Kuva: Lauri Kujanpää

'Perhe oli hieman huolissaan' - Don Huonot muistelee hittikappaleensa videokuvauksia

31.05.2019 17:30 - Lauri Kujanpää

Don Huonot julkaisi tänään perjantaina 31. toukokuuta neljä uutta kappaletta.

Don Huonot täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Yhtyeen laulaja Kalle Ahola sekä basisti Jukka Puurula kertoivat Voice.fi:n haastattelussa, vuosikymmeniin mahtuu paljon hienoja hetkiä.

- Siihen mahtuu monta elämää. Se ensimmäinen 14 vuoden periodi oli todella kokemusrikas, ja sen jälkeen olemme tehneet omilla tahoillamme paljon muuta sekä Don Huonojen reunion-keikkoja.

Ahola muistelee, kuinka yhtye esiintyi vuonna 1999 Lepakko-klubin jäähyväisbileissä yhdessä Apulannan kanssa.

- Red Hot Chili Peppersin jäsenet ja niiden henkilökunta olivat tulossa paikan päälle. Bändin roudarit kävivät tsekkaamassa, että mitä Lepakossa oikein tapahtuu, ja juuri silloin vedimme Apulannan kanssa yhdessä lavalla ironista europop-biisiä, ja Peppersin roudarit miettivät, että ei tänne ehkä kannatakaan tulla! Ahola nauraa.

- Pääsimme kuitenkin nauttimaan Peppersien tarjoilusta, sillä niille oli pöytä katettu, mutta eivät sitten sitä hyödyntäneet, Puurula lisää.

Suojelusenkeli Norjassa

Ahola ja Puurula muistelevat myös Norjassa kuvattua Suojelusenkeli-hittikappaleen musiikkivideota.

- Parasta oli, kun sanoimme perheille, että lähdemme Norjaan kuvaamaan pariksi päiväksi, mutta siinä vierähti viikko. Kännykät eivät siellä toimineet ja laitettiin viestit valmiiksi puhelimeen ja kuski sitten ajoi kuuluvuusalueelle, josta viestit saatiin matkaan. Oli hauskaa, kun saimme niitä paluuviestejä jossain vaiheessa, niin siellä oli aika kiukkuista palautetta, että missä ihmeessä me oikein luurataan. Taisivat olla huolissaan, Ahola nauraa ja jatkaa:

- Muistan, kun siellä Norjassa satoi rankasti ja kysyin, että missä Jukka on. Löysin Jukan pienen sateenvarjon alta istumassa karuissa merimaisemissa, missä se naukkaili pullosta. Kysyin, että mikä oikein on, niin Jukka ensin puhisee ja puistelee päätään ja sitten osoittaa meidän video-ohjaajia, Kie Von Hertzeniä sekä Pasi Paunia. Tuo kaksikko hinkkasi hemmetin kauan kuvakulmia ja halusi täydellistä jälkeä, joten niiden perässä joutui rämpimään missä sattui ja aikaa kului. Kunnon perfektionistipari!

Ura ja klassikot

Don Huonot oli järkälemäisessä suosiossa vuosituhannen vaihteessa. Kun bändi laittoi pillit pussiin, niin Puurula kertoo olleensa muutaman vuoden kokonaan soittamatta.

- Tulihan siinä sellainen paikka, jossa mietti koko elämän uusiksi. Lopetin itse soittamisen pariksi vuodeksi, koska halusin rakentaa asioita uudelleen. Lopulta sitä kuitenkin oli tarve palata jälleen rämpyttelyn pariin. Kalle myös teki silloin sooloalbumin ja pyysi minua äänittämään sen.

Don Huonot on tehnyt useita klassikkobiisejä, jotka ovat eläneet vuosikymmeneltä toiselle. Tätä Ahola kuvailee kirjailija Kari Hotakaisen vertauksella.

- Kari Hotakainen kirjoitti aikoinaan, että biisi on kuin puu, johon jokainen lintu, eli kuulija, tekee kolonsa. Kun niitä koloja on tarpeeksi, niin puu kaatuu ja kelottuu, jolloin siitä tulee klassikko. Jokainen musantekijä toivoo, että jostain kappaleesta tulisi klassikko ja meille on onneksi käynyt niin. Samalla se mahdollistaa sen, että nykypäivänäkin voi esiintyä, Ahola kertoo ja jatkaa:

- Pitää kuitenkin muistaa, että olemme artisteja ja haluamme luoda myös uutta. Kun teemme uusia biisejä, niin se antaa elinvoimaa sinne keikoille ja antaa uutta näkökulmaa myös niihin vanhoihin kappaleisiin. Olemme ylpeitä siitä, että emme ole pelkästään vanhojen biisien jukeboksi, vaan ammattiylpeys on edelleenkin olemassa.

- Rahastuksen maku ja kyynisyys katoavat kokonaan, kun luomme myös uutta samalla, Puurula lisää.

Alla Kalle Ahola kertoo bändin urasta. Juttu jatkuu äänitteen jälkeen.

Kaksikko pohtii haastattelussa myös musiikin nykytilaa.

- Tällä hetkellä tehdään älyttömän hienoa musiikkia, mutta nyt ei ole niin helppoa saada sitä omaa taidetta valtavirran tietoisuuteen. Musiikki ei ole köyhtynyt nykypäivänä, mutta kaupallinen malli on se, että mennään helposti joko nostalgiaan tai sitten vain kaikkien kuumimpien artistien edellä, Ahola miettii.

- Jengin on hankala saada äänensä kuuluviin. Itsekin äänitän paljon kaikenlaista tavaraa nykyään, mikä ei saa sitä ansaitsemaansa huomiota. Onko se musiikin etu, että musiikkia viipaloidaan eikä artistille anneta täydellisiä taiteellisia vapauksia? Puurula pohtii.

Uusi EP ja tulevat keikat

Don Huonot julkaisi neljän kappaleen EP:n, joka on kuunneltavissa Spotify-palvelussa. Ahola kertoo asuneensa studiolla biisien tekoajan.

- Asuin siellä studiolla sen ajan, kun biisejä tehtiin. Jätkät toivat kaikki omia sävellyksiään ja sitten niistä valittiin neljä parasta. Esimerkiksi kappale Nukkemorsian on saanut paljon palautetta kollegoilta ja faneilta, että onpas upea biisi. Siinä meinasi hieman masterointi jäädä tiukalle, mutta onneksi saatiin se valmiiksi.

Puurula toivoo, että yleisö ottaa uudet biisit live-tilanteissakin hyvin vastaan.

- Viikon päästä, kun pääsee vetämään uusia biisejä keikoille, niin se on kova juttu. Vielä ei tiedä yhtään, miten jengi ottaa uudet kappaleet vastaan. Toivottavasti ne toimivat yhtä hyvin kuin klassikotkin.

Yhtye esiintyy ensi kesänä usealla eri festivaalilla sekä juhlii 30-vuotista uraansa Tavastialla syksyllä. Settilista koostetaan konserttien mukaan.

- Teimme ensimmäisen keikkamme Lepakossa ja nyt 30 vuotta myöhemmin, kun Lepakkoa ei enää ole, niin soitamme sitten Tavastialla, joka on toinen kotiklubimme. Festareilla jengi haluaa yhteislauluja, joten siellä vedetään hittejä ja niiden väliin voi ujuttaa muutaman uuden rallin.

- Klubilla taas tulee kappaleita koko uralta. Klubit antavat mahdollisuuden soittaa pitkiä settejä, joten siellä voi soitella harvinaisempiakin paloja.

Voit kuunnella EP:n alta tai suoraan Spotify-palvelusta.

Voice.fi, Radio City, Radio Suomirock sekä Radio Nova ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Don Huonot tekee paluun festarilavoille - myös uutta musiikkia luvassa

Lue myös: Don Huonot -laulaja paljasti keikkamuiston 90-luvulta: 'Annettiin litsareita ja juotiin jallua'

Kilpailut

Uusimmat