Kuva: Lauri Kujanpää

Jouni Hynysen roisilla musiikkivideolla nähdään kuvankaunis Mira Luoti: "Mitään ei suunniteltu"

27.09.2019 17:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Hynysen ensimmäinen soolosingle julkaistiin tänään.

Kotiteollisuus-yhtyeen keulakuva Jouni Hynynen, 49, on julkaisemassa ensimmäistä sooloalbumiaan. Yhtye on nimetty ”Maanalaiseksi Armeijaksi” ja ensimmäinen singlejulkaisu Variksenpelätin näki tänään perjantaina 27. syyskuuta päivänvalon.

Hynynen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että uudet kappaleet oli helppo tehdä.

- Tajusin, että minulla oli halu tehdä jotain todella erilaista. Otin kitaran käteen ja lähestyin asiaa semmoisella leirinuotiotyylillä: Helppoja sointuja ja helppoja melodioita. Siinä tuli samalla palattua juurille, sillä sitä selvästi matkusti mielessä siihen aikaan, kun opettelin vasta biisintekoa.

- Kaikki meni todella helposti, vaikkakin työpäivät olivat pitkiä. Kun niitä biisejä soitteli, niin samalla viulut ja muut alkoivat soimaan päässä. Kotiteollisuuden kanssa ei ehkä pysty operoimaan tällaisella musiikilla, niin oli selvää, että nämä tulevat muuta kautta ulos.

Maanalaisen Armeijan vielä nimetön debyyttialbumi julkaistaan Sakara Records -levy-yhtiön kautta. Hynynen kertoo, että törmäsi Mokoman Tuomo Saikkoseen sattumalta Pieksämäen asemalla. Saikkonen johtaa kyseistä levy-yhtiötä.

- Kun olin tehnyt demot ehkäpä 14-15 biisistä, törmäsin sattumalta Mokoman jätkiin Pieksämäen asemalla. Juteltiin siinä niitä näitä ja minulle tuli Tuomosta sellainen fiilis, että ehkäpä hän voisi ymmärtää näistä kappaleista jotain. Soitin sitten Tuomolle demoja ja hän oli sitä mieltä, että näissä on kyllä järkeä.

Lopulta tie vei studioon.

- Kun oli aika mennä studioon nauhoittamaan kappaleita, niin otin Riikosen Jyriin yhteyttä, joka on äänittänyt muun muassa J. Karjalaista. Jyri sanoi, että hän kuulee erilaisia instrumentteja näissä biiseissä, että niitä voisi lisätä sinne tänne.

- Jyri lopulta soitteli erilaisia ammattimuusikoita nauhoittamaan mausteita. Oli uskomatonta seurata, kuinka ammattilaiset hoitivat hommansa! Kiitos siitä heille.

Variksenpelätin

Singlekappaleella Variksenpelätin kuullaan myös PMMP:stä tuttua Mira Luotia, joka on nykyään soolouralla. Luoti oli Hynysen mielessä jo tekstintekovaiheessa.

- Kun tein tekstejä näihin kappaleisiin, niin ajattelin, että Mira sopisi laulamaan niitä. Mielessä pyöri koko ajan sellainen juttu, että biisit tarvitsevat naisääntä, ja uskaltauduin lopulta soittamaan Miralle, että haluaisiko hän tulla mukaan.

- Kun Mira kuuli demot, niin hän sanoi, että haluaa ehdottomasti olla mukana. Miran laulaessa studiossa tajusin, että juuri näin tämän pitää mennä. Se oli aivan käsittämätöntä, miten hyvin Mira veti nuo kappaleet.

Alla Hynynen kertoo Mira Luodin mukaantulemisesta. Juttu jatkuu klipin jälkeen.

Mira Luoti esiintyy myös kappaleen roisilla musiikkivideolla.

- Alkuperäinen ajatus koko levyllä oli sellainen, että halusin löytää Nick Caven kauneuden ja Tom Waitsin rujouden. Tuosta musiikkivideosta täytyy sanoa, että se on täysin inspiroitua toimintaa, Hynynen sanoo ja jatkaa:

- En tehnyt itse siinä videolla mitään. Meillä kävi nimittäin niin, että promokuvaaja oli ottamassa meistä kuvia ja siinä samalla sitten ajateltiin, että kuvataan jotain videopätkää sosiaaliseen mediaan. Kun videokamera laitettiin päälle, niin yhtäkkiä tajusin, että Mira vain kiipeilee minussa ja tekee niitä hassuja temppujaan. Tuossa jutussa ei ole mitään suunniteltua, vaan se tuli täysin lennosta ja Mira oikeastaan käsikirjoitti sen siinä samalla.

Juttu jatkuu videon jälkeen. Jos video ei näy, paina tästä.

Kotiteollisuus

Kotiteollisuus-yhtyeen muut jäsenet ovat olleet innoissaan Hynysen sooloteoksesta.

- Kun kuuntelimme kappaleitani keikkabussissa, niin esimerkiksi Janne Hongisto (Kotiteollisuuden basisti) alkoi itkemään yhden biisin kohdalla ja kehui. Jari Sinkkonen (rumpali) on taas ollut koko ajan sitä mieltä, että koko juttu on ollut hemmetin hyvä, ja Miitri Altonen (kitaristi) valahti kalpeaksi, kun kuuli Variksenpelättimen. Jälkeenpäin hän sanoi, että nyt on hyvä juttu menossa.

Kotiteollisuus jatkaa normaalia toimintaa Hynysen sooloalbumin ohella.

- Tämä ei vaikuta mitenkään Kotiteollisuuden keikkailuun ja levyntekoon, mutta tietenkin tässä on sellainen ongelma, että missä välissä meikäläinen huilaa? Kaikki vapaa-aika on mennyt nimittäin tämän projektin parissa, Hynynen nauraa.

Hynynen kertoo lopuksi, että ei vielä tiedä, milloin albumi julkaistaan, mutta se on kohta täysin valmis. Myöskään se ei ole varmaa, lähteekö yhtye vielä keikoille, mutta Hynynen toivoisi, että niin kävisi.

- Katsotaan, mitä tulevaisuus pitää sisällään, hän päättää.

Variksenpelätin-kappaleen voit kuunnella alta tai suoraan Spotify-palvelusta.

Voice.fi, Radio City ja Radio SuomiRock ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Krapula on luova tila Jouni Hynyselle ja Mari Perankoskelle - "Visioimme yhdessä"

Lue myös: Kotiteollisuus baaristaan: "Meillä on Suomen paras tupakkakoppi!"

Kilpailut

Uusimmat