Kuva: AOP

Freddie Mercuryn kuolemasta tänään 26 vuotta - kuuntele viimeiseksi jäänyt kappale

24.11.2017 10:30 - Mikko Räsänen

Queen-laulaja hävisi taistelun AIDSille 45-vuotiaana.

24. marraskuuta vuonna 1991 on jäänyt musiikkihistoriaan yhtenä kaikkien aikojen surullisimmista päivistä. Tuolloin maailmalle levisi tieto, että Queen-yhtyeen legendaarinen laulaja Freddie Mercury oli hävinnyt taistelun AIDSia vastaan ja menehtynyt kotonaan Lontoossa.

Huhut Mercuryn AIDS-tartunnasta olivat liikkuneet vahvoina 80-luvun loppupuolelta lähtien. Mercury ja muut Queenin jäsenet vaikenivat aiheesta, mutta eivät voineet vaientaa huhuja. Vuonna 1989 ilmestyneen The Miracle -albumin musiikkivideoilla nähtiin selvästi laihtunut Mercury, mikä vahvisti huhuja entisestään. Huolestumista lisäsi myös se, että Queen ei uuden albumin julkaisusta huolimatta lähtenyt kiertueelle tai keikkaillut.

Brit Awards -gaala 1990 oli Freddie Mercuryn viimeinen julkinen esiintyminen. Lavalla nähtiin selvästi laihtunut legenda. (kuva: AOP)

90-luvulla paparazzit jahtasivat kuvia kuihtuvasta Mercurysta ja skandaalilehdet julkaisivat niitä. Lopulta 23.11.1991 Mercury julkaisi tiedotteen, jossa hän vahvisti sairastavansa AIDSia. Tosiasiassa hän oli tuossa vaiheessa jo hävinnyt taistelun. Mercuryn oireet ja lääkkeiden sivuvaikutukset olivat nimittäin jo aiemmin muuttuneet niin pahoiksi, että laulaja oli päättänyt nopeuttaa kuolemaansa luopumalla kaikista lääkkeistä kipulääkkeitä lukuun ottamatta. 

Kuolema tuli tiedotteen julkaisun jälkeisenä päivänä.

Vasta Mercuryn kuoleman jälkeen on paljastunut tietoa siitä, millaisia hänen viimeiset vuotensa olivat. Tuohon aikaan AIDS oli lähes varma kuolemantuomio, sillä nykyisen kaltaisia lääkkeitä siihen ei oltu vielä keksitty. Parantumattomasti sairas laulaja ei kuitenkaan jäänyt aloilleen odottamaan kuolemaan, vaan hän halusi tehdä töitä loppuun asti. Kuihtuva laulaja hoputti bändikavereitaan tuomaan hänelle koko ajan uutta laulettavaa. Noista viimeisistä äänityksistä syntyi lopulta Made in Heaven -albumi, joka ilmestyi vasta neljä vuotta laulajan kuoleman jälkeen.

Levyn kappale Mother Love on viimeinen kappale, jonka Mercury ikinä äänitti. Hän oli sitä tehtäessä niin heikossa kunnossa, että hän jaksoi monesti studiolla laulaa nauhalle vain lauseen tai kaksi. Kappale syntyi pala palalta. Joka päivä studiossa oltiin valmiudessa siltä varalta, jos Mercuryllä olisi voimia tulla käymään siellä. Monena päivänä hänellä ei ollut.

Lopulta tuli päivä, jonka jälkeen Mercury ei enää saapunut. Laulajasta oli tullut liian heikko ja kappaleen viimeinen säkeistö oli yhä äänittämättä. Queen-kitaristi Brian May lauloi puuttuvan säkeistön Mercuryn kuoleman jälkeen ja Mother Love saatiin mukaan Made in Heaven -albumille.

Mother Love jää nyt elämään jonkinlaisena viimeisenä muistutuksena siitä, miksi Freddie Mercury oli yksi kaikkien aikojen laulajista ja muusikoista. Kappaletta ja Freddien ääntä kuunnellessa kannattaa miettiä, että tuota äänitettäessä laulaja oli sairauden runtelema ja liian heikko seisomaan. Mutta silti hänen äänensä kasvaa vahvana, nousee korkeuksiin ja on täynnä sitä voimaa, mikä teki Queenin musiiikista ikonista. Kuolevanakin Mercury kuulostaa paremmalta kuin suurin osa maailman laulajista parhaissa voimissaan.

Lue myös: Queen-yhtyeen salatut biisiaarteet - kuuntele 10 kappaletta, joita suuri yleisö ei tunne

Freddie Mercuryn aikana Queen kävi Suomessa esiintymässä vain kerran. Tämä tapahtui 1974, jolloin nouseva bändi esiintyi Helsingin Kulttuuritalolla. Sen jälkeen bändi ei tullut Tukholmaa lähemmäksi Suomea. Tämä kuva on Tukholman keikalta 1985. (kuva: AOP)

Freddie Mercuryn kuolemasta tekee erityisen traagisen se, että oli niin pienestä kiinni, että hän olisi selvinnyt. Brian May paljasti Sunday Timesin haastattelussa, että vain joitakin kuukausia Mercuryn kuoleman jälkeen markkinoille tuli sellaisia AIDS-lääkkeitä, joilla tauti olisi saatu pidettyä kurissa. 

- Kyse oli vain kuukausista. Jos hän olisi elänyt vain vähän pidempään, hän olisi yhä keskuudessamme. Tuota ei kannata miettiä, tai tulee hulluksi, May kommentoi.

Lue myös: Tiede sen todisti: Freddie Mercury oli uskomaton laulaja

Kilpailut

Uusimmat