettahommilla. En ole saanut nuoruudessani mitään kultalusikalla, se varmasti vaikuttaa asenteeseeni.

Intoa puhkuen keikkakesään

Anne Mattila aikoo viettää kesänsä keikkaillen ja maalaten. 

- Olen luonnostellut toukokuun näyttelyä, ja olen tehnyt vähemmän keikkoja. Kahvilakin työllistänyt, olen pyrkinyt olemaan paikalla. Ryhmiä on käynyt katselemassa taulujani, taiteilija kertoo.

- Keikkakesä alkaa ensi kuusta. Sitten ollaan syyskuun lopussa aika pitkälti reissun päällä, hän intoilee.

(kuva: Mikko Räsänen)

Kuuntele Iskelmän iltapäivälähetystä joka arkipäivä klo 14-18. Äänessä Satu Kotonen. Pääset Iskelmän iltapäivän Facebook- ryhmään tästä.

Lue myös: Anne Mattila muistelee uransa vaikeinta vaihetta Seuralle: "Väsyin työtahtiin"

Kilpailut

Uusimmat