Kuva: Ville Juurikkala

Lauri Tähkä listaa 10 parasta kotimaista kappaletta - oletko samaa mieltä valinnoista?

16.03.2019 18:01 - Senni Loikala

Uuden albumin vastikään julkaissut Lauri Tähkä valitsi listalleen kappaleet esimerkiksi Eppu Normaalita, Ismo Alangolta ja Maaritilta.

Muusikkotähti Lauri Tähkä, 45, paljastaa Iskelmälle kymmenen mielestään kaikkien aikojen parasta kotimaista kappaletta. Tähkä valitsi rakkaimmat kappaleensa osana Lauri Tähkä - Laulun kosketus -ohjelmasarjaa, joka tulee maaliskuun ajan Iskelmältä lauantaisin kello 16-18 ja sunnuntaisin kello 21-23. 

Katso alta Lauri Tähkän suosikkikappaleet hänen itsensä kertomana.

Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani: Kastanjanainen

"Olen tehnyt Tuuren kanssa yhdessä biisejä. Meillä on jollakin lailla samanlainen maailmakatsomus, arvomaailma ja samanlaisia kokemuksia. Kastanjanainen on kuin reissujätkien laulu, ja näen siinä paljon sekä Tuurea että itseäni.

Kastanjanaisen kohdalla ymmärrän, missä fiiliksissä Tuure on kirjoittanut laulun. Olen joskus Tuurelle yömyöhään lähettänyt viestin, että tämä on hänen paras biisinsä."

Maarit: Hymypoika

"Hymypoika-biisi vie minut tunnelmiin ja muistoihin, joista tulee hyvälle tuulelle. Musiikki on kuin aikakone, jolla pääsee menneisiin hetkiin. Sitä muistaa tietyt tuoksut ja sen, oliko kesä vai syksy. Maaritissa on aina kesä.

Olen tavannut Maaritin ehkä kerran. Ikonisiin tähtiin en halua tutustua. He säilyttävät silmissäni tietyn arvokkuuden, kun heitä ei tunne."

Lasse Mårtenson: Myrskyluodon Maija

"Mielestäni tämä on yksi hienoimpia sävellyksiä, mitä Suomessa on tehty. Lasse tulee hyvänä kakkosena Jean Sibeliukselle. Myrskyluodon Maija kuvaa suomalaista sielunmaisemaa ja kohtalokkuutta. Kappale menee läpi muurien ja estojen, ja on aina yhtä uusi. Sävellyksessä paljon tunnetta."

Kauko Röyhkä ja Narttu: Bertil-gigolon tunnustuksia

"Teinivuosina hankin Röyhkän Joko-tai-albumin ja kaverini ja veljeni haukkuivat minua. Niihin aikoihin piti kuunnella heviä, mutta sain jätkät kuuntelemaan ostamaani levyä ja musiikki kolahti jätkiin.

Etenkin Bertil-gigolon tunnustuksia -biisistä tulee mieleen 90-luvun kaunis Turku ja lehmukset, kesä ja paljon muistoja."

Ismo Alanko: Rakas, Rämä Elämä

"Hassisen koneen kautta Ismon musiikki kolahti jo lapsena. Olen seurannut Ismon uraa ja hänestä tuli isoin esikuvani suomalaisista muusikoista.

Tästä kappaleesta välittyy hyvä meininki ja ilo: vaikka kaikki on säpäleinä, niin vauhti on kova ja elämä on rikas."

Pelle Miljoona: Juokse villi lapsi

"Kuuntelin Pelle Miljoonaa jo seitsemänvuotiaana c-kasetilta. Se musiikki oli pelottavaa, mutta todella kiehtovaa. Viime syksynä pääsin näkemään, kun Pelle Miljoona veti tämän biisin livenä. Biisissä on jotakin selittämätöntä."

Hassisen Kone: Jurot nuorisojulkkikset

"Ismo Alanko kirjoitti loistavan tekstin, joka edelleen kuvastaa tätä maailmaa. Tekstiin kannattaa keskittyä. Ismo oli ihmejätkä jo nuorena."

Miljoonasade: Miljoonasade

"Tämä biisi osoittaa, miten älykkäitä sanoituksia Miljoonasateen Heikki Salo osaa kirjoittaa. En ymmärtänyt sitä, kun kuuntelin pentuna Miljoonasadetta. Kun aikuisena kuuntelee syvemmin tekstiä, se tuntuu nerokkaalta.

Lämppäsimme 90-luvulla Pelle Miljoonaa. Ajattelin, että minunkin on mahdollista jonain päivänä yltää yhtä korkealle, jos jaksan uskoa siihen."

Eppu Normaali: Tahroja paperilla

"Kuuntelin taas hiljattain automatkalla tätä biisiä. Siinä on hemmetin hieno teksti ja sävellys. Biisi käskee pistämään pulinat pois: tehkää perässä, jos pystytte!"

Noitalinna Huraa!: Pikkuveli

"Eteläpohjanmaalta kotoisin olevana arvostan niitä, jotka pääsevät sieltä rämeiköstä eteenpäin. Kyllä sitä täytyy meidän seudun poikia ja tyttöjä kuunnella.

Pikkuveli-biisissä on todella makea teksti, tunnelma ja kitarasoolo."

Katso, mitä suosikkilaulajasta selviää Lauri Tähkä - Laulun kosketus -sarjan tulevissa jaksoissa!

Kilpailut

Uusimmat