Kuva: Senja Rapila

Maija Vilkkumaa avautui häirintäkokemuksesta: "Keikkajärjestäjä petasi sängyt kotiinsa"

11.11.2017 10:15 - Anna Hopi

Laulaja Maija Vilkkumaa, 43, koki nuorena aloittelevana artistina epäasiallista käytöstä keikkajärjestäjiltä.

Seksuaalisesta häirinnästä on noussut viime aikoina kohuja viihdemaailmasta ja sen ulkopuolelta. Suomessakin aiheesta ovat avautuneet esimerkiksi Erika Vikman ja Vicky Rosti, joilla on molemmilla kokemuksia tilanteista, joissa omia rajoja yritetään ylittää. Lue lisää täältä ja täältä.

Laulaja Maija Vilkkumaa, 43, on iloinen, että aiheesta keskustellaan avoimesti ja eri ikäiset naiset ovat avanneet suunsa kokemuksistaan.

- Tässä ajassa #metoo-kampanja tuo sen fiiliksen, että uudenlainen naisiin kohdistuva vallankumous on käsillä. Ne asiat, joita ei ole aikaisemmi uskallettu tuoda esiin tai joita on hävetty, sanotaankin nyt ääneen, Vilkkumaa sanoo Suomirockin haastattelussa.

- Minullakin on tuttuja, jotka ovat muistaneet asioita vuosien päästä. Joku vanhempi ihminen on kokenut jopa 30 vuotta sitten asian, että joku on vaikka sanonut yököttävästi, ja ei ole uskaltanut puhua kellekään asiasta, koska on hävennyt niin paljon. Itsellänikin on tällaisia kokemuksia, hän sanoo.

Vilkkumaa muistaa tilanteita uransa alkuajoilta, jolloin kohtasi epäasiallista käytöstä aikuisilta ihmisiltä. Hän oli itse silloin vasta teini-ikäinen laulajanalku.

- Muistan Tarharyhmän ajoilta muutamia todella ällöttäviä keikkajärjestäjiä. Menimme johonkin kaupunkiin ja yhtäkkiä he olivatkin pedanneet meille sängyt kotiinsa. Syyksi kerrottiin se, etteivät he halunneet maksaa meille hotellia, koska se oli niin kallista. Se oli absurdia, koska hotellihuoneesta oli sovittu. Emme tietenkään jääneet sinne, Vilkkumaa lataa.

- Tilanne olisi voinut päättyä toisinkin, koska 16-vuotiaalle on usein opetettu, että aikuista pitää kunnioittaa, eikä niille voi sanoa, että "haista vittu". Yhtäkkiä aikuinen käyttäytyykin huonosti. Nuorille on hyvä opettaa, ettei aina tarvitse olla kohtelias. Saa sanoa vastaan,

Lue myös: Erika Vikman seksuaalisesta häirinnästä: Arkipäiväistä, jokainen naisartisti kohtaa sitä

Lue myös: Vicky Rosti seksismistä musiikkialalla: "Miehet käskivät: Läpinäkyvää päälle ja tissejä esiin"

Kilpailut

Uusimmat