Kuva: Mikko Räsänen

Laura Voutilainen tiukkana: Naispoppareiden esineellistäminen vallalla edelleen

17.07.2017 12:37 - Anna Hopi

Voutilaisen mukaan naisartistin asema ei ole muuttunut kovin paljoa vuosien varrella.

Laura Voutilaisen ura laulajana alkoi 90-luvun alussa Kerran-kappaleen menestyksen turvin. 13 albumia ja useita vuosikymmeniä myöhemmin hän on nähnyt, miten uusia tähtiä on noussut Suomen viihdetaivaalle.

Vain elämää -sarjassa Voutilainen avautui siitä, miten häntä on rajoitettu uransa aikana, ja miten levy-yhtiöt ovat halunneet kahlita tähteä. Erityisen rankaksi hän kokee naisartistin polun.

Voutilaisen mukaan naisartistin asema hänen uransa alusta tähän päivään mennessä ei ole juurikaan muuttunut. 

- Voi olla, että se on välillä jopa huonontunut, jos miettii viihdebisnestä tai sitä kulttuuria. Esineellistäminen ja tyttömäisyyden ihannoiminen on tyypillistä edelleen, ja se ajatus, ettei nainen saa olla "vaaraksi kellekään", Laura luonnehtii.

- Nainen on edelleen objekti ja se juttu on nostanut päätään nyt enemmänkin tietyissä genreissä. En tiedä, onko meillä sellaisia vahvoja naisia muita kuin Kaija Koo. Onko meillä sellaisia artisteja, jotka saavat rauhassa kertoa tarinaansa ilman, että heidän tarvisisi olla seksuaaliobjekteja? Missä Anna Eriksson on? Tule takaisin, hän heittää.

Voutilainen kaipaa naisartistien joukkoon vahvoja tarinankertojia. Hän heittää esimerkiksi Ruotsin oman ylpeyden, Eva Dahlgrenin, jonka uraa on seurannut.

Kuuntele alta Voutilaisen uusi kappale Siinä ja siinä.

Lue myös: Laura Voutilainen, 41,ulkonäköpaineista: "Onko ikääntyminen rumaa?"

Kilpailut

Uusimmat