Kuva: Andres Putting

San Marinon euroviisuesitys sai fanit repeämään - "Trollaatte meitä joka vuosi"

10.05.2018 19:15 - Iiro Myllymäki

Voice.fi:n euroviisutoimittaja Iiro Myllymäki esittelee ja arvioi kaikki vuoden 2018 euroviisukappaleet.

Pientä San Marinon valtiota edustaa tämän vuoden Euroviisuissa parivaljakko Jessika ja Jenifer Brening. Kumpikaan heistä ei ole kotoisin San Marinosta, vaan Jessika on maltalainen ja Jenifer saksalainen. San Marinon tämän vuoden viisukarsintoihin osallistui kilpailijoita monesta eri maasta, ja vain yksi kilpailija oli sanmarinolainen. Mukana karsinnassa oli myös suomalainen Emma Sandström.

Monimutkainen karsintaprosessi herätti kummastusta euroviisufaneissa. Voittaja ratkesi osittain joukkorahoituksen perusteella. Yleisön jäsenet pystyivät sijoittamaan haluamaansa kappaleeseen rahaa ja vastineeksi saada itselleen osuuden kappaleesta kertyvistä tekijänoikeusmaksuista. Se, kuka sai eniten joukkorahoitusta kappaleelleen, voitti karsinnan yleisöäänestyksen. Voittajaksi selvisi lopulta Who We Are -niminen kappale. Kappaleeseen rahaa sijoittaneet tuskin ovat ihan heti saamassa rahojaan takaisin. Jotta edes kahden euron sijoituksessa pääsisi voitolle, pitäisi kappaleen striimata Spotifyssa yli 2,6 miljoonaa kertaa. Tällä hetkellä kappaleella on Spotifyssa hieman alle 200 000 kuuntelukertaa. Who We Are on pitänyt perää Euroviisujen vedonlyöjien listauksissa koko kevään.

San Marinon kansallisen karsinnan finaalista kuvattu esikatseluvideo on herättänyt monissa hilpeyttä. Lavalle on tuotu kaksi pientä robottia, jotka liikkuvat laatikoiden päällä kappaleen tahtiin. Samaiset robotit on otettu mukaan myös lopulliseen viisuesitykseen, mutta tällä kertaa niitä on lavalla yhteensä neljä. Yksi roboteista pitelee kylttiä, jossa on harjoituksissa nähty vaihtelevia tekstejä. Voice.fi:n paikan päällä seuraamassa semifinaalin pukuharjoituksessa robotin kyltissä luki "size doesn't matter" ja kyltin toisella puolella "sometimes". San Marinon esityksen suunnittelijoiden korviin on siis luultavasti kantautunut ihmettelyt siitä, miksi noin pienet robotit on otettu mukaan esitykseen.

Yksissä harjoituksissa robotin kyltissä puolestaan luki "justice for Valentina", eli "oikeutta Valentinalle". Tuolla viitataan San Marinoa peräti neljä kertaa edustaneeseen Valentina Monettaan, joka ei koskaan saavuttanut suurta euroviisumenestystä kappaleillaan. Hän on päässyt finaaliin vain kerran ja tuolloinkin sijoittui vasta sijalle 24. Viisufanit ovat ilahtuneet robotin Valentina-kyltistä. Noista harjoituksista jaettiin videomateriaalia Euroviisujen virallisella YouTube-kanavalla, missä video on kerännyt muun muassa seuraavat kommentit:

"Toivottavasti he pääsevät jatkoon tuon robotin ansiosta."

"Oikeutta Valentinalle? 12 pistettä tuosta hyvästä!"

"San Marino, trollaatte meitä joka vuosi. Jumala teitä siunatkoon!"

"San Marino, rakastan teitä, hahah!"

Arvio:

"Hellyttävä" on ensimmäinen sana, joka San Marinon esityksestä tulee mieleen. Ei esimerkiksi "nolo", "halpa" tai "surkea", vaan hellyttävä. Jos San Marino ei osoittaisi näin vahvaa itseironiaa, sana voisi hyvin ollakin joku noista vähemmän mairittelevista. Esiintyjät selkeästi tiedostavat, miten hölmöä on ottaa pikkurobotteja viisulavalle hytkymään, mutta he varmasti myös tietävät, että tällä tavoin he voivat saada huomattavasti enemmän huomiota kuin pelkän biisin voimin.

Kappalehan ei ole kummoinen, mutta ei tämän vuoden huonoinkaan. Siinä on yritystä. Räppi taittuu luontevasti englanniksi saksalaiselta Jeniferiltä, joka on muuten myös todella etevä laulaja, mikä ei tässä esityksessä käy ilmi. Kertosäekin jää soimaan päähän kuten poppibiisissä kuuluukin.

Silti esityksen avut ovat täysin ulkomusiikillisia. Suloisten robottien ja kyltin iskulauseiden myötä tulee tunne, että tässä on katsomassa euroviisulavalle siirrettyä nettimeemiä. San Marinon esitys on hyvä esimerkki siitä, miten pitkälle itselleen nauramisen kyky voi auttaa. Se ainakin nostaa omissa kirjoissani tämän esityksen kahden tähden arviosta kolmeen.

Pääset lukemaan aiemmin julkaistuja viisuesittelyjä tästä linkistä.

Lue myös: Euroviisujen ennakkosuosikki vastaa esiintymisasustaan nousseeseen kohuun: "Tuomitsemme liikaa"

Lähde: Eurovision Song Contest Official Programme -kirja

Kilpailut

Uusimmat