Kuva: Youtube

HS: Jussi Hakulinen tylyttää Yön uusinta levyä: "Röyhkeää"

05.12.2017 10:45 - Iiro Myllymäki

Yö-yhtyeen entinen jäsen kommentoi Helsingin Sanomille, että hänen kirjoittamiaan kappaleita on sovitettu uudelleen häneltä lupaa kysymättä.

Yö-yhtyeen entinen jäsen ja biisintekijä Jussi Hakulinen kritisoi kovin sanoin yhtyeen uusinta albumia Helsingin Sanomien haastattelussa. Uudella Hyvän yön lauluja -albumilla yhtyeen vanhoja kappaleita kuullaan uusina, entistä riisutumpina versioina, ja Hakulinen ei ole lainkaan tyytyväinen tekemiensä kappaleiden uusiin sovituksiin. Hän kertoo, että kappaleisiin ei ole kysytty häneltä sovituslupia, vaikka kappaleet ovat muuttaneet paljon muotoaan.

- Levyllä on viisi minun tekemääni ja omistamaani laulua, jotka on tehty kuin hätäisesti halvalla syntetisaattorilla. Mielestäni toiminta on jopa Vain elämää -tapausta röyhkeämpää, Hakulinen kommentoi HS:lle.

Vain elämää -tapauksella Hakulinen viittaa siihen, kun Joutsenlaulu-kappale oli sovitettu uudelleen Samu Haberin esittämää versiota varten hittisarjassa. Hakulisen säveltämää ja sanoittamaa kappaletta oli myös lyhennetty roimasti useita säkeistöjä poistamalla. Hakulinen vei asian Teoston käsiteltäväksi, ja Teoston ohjelmatoimikunta totesi, että kappaleen tekstiä, sointumaailmaa ja sävellyskuviota oli muutettu niin paljon, että kappaletta ei olisi saanut esittää ilman Hakuliselta saatua sovituslupaa. Hakulinen lopulta kielsi Joutsenlaulun uuden version julkaisemisen. Hakulinen aikoo vielä viedä tapauksen oikeuteen asti.

Erityisesti Vieraskirja-kappaleen sovitus harmittaa Hakulista Yön uudella levyllä.

- Kansainvälisesti ehkä arvostetuin suomalainen muusikko Pekka Pohjola sai vielä kipinän tehdä soololevylleni jousisovitukset, joita ilman laulu Vieraskirja tuskin olisi juuri mitään. Yö-yhtye on käyttänyt uudella levyllä Anssi Tikanmäen hätäisesti sutaisemaa tekelettä kuin Pohjolan muistoa häpäisten, Hakulinen kritisoi.

Hyvän yön lauluja -albumin taiteellinen tuottaja Mikko Kangasjärvi puolustautuu sanomalla, että Vieraskirja- ja Ei pakoon päästä voi -kappaleiden sovitukset ovat samoja, joita on esitetty Yön 2000-luvun alun kiertueilla, joilla Hakulinenkin oli mukana.

Jussi Hakulinen erosi Yö-yhtyeestä vuonna 1985, mutta on sen jälkeen jatkanut yhtyeen riveissä satunnaisesti. Olli Lindholm on kommentoinut Hakulisen bändistä lähtöä syksyllä julkaistussa kirjassaan. Pääset lukemaan miehen kommenteista tästä jutusta.

Jos käytössäsi on Spotify, voit kuunnella Hyvän yön lauluja -albumin alta.

Lue myös: SK: Jussi Hakulisen jyrkkä linja - kieltää Joutsenlaulun julkaisun Vain elämää -levyllä

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat