Kuva: Senja Rapila

Olli Lindholm: "Vaikka minulla olisi enemmän rahaa, en haluaisi hienoa asuntoa"

25.10.2017 15:00 - Anna Hopi

Laulaja Olli Lindholm, 53, ei tee töitä laittaakseen rahaa säästöön. Hänelle tärkeämpää valuuttaa ovat kokemukset, ystävät ja tunne siitä, että olet yrittänyt elämässä kaikkesi.

Laulaja Olli Lindholm, 53, on ylpeä Olli - yhden miehen varietee -kirjan julkaisusta. Teokseen on koottu Yö-legendan elämä syntymästä nykyhetkeen asti. Elämäkerta tuo esille Lindholmin persoonasta uusia puolia.

Mies istuu vesilasi edessään pöydän ääressä ja näyttää tyytyväiseltä. Hän kertoo työstäneensä kirjaa Arno Kotron kanssa kaikessa rauhassa ja avanneensa tälle kotinsa ovet. Jokaiseen tapaamiseen kuului Lindholmin kokkausta, yhdessä juodut kahvit ja viinerit, joita Olli välttämättä halusi maistella. Kun muusikko vei Kotron juttuhetkien rautatieasemalle, olo oli aina kummasti kevyempi.

Lindholm avautuu nyt haastattelussa kirjaprojektista, urasta, iästään, terveydestään ja kuuluisista Yö-potkuista.

(kuva: Senja Rapila)

- Oli hienoja hetkiä, kun Arno Kotro tuli aina meille. Hän omaa samankaltaisen taustan varsinkin alkoholin suhteen, ja tajuaa tällaisen ihmisen sielunmaiseman. Arno on kokenut ja sivistynyt jätkä. On tärkeää, että osaat lukea haastateltavaa ja kysyä oikeat kysymykset. Välillemme muodostui hyvä luottamus, mikä on tärkeää tällaisessa projektissa, Lindholm kertaa prosessia.

- Tein kirjaprojektiin lähtiessä sen päätöksen, että se saa olla raju ja rujo. Haluan, ettei yleisö kuvittele näiden kiertueiden, levyjen, Vain elämää -sarjan ja The Voice of Finland -ohjelman jälkeen, että tämän kaiken ylläpitäminen olisi helppoa. Teen kaiken eteen paljon töitä. Elämässä mikään ei ole sattumaa, moni asia perustuu tiukkaan valmistautumiseen. Vain elämää -sarjaan lähtiessäni valmistauduin viikkoja, ja kyselin mielipidettä ystäviltä, miten minun kannattaisi olla siellä, etten ole joku "Olli 52vee, joka neuvoo muita miten täytyy tehdä".

(kuva: Senja Rapila)

"Elän todennäköisesti enää yhdeksän tuhatta päivää"

- Vuodet ovat tehneet sen, ettei keikoilla ole niin hiton vakavaa. On silti totta, että olen uhrannut tämän uran alttarille koko elämäni. En voisi enää muuttua tai tehdä muuta työtä. Toivoisin, että voisin tehdä vielä 12 vuotta tätä keikkailua. Olen laskenut, että keskiarvon mukaan elän enää todennäköisesti yhdeksän tuhatta päivää. Jos teen 65-vuotiaaksi keikkoja, teen todennäköisesti vielä 1200 keikkaa. Olen tehnyt jo kuusi tuhatta. Kaikki sanovat, että onhan sinulla tässä vielä aikaa, mutta ei sitä loputtomiin ole. Olen alkanut miettiä, mitä teen tuolla ajalla, mitä minulla on. Haluan keksiä ja kehittää mahdollisimman paljon juttuja, joista minä ja ympäristöni koemme iloa ja hyötyä.

- Kun saan tämän hiton olkapääni kuntoon, minun täytyy laittaa itseni hyvään fyysiseen peruskuntoon. Haluan, että olen sellaisessa kunnossa, että on taas kiva tehdä asioita. Olkapää siis tähystettiin, ja selvisi että kiertäjäkalvosin oli aikalailla räjähtänyt. Suurin ongelma oli kuitenkin se, että hauiksen pitkän pään jänne oli rispaantunut melkein kokonaan poikki. Minulla on nyt olkapäässä ruuveja. Toipumisessa menee 3-4 kuukautta, kyllä sen kestää odottaa.

- Toivoisin, että pystyisin pitää useammin lomia - mennä sinne Mijakseen Espanjaan. Kun tehdään töitä, ollaan armottomia. Jotain kautta minun täytyy kuitenkin löytää se mielentila, että kun viimeinen työpäivä on ohi ja astun lomalle, niin silloin haluaisin olla armollinen itselleni. Se on aika henkilökohtainen asia, mutta jos pystyn ottamaan lunkimmin, niin ympäristölläni on helpompaa.

(kuva: Senja Rapila)

"Lavashow'sta on tullut kilpavarustelua"

- Haluaisin ensi kesäksi, että meillä olisi hyvä lavasysteemi. Ei sellainen mikä on nyt tullut muotiin Suomeen, että täytyisi tuoda lavalla rekkalastillinen kamaa. Se on mennyt överiksi ja siitä on tullut kilpavarustelua. Haluaisin jotain tyylikästä. Haluaisin myös vuodelle 2018 konserttikiertueen, joka jotenkin poikkeaisi aikaisemmista kiertueista. Sellainen, joka näyttäisi uuden puolen Yöstä.

- Olen bändin suhteen todella tyytyväinen, ja se näkyy kaikessa. Yksi bändimme jäsenistä huomautti minulle, että olin viime kesänäkin keikkapaikalla puolta tuntia aikaisemmin kuin aikaisempina vuosina. Hän kertoi olevansa iloinen siitä, että bändin ei tarvitse enää jännittää, koska "se saatana" suvaitsee saapua paikalle. Olin Yö -potkujen ja erokohun aikaan niin huonolla päällä, koska tilanne oli tulehtunut. Kyse on kuitenkin elämäntyöstäni.

- Olen maksanut kuitenkin aina bändilleni todella reilua palkkaa, ja sitten yhtäkkiä heitetään ihan lekkeriksi. Olen pahoillani siitä, etten pystynyt käsittelemään asiaa muuten kuin mullittelulla. Siitä kärsivät sitten muut, lähimmät ihmiset. Tunnelma on kuitenkin nyt täysin muuttunut. Ryhmähalia en tee ikinä - jos se täytyy tuoda mukaan keikkakuvioon, niin lähden menemään. Muutoin koimme todella hienoja hetkiä. Kokoonnuimme lavan taakse koko bändin kanssa, juttelimme ja tunnistelimme tunnelmaa. Se tuntui todella hienolta, sitä ei oltu koettu vuosiin. Mietin, että jumalauta, meillä on vielä sittenkin tämä yhteisö. Meistä oli hienoa mennä yhdessä lavalle.

(kuva: Senja Rapila)

- Uran pysäyttävimpiä hetkiä on esimerkiksi se, kun olimme ensimmäistä kertaa Hartwall Arenalla 2011 joulukuussa. Teimme sound checkiä ja katsoimme areenaa. Mietimme, että kyllä tämä totta on. Tunne oli lavalla keikan aikaan valtava. Se, kun mietit että nämä ihmiset välittävät niin paljon, että ovat tulleet hallin täydeltä katsomaan sinua ja bändiä. Pysäyttävät hetket saattavat olla pieniäkin. Joku roudari soittaa, että hän joutuu tarttumaan toiseen työtarjoukseen, mutta hän sanoo, ettei haluaisi, koska olen antanut hänelle niin paljon. Ne hetket ovat korvaamattomia. On tärkeää, että elät elämäsi merkityksellisesti - ettei sinua jätetä samantien, kun edessä on jotain parempaa.

"En ole laittanut yhtään rahaa säästöön"

- En ole laittanut yhtään rahaa säästöön, mitään ei ole. Tykkään tienaamisesta, on kiva pärjätä. Koen, että elämäni onnellisimmissa hetkissä raha ei ole kuitenkaan näytellyt kovin suurta roolia. On hienoa, että minusta sanotaan, että se "Lindholmin Olli on reilu jätkä". Tottakai olisin voinut tehdä tämän sillä tavalla, että kaikki olisivat minulle vaan töissä. Tienaisin itse suurimman osan, ja muut purisivat vieressä hammasta. En nauti kuitenkaan itse sellaisesta. Saan hyvän mielen siitä, että bändin jätkät saavat niin hyvää palkkaa, että se mahdollistaa heidän elämässään asioita.

- Avioeron jälkeen on velkaa - se tuli yllättävään paikkaan ja maksoi sen, mitä maksoi. Se meni reilusti. Mietin aikanaan asumista, kun meitä oli kaksi lasta ja kaksi aikuista kotona. Minun mielestäni ihminen ei tarvitse yli 120 neliön omakotitaloa. Rivitalo riittää, jossa on sauna. Vaikka minulla olisi enemmän rahaa, en haluaisi hienoa asuntoa". Minusta ihminen ei tarvitse mitään luksusta. Lapset ovat saaneet kulkea. On jenkkiautoa ja moottoripyörää ja matkustelua. Toki matkustelemme myös Eveliinan kanssa. Kokemusten kartuttaminen on hienompaa.

(kuva: Senja Rapila)

Unelmana Napakymppi-isännän pesti

- Odotan Yön 40-vuotisjuhlaa. Haluaisin vieläkin tehdä hyviä levyjä. Eikä haittaisi yhtään, jos Jussi Hakulinen soittaisi, että tule käymään Porissa. Se tuntuisi mukavalta. Toivoisin saavani myös vuoden kivuttoman jakson, että saisin treenata itseni hyvään peruskuntoon ja voisi nauttia elämästä.

- Jos saisin tehdä mitä vaan tulevaisuudessa, haluaisin vetää Lenni-Kalle Taipaleen kanssa Napakymppiä. Voisiko Janne Kataja jäädä ensi kaudelta pois? Olisi unelma voida juontaa Napakymppiä. Sopisimme tosi hyvin Lennin kanssa siihen, meillä on hyvä kemia, joka pohjaa kunnioitukseen ja siihen, että tunnemme toisemme todella hyvin. Hän heittää hyviä vitsejä ja hiekottaa koko ajan minua. Välillä tulee läppää, että "pappa ota jo ne hampaat sieltä lasista ja aletaan vetää."

(kuva: Senja Rapila)

Lue myös: Uhkapeliyhtiö halusi Olli Lindholmin mainoskasvokseen: "Olisi voinut tuhota elämäni"

Lue myös: Kirja summaa Olli Lindholmin artistielämän: "Onnistumisia, epäonnistumisia ja yksinäisyyden hetkiä"

Lue myös: IS: Olli Lindholm yllättyi Jussi Hakulisen syöpädiagnoosista - kärsii itsekin eturauhasvaivoista

Lue myös: Olli Lindholm, kenen suomalaisartistin kanssa haluaisit tehdä kappaleen?

Kilpailut

Uusimmat