Kuva: Lars Johnson

Amorphis-fanien innokkuus hämmentää: "Jotkut yrittävät överiomaksua suomalaista kulttuuria"

12.06.2018 13:00 - Reija Saarinen

Amorphiksella on myös faneja, jotka ovat muuttaneet Suomeen yhtyeen vuoksi.

1990 perustettu Amorphis on saanut vankan jalansijan niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Sen vuoksi innokkaita faneja riittää ympäri maailman.

Mitään suuria eroja eri maiden keikkayleisössä ei yhtyeen jäsenten mukaan ole, mutta yksi pieni, ruotsalaisia ja suomalaisia erottava piirre nousee kuitenkin haastattelussa esiin.

- Suomalaisten ja ruotsalaisten välillä on vielä se ero, että esimerkiksi Sweden Rock Festivaalin yleisö muistuttaa Pori Jazz -yleisöä. Se on sellainen piknik ja vanhempien ihmisten diggailu -homma. Mikä on hiukan outoa, kitaristi Esa Holopainen kertoo.

- Täällä Suomessa kun kolahtaa hevifestareille, niin kyllä se aika alkoholivetoista on edelleen. Mutta ei siinä, kyllä mäkin tykkään juoda olutta ja katsella bändejä, hän jatkaa.

Miehet uskovatkin, että suurin syy suomalaisten käytökseen löytyy laista.

- En tiedä johtuuko se myös meidän lainsäädännöstä. Kun meillä ei esimerkiksi saa myydä, kun olutta siellä ja muun muassa saksassa taas saa, niin sen vuoksi täytyy sitten vetää pää täyteen ennen kuin tulee festareille, basisti Olli-Pekka Laine sen sijaan pohtii.

"Kalevala-friikkejä"

Yhtye tunnetaan Kalevala-aiheisista sanoituksistaan, mikä näkyy monella tapaa myös fanikunnassa. Toisilla innostus hommaan on kuitenkin mennyt hiukan liiankin pitkälle.

- Paljon on ulkomaalaisia, jotka yrittävät överiomaksua suomalaista kulttuuria. Välillä näkee sellaistakin porukkaa, jotka tulee keikalle tyyliin tuohikengät jalassa, Holopainen nauraa.

- Joo ja sitten ne höpöttää jostain Kalevalan mytologiasta ja osaa tyyliin ulkoa koko kirjan. Itse olen sen hädin tuskin lukenut ja he olettavat, että me ollaan jotain Kalevala-friikkejä, Laine jatkaa.

Joillakin fanitus sen sijaan on ollut niin vahvaa, että elämä on siirretty Suomen rajojen sisäpuolelle.

- On sellaisia faneja, jotka ovat muuttaneet Suomeen asumaan. Heitä on tullut ainakin Saksasta ja Venäjältä, Holopainen toteaa.

Lue myös: Amorphikseen palannut Olli-Pekka Laine: "Nykyään sitä muistaa keikkareissuista jotain"

Lue myös: Amorphiksen uudella levyllä kuullaan jousia ja kuorolaulua: "Orkestraatiosovitukset vähän hirvitti"

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat