Kuva: Senja Rapila

Lauri Tähkä elämänsä isoimmasta keikkavuodesta: Pelottaa ajatella, mitä sitten kun tämä loppuu

13.10.2017 20:30 - Anna Hopi

43-vuotias artisti kertoo vetävänsä jokaisen keikkansa täysillä niin, että musiikki tuntuu joka solulla. Kiertue-elämän jälkeinen pudotus arkeen tuntuu hurjalta ajatukselta.

Laulaja Lauri Tähkä elää suosionsa aallon harjaa. Hänen keikoillaan ei ole koskaan käynyt yhtä paljon ihmisiä. Iskelmän synttäriristeilyllä artisti veti hikisen, kuuman ja energisen keikan täpötäydelle yökerholle.

Miehellä ja hänen retkueellaan on takanaan 120 keikkaa, ja edessä vielä 50 keikkaa ennen vuodenvaihdetta.

- Maantiellä on tullut oltua todella paljon, mutta olen nauttinut joka hetkestä, Tähkä kertoo Voice.fi -sivuston haastattelussa.

(kuva: Senja Rapila)

Hän kertoo elävänsä varsin kurinalaista elämää, jotta voi olla kotimainen eturivin artisti.

- Se liittyy tämän alan raakuuteen. Siinä täytyy tehdä tietynlaisia päätöksiä itsensä kanssa, että miten jaksat olla joka ilta ihmisille täydessä lyönnissä, hän sanoo.

- Täytyy olla valmis nousemaan lavalle joka keikalla. Meitä on iso porukka maantiellä mukana. Mietin paljon sitä, että kaikki soljuu ja ihmisillä on mukava olla. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

Tähkä sanoo pitävänsä hyvin huolta jaksamisestaan.

- Laitan livetilanteessa itseni peliin täysillä. Pidän huolta ruokavaliosta ja nukkumisesta, minkä lisäksi elän melko päihteetöntä elämää. Nämä ovat niitä klassisia valintoja, mitä tähän alaan liittyy - yrität olla riekkumatta juuri yhtään ja pyrit nukkumaan mahdollisimman paljon, hän sanoo.

- Minulla ei ole ikinä ollut nollatoleranssia, mutta luen itseni päihteettömään kastiin. En olisi jaksanut, jos en pitäisi korkkia kiinni. Joskus on kiva ottaa ryhmän kanssa, mutta se vaan pitää katsoa, missä välissä oikein otat alkoholia.

(kuva: Senja Rapila)

Hän sanoo, ettei keikkailu tällaisilla keikkamäärillä ole enää huvittelua.

- Kyllä se on enemmän keskittymistä. En ole pitänyt tätä pitkään aikaan huvitteluna, vaan kovana työnä. Jokaikisen työssä on omat haasteensa, ja niitä pitää tutkiskella eri tavoin kuin parikymppisenä. Silloin ei tuntunut mikään missään, mutta kun olet täyttämässä 45 pian, mietit, että annatko itsestäsi 110 prosenttia joka ilta, vai riittääkö 80 prosenttia, Tähkä pohtii.

- Olen aina yrittänyt antaa sen täyden maksimin kyllä, hän huomauttaa.

(kuva: Senja Rapila)

"Elämäni isoin keikkavuosi"

Musiikki, teksti ja läsnäolo ovat Lauri Tähkän vahvuuksia, jotka näkyvät keikoillakin. Laulaja on itsekin lavalla välillä vereslihalla. Yleisö tuntee sen, ja liikuttuu.

- Se on välillä kuluttavaa, hän myöntää.

- Keikka on aika urheilusuoritus fyysisyyden takia. Se on kuitenkin mun tapa tehdä, että musiikki tulee joka solusta. Tekeminen ei jää puolivillaiseksi. Hyvin meidän ryhmä on kuitenkin jaksanut, olemme pitäneet riemukkuuden ja positiivisuuden jokaisella keikalla mukana. Rakastamme tätä hommaa kyllä tehdä. Nyt tänne Iskelmän synttäriristeilylle oli jopa vähän pelottavaa lähteä, koska tiedän että rundi loppuu noin 70 päivän päästä. Mitäs sitten?

(kuva: Senja Rapila)

Tähkä sanoo kokevansa usein kovan pudotuksen tiiviin keikkarupeaman jälkeen.

- Kyllähän me olemme aika yhteiskunnan ulkopuolella tällaisen keikkarupeaman jälkeen. Ei ole mitään tietoa, mitä normaalielämä on. Se kuulostaa rajulta, mutta noilla keikkamäärillä keskityt keikkojen välissä lähinnä nukkumiseen ja siihen, koska on seuraava keikka. Yrität levätä välipäivät. Kun normaali arki koittaa, menee noin 6-8 viikkoa, että olet normalisoitunut kiertueen jälkeen.

- Tämä on isoin keikkavuosi, jonka olen eläessäni tehnyt. Tämä on aika hurjakin kokemus ja koettelee jokaista, joka on matkassa mukana.

(kuva: Senja Rapila)

Suosion aallonharjalla olemiseen muusikko suhtautuu rennosti.

- En ole miettinyt asiaa kovin paljon. Olen yrittänyt olla keikoilla sen arvoinen kuin mitä ihmiset odottavat minulta. Salit ovat olleet täynnä ja lähestulkoon jokainen keikka on ollut loppuunmyyty. Olen halunnut olla vain yleisölle, enkä ole pohtinut muuta. On etuoikeutettua, että olen saanut kokea tämän toisen nouseminen ja suosion.

- Olen siitä erittäin otettu. Ihmiset ovat tuntuneet tykkäävän viime keikoista ja levystä. Nyt on ollut tällainen hetki - olen nauttinut siitä. On ollut muunkinlaisia vuosia, hän muistuttaa.

Lue myös: Lauri Tähkä: "En ole aina ollut täydellinen isä"

Kilpailut

Uusimmat