Kuva: Mikko Räsänen

Jymy-yllätys! Raptori mukana Oku Luukkaisen uudella biisillä, tekevät ensimmäisen vierailunsa ikinä

25.10.2019 07:45 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Legendaarinen rapkolmikko on mukana Vedetään yli -kappaleella. Oku Luukkainen sai suostutella bändiä yhteistyöhön usean vuoden ajan.

Ysäridancen estetiikkaan vihkiytynyt DJ Oku Luukkainen on saanut aiemmin kappaleilleen vierailijoiksi muun muassa Dannyn, Erika Vikmanin ja Movetronin, ja hänen uusimmalla kappaleellaan Vedetään yli kuullaan legendaarista Raptoria. Suomirapin varhaisvaiheiden keskeinen kolmikko on aktiiviuran lopetettuaan putkahdellut uudelleen esiin vuosikymmenien varrella useampaan otteeseen, mutta Vedetään yli on ensimmäinen kappale koskaan, jossa Raptoria kuullaan vierailevana artistina.

Oku Luukkainen on iloinen yhteistyöstä. Jo muutaman vuoden ajan hän oli yrittänyt saada Raptoria tekemään yhteistyötä kanssaan, mutta vasta nyt palaset loksahtivat kohdilleen. Luukkainen uskoo, että juuri nyt onkin täydellinen aika yhteistyölle.

- Itselläni on nyt alla muutama hitti. Kun kyse on Raptorin ensimmäisestä featista, ihmisten pitää tietää myös, kuka tämä Oku Luukkainen on. Nyt yleisö tietää, Luukkainen sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Oku Luukkainen tuntee Raptorin Ismo ”Izmo” Heikkilän, sillä molemmat ovat töissä Bauer Medialla. Luukkainen on mediatalon musiikkijohtaja, kun taas Heikkilällä on luovan johtajan pesti. Yhteistyömaanittelut lähtivätkin liikkeelle töiden lomassa. Ismo Heikkilä on päässyt lähietäisyydeltä seuraamaan, miten Luukkaisen perjantai-iltaisin luotsaama radio-ohjelma Retroperjantai on kasvattanut suosiotaan ja samalla tehnyt Luukkaisesta kysytyn keikka-artistin.

- Tällaisia elähtäneitä poppareita kun me Raptorissa olemme, yritämme nyt ratsastaa Okun noususuhdanteen aallolla. Pääsemme vielä kerran suosion huipulle, Ismo Heikkilä sanoo pilke silmäkulmassa.

Heikkilä ei kuitenkaan lupaa, että tästä alkaisi Raptorin täysiverinen comeback. Bändi on heittänyt viime vuosina muutamia keikkoja, mutta ei ole levyttänyt uutta materiaalia liki vuosikymmeneen.

Raptori (järjestyksessä vasemmalta oikealle Kaivo, Jufo ja Izmo) esiintymässä kesällä 2017. (kuva: Senja Rapila)

Kaikki hyötyvät

Kaikki, jotka osaavat Raptorin Oi beibi -hitin sanat ulkoa - ja heitähän riittää - tunnistavat Vedetään yli -biisiin piilotetut viittaukset klassikkoon. Luukkainen on iloinen siitä, että kaikki tekijät ovat tuoneet biisiin omat osaamisensa ja tunnusmerkkinsä. 

- Kyllähän Raptori tässä tekee minulle palveluksen. Haluan tehdä kaikkeni, että myös minä tuon heille jotain, Luukkainen sanoo.

Todennäköistä onkin, että yhteistyöstä hyötyvät molemmat osapuolet. Nykyisellä musiikkikentällä on yleistä, että artistit vierailevat toistensa kappaleilla ja näin hyödyntävät useasta fanikunnasta saatavan huomioarvon. Kansainvälisellä tasolla viime aikojen merkittävimmät hitit (Shawn Mendesin ja Camila Cabellon Señorita sekä Lil Nas X:n ja Billy Ray Cyrusin yhteisversio Old Town Road -kappaleesta) ovat olleet kahden artistin yhteisiä voimannäytteitä. Suomessa esimerkiksi Vain elämää edustaa yhtä puolta samasta ilmiöstä, kun artistit versioivat toistensa kappaleita, hyötyvät toinen toisestaan ja levittävät heihin kohdistuvaa mielenkiintoa genrerajojen yli. Oku Luukkaisen ja Raptorin yhteistyö on siitäkin osuva, että nimenomaan hiphop-artistien repertuaariin ovat kuuluneet aina biisivierailut.

Vedetään yli -nimellä monia merkityksiä

Vedetään yli viittaa paitsi Raptorin historiaan, myös Oku Luukkaisen Retroperjantai-ohjelmaan. ”Vedetäänkö yli” on ohjelman kuuntelijoiden keskuudessa noussut käsitteeksi, sillä näillä sanoilla Oku Luukkainen silloin tällöin pohjustaa vetävänsä tavanomaista pidemmän lähetyksen. Tapa sai alkunsa noin seitsemän vuotta sitten, kun kuuntelija soitti Retroperjantain aikana studioon ja kysyi, ”vedetäänkö yli”.

- Kysyin, että mitä tämä tarkoittaa. Hän tarkoitti, että jatkanko lähetystä vielä kymmenen jälkeen. Laitoin sitten Facebookiin kysymyksen, vedetäänkö yli, Luukkainen kertoo lentävän lauseen syntyhistoriasta.

Vastaus kysymykseen on aina ollut myönteinen. Ismo Heikkilä on ihastellut ylivetämisen konseptia alusta asti.

- Radiossahan on tyypillisesti hyvin tarkkarajaiset blokit ohjelmille. En ole kuullut, että ainakaan millään isolla suomalaisella radiokanavalla ohjelma lopetetaan, kun huvittaa eikä silloin, kun aikamerkki tulee vastaan, Heikkilä sanoo.

Biisissä ”vedetään yli”- lausahdus viittaa puolestaan täysillä elämiseen.

- Raptori sopii tähän siinäkin mielessä ihan täydellisesti. Raptori on todellakin ottanut elämästä ilon irti, Luukkainen sanoo.

Kappaleen pääset kuuntelemaan alta.

Lue myös: Suosittu suomalais-dj soittanut vain yhden keikan selvinpäin - avautuu muusikkopiirien tabuaiheesta

Lue myös: Danny ja Erika yllättävät, yhteinen eurodance-biisi! "Tässä on rap-kulttuuria ja iskelmäkulttuuria"

Lue myös: Dannyn ja Erikan yllättävä eurodance-biisi Spotifyn kärkeen - DJ Oku: "Yleisö osasi heti ulkoa"

Voice.fi, Radio Nova ja Kiss kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat