Kuva: Senja Rapila

Kotimaiset huippuartistit tähdittivät iskelmäbileitä: "Suurin osa yleisöstä on tuttuja kasvoja"

13.10.2017 21:30 - Anna Hopi

Lauri Tähkän, Kaija Koon ja koko huikean tähtikaartin ansiosta Iskelmän synttäribileet jäävät mieleen syksyn parhaimpina bileinä.

Silja Europa -laivaan valuu juhlakansaa matkalaukkujensa kanssa. Vaikka eletään pimenevää lokakuuta Helsingin Länsisatamassa, syysillassa on odottava tunnelma. Iskelmän synttäriristeily on alkamassa. 12.-13. lokakuuta Iskelmäradio juhlii 17-vuotista taivaltaan.

Laivalle on lastattu nimekäs joukko kotimaisen musiikin kärkeä Lauri Tähkästä ja Kaija Koosta Laura Voutilaiseen ja Neon 2 -yhtyeeseen. Mukana menossa ovat myös tutut juontajat Hannu Aholaita, Satu Kotonen, Mikko Siltala ja Pauliina Puurila ja koko Iskelmän toimitus.

Lauri Tähkä kehuu haastatteluhetkessä artistien backstagella, miten mukavaa iskelmän tapahtumiin on tulla esiintymään. Sama toistuu monen muun artistin kohdalla.

- Suuri ilo ja kunnia olla mukana täällä, tämä on ensimmäinen kertani. Juhlallinen tunnelma, toteaa artistitulokas Leo musiikkialan ihmisten pienimuotoisessa kokoontumisessa.

(kuva: Senja Rapila)

Konkari Kaija Koo antaa arvoa niin ikään Iskelmän pitkälle taipaleelle.

- Kova juttu, kun vietätte tuollaisia vuosia radiokanavana. Se on suuri kunnia. Olette pitäneet pintanne kotimaisten musiikin saralla. Olen ollut itsekin yli 30 vuotta alalla, ja kunnioitan vuosia, millä alalla sitten oletkin, hän hymyilee lämpimästi.

- Olette pysyneet pystyssä, ja se on kunnioitettavaa. Juhlistan samalla vähän omaakin uraani täällä.

(kuva: Senja Rapila)

"Suurin osa yleisöstä on tuttuja kasvoja"

Iskelmän ohjelmajohtajan Ari Ojalan sanoin iskelmäradiossa on kyse kotimaisen musiikin ilosanomasta, ja sen tietää myös laivalle tullut yleisö. Keikoille tullaan nauttimaan tutuista kappaleista ja lempiartisteista. Jo perjantai-illan ensimmäisistä keikoista lähtien on selvää, että biisien sanat muistetaan ulkoa ja yleisössä on hyvä tunnelma.

(kuva: Senja Rapila)

Siipiään soolouralla kokeileva Antti Ketonen viihtyy risteilytynnelmassa. Mies on esiintynyt vuosien ajan risteillyt Neljänsuoran kanssa IskelmäKeskiviikko-lähdöillä.

- On makeeta tulla esittämään tälle Iskelmäradion yleisölle kappale Olisitpa sylissäni. Tottakai tällaisen soolon vetäminen jännittää. Kun tuttu kansa on ympärillä, niin suurin osa yleisöstä on tuttuja kasvoja. Fiilis on sen vuoksi hyvä, hän sanoo.

Ketonen kertoo soittaneensa soolokappaletta viikoittain bändin kanssa keikoilla.

- Hyvin se on kivunnut Iskelmän listallekin kärkisijoille. Olen siitä tosi otettu, Ketonen virnistä.

(kuva: Mikko Räsänen)

Mies toteaa, että soolokeikoille on hiipinyt erilainen esiintymisjännitys.

- Yleensä bändikeikoilla latautuminen menee niin, että yleensä vaan menen lavalle. Nyt huomasin kun tehtiin soundcheckiä, että pitääkö tässä ihan avata ääntäkin, Ketonen siunailee nauraen.

(kuva: Senja Rapila)

"Olemme pysyneet ihmisten mielissä"

Ysärivuosien suuri suosikkibändi Neon 2 on tehnyt kesän aikana muutamia keikkoja kokeilumielessä. Muusikot Jussi Rainio ja Rami Alanko kertovat testaavansa, vieläkö bändiltä löytyy oikeanlaista kemiaa.

- Meillä on ollut mahtavaa. 15 vuoden ajan mietimme, että teemmekö vielä keikkaa. Ajatus siirtyi vuodesta toiseen eteenpäin. Vuosi sitten päätimme tehdä 2017 vuonna muutama keikka. Laivalle teemme kolmannen keikan, ja on ollut ihan "ääreiskivaa" tehdä hyvän ystävän ja vanhan bändin kanssa keikkoja. Keikkailussa on ollut poikaleirin tunnelmaa, Alanko hymyilee tyytyväisenä.

(kuva: Senja Rapila)

Vieressä oleva Jussi Rainio nyökkäilee.

- Todellakin, on saanut miettiä, että minne ne 25 vuotta oikein katosivat, hän veistelee.
Yleisön vastaanotto on ollut kaksikon mukaan loistava.

- Pelotti, että muistaako jengi meidät ja osaako sanat. Täytyy sanoa, etten enää pelkää. Kiitos siitä radioille, erityisesti Iskelmäradiolle, joka on soittanut vanhoja kappaleitamme vuosien varrella. Olemme pysyneet ihmisten mielissä. Hämmästyttää edelleen, miten jengi muistaa sanat ja laulaa mukana, Alanko sanoo.

"Valmistaudun keikoille trampoliinilla pomppien"

(kuva: Senja Rapila)

Laivan notkuvat buffet-pöydät ja juontajien hienot ohjelmanumerot Satu Kotosen bingosta Hannu Aholaidan Iskelmätietovisaan pitävät kansan tyytyväisenä. Esiintymässä nähdään myös koomikkopappi Sampsa Simpanen, joka heittää stand up -keikan molempina laivapäivinä.

Pubissa keikkoja heittävät Leon lisäksi Mikko Harju ja Samae Koskinen.

- Olen ensimmäistä kertaa täällä ja mukavaa on ollut. Olen soittanut aikaisemmin vain kerran laivalla. Minulla ei ole sellaista historiaa laivakeikkojen suhteen. Olen nähnyt, että jengi on hyvällä fiiliksellä liikkeellä, Samae Koskinen sanoo konferenssikannella artistien backstagella.

- Laivoillahan on yleensä maine sikailupaikkana, mutta tuntuu, että se on ollut tällä risteilyllä todella pientä. Soitin kaksi keikkaa, molemmat olivat hauskoja. Tuntui, että ihmiset nauttivat.

(kuva: Senja Rapila)

Artistitulokas Mikko Harju työstää parhaillaan uusia kappaleita. Hän paljastaa risteilyllä omaavansa varsin erikoisen tavan valmistautua keikoille.

- Lataudun keikoille yleensä pidemmän kaavan mukaan. Minulla on tarkat aamurutiinit. Minitrampoliinilla pomppimista muun muassa. Teen joka päivä pomppimista, tulee hyvä fiilis. Se on salainen aseeni, hän nauraa.

- Pyrin tietenkin myös treenaamaan säännöllisesti ja nukkumaan hyvin. Kehonhuolto on tärkeää, Harju lisää nopeasti.

(kuva: Senja Rapila)

Laulajakaunotar Nomi on unelmoinut musiikkiurasta pienestä tytöstä lähtien. Hän sanoo suurimmiksi vaikutteikseen Tiktakin ja Gimmelin. Oman keikkansa jälkeen artistilupaus aikoo mennä katsomaan Laura Voutilaisen keikan.

- Hän on upea ja taitava esiintyjä, ja pidän hänen musiikistaan, Nomi suitsuttaa.

(kuva: Senja Rapila)

Iskelmän synttäriristeilyn keikoilla koetaan unohtumattomia hetkiä. Lauri Tähkä vetää hikisen, kuuman ja energisen keikan, jonka aikana ehtii suukottaa suulle yllättynyttä naisfaniaan. Kaija Koo hurmaa yleisön vahvoilla tulkinnoillaan, ja Neon 2 liikuttuu kyyneliin oman keikkansa aikana.

Lauantaina, kun laiva palaa Tallinnasta Helsingin satamaan, on ehditty kokea kaksi vuorokautta täyttä viihdettä, upeita ihmisiä ja ennen kaikkea loistavaa kotimaista musiikkia. Vaikka sää on yhtä harmaa kuin lähtiessä, kotiinpalaajilta on havaittavissa hymyn pilkettä silmäkulmassa.

(kuva: Senja Rapila)

Lue myös: Iskelmän syntymäpäiväristeilyllä juhlittiin yön pikkutunneille asti - katso kuvakooste

Lue myös: Neon 2 -yhtye liikuttui kyyneliin kesken keikkansa: "Tajusin, että rakastan kaikkia"

Lue myös: Suosikkilaulajan kappaleen sanoma kävi karusti toteen Iskelmäristeilyllä

Lue myös: Antti Ketonen hämmentävästä keikkatilanteesta: "Nahkahousujen persus repesi"

Lue myös: Lauri Tähkä suuteli naisfania kesken keikan - katso video

Kilpailut

Uusimmat