Kuva: Emmi Moilanen

UMK:n laulumiksaus haukuttiin maanrakoon netissä - nyt kommentoivat Darude ja Sebastian Rejman

08.05.2019 11:45 - Iiro Myllymäki

Suomen euroviisuedustajat ja UMK-tuottaja eivät kuulleet miksauksessa ongelmaa. Monet viisufanit puolestaan kuulivat.

Suomen edustaja tässä kuussa käytävissä Euroviisuissa on dj-tuottaja Darude yhdessä lauluosuudet hoitavan Sebastian Rejmanin kanssa. Heiltä kuultiin Uuden musiikin kilpailussa (UMK) kolme kappaletta, joista yleisön ja eri maiden raatien äänillä valittiin voittajaksi Look Away. Karsinnassa käytettiin samaa menettelyä kuin viime vuonna, kun Yle valitsi Saara Aallon suoraan Suomen edustajaksi.

UMK-lähetyksen tiimoilta kommentoitiin kiivaasti paitsi biisejä ja niiden lavaesityksiä, myös televisiolähetyksen miksausta. Monen nettikommentoijan mielestä Sebastian Rejmanin livelaulu hukkui vääränlaisen miksauksen takia musiikin alle. Monet fanit myös kommentoivat turhautuneina, että sama ongelma toistuu vuosi vuoden perään UMK:ssa.

"Onpahan huonot äänet lähetyksessä. Laulu ei nyt kyllä kuulu mihinkään", kuuluu yksi Twitter-kommentti.

"Miten tuo miksaus oli niin sössöä ja lead-laulu hiljainen sekä epäpuhdas?" kommentoitiin myös Twitterissä.

Samaa keskustelua käytiin muun muassa Facebookin Euroviisut-ryhmässä ja Jodelissa.

Darude ja Sebastian Rejman kertovat Voice.fi:n haastattelussa, että he eivät havainneet miksauksessa mitään ongelmaa.

- Se oli peruslivemiksaus. Kuulemma sitä dissataan joka vuosi. En anna painoarvoa tuollaisille kommenteille, Rejman sanoo.

(kuva: Emmi Moilanen)

Darude on samoilla linjoilla. Hänen mielestään miksaus ei ansaitse niitä kommentteja, joita se on saanut osakseen.

- Olen katsonut esityksen monta kertaa jälkeenpäin, eikä se mielestäni todellakaan ollut paska. Minulla on varmaan sitten huonommat korvat [kuin kommentoijilla], koska ei se minusta huonolta kuulostanut, Darude heittää.

Voit katsoa – ja kuunnella – Look Away -kappaleen UMK-esityksen alta. Jos video ei näy alla, klikkaa tästä.

UMK:n tuottaja ei kuullut ongelmaa

Voice.fi haastatteli aiheen tiimoilta myös Ylellä työskentelevää UMK:n ja Euroviisujen tuottajaa Anssi Autiota. Hänkään ei kuullut miksauksessa itse mitään ongelmaa, mutta on tietoinen aiheesta tulleesta kritiikistä. Vain harva on kuitenkin lähestynyt Yleä suoraan antamalla palautetta.

- En huomannut miksauksessa mitään häiritsevällä tavalla huonoa. Miksaus tehtiin asianmukaisesti, ja se kuulosti tosi hyvältä lähetyksessä, Autio kommentoi.

Anssi Autio kertoo, että lähetyksessä käytettiin samaa miksaajaa kuin aiemminkin UMK:ssa. Hän uumoilee, että osa tulleesta kritiikistä saattaa selittyä Ylestä riippumattomilla syillä, kuten eri nettioperaattoreiden vaikutuksesta äänenlaatuun, jos lähetystä on katsottu Yle Areenasta.

- Nyt saatu palaute ei suoraan vaikuta tulevaan tekemiseemme. Olemme valinneet parhaita tekijöitä tekemään show’ta, Autio sanoo.

Vaikka Darude itse ei miksauksessa ongelmaa huomannutkaan, hän ajattelee, että kritiikillä voi olla myös positiivinen puoli.

- Kuulemma kommenteissa näkyy myös se ajatus, että jos kappale miksataan sitten itse Euroviisuissa paremmin, se on voitoksi meille, Darude naurahtaa.

Suomi kilpailee Eurovision laulukilpailun ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina 14. toukokuuta. Viisufinaali käydään 18. toukokuuta.

Lue myös: Darudella selvät tavoitteet Euroviisuihin: "Saa tulla kuittailemaan, jos emme pääse finaaliin"

Lue myös: Mitä Darude oikeastaan tekee viisulavalla, kun musiikki tulee nauhalta?

Kilpailut

Uusimmat